سمیرا شاهیان | شهرآرانیوز؛ «از فرد سالمند سنی گذشته است. برای همین برخی بزرگترهای ما که حالا پا به دوره سالمندی گذاشتهاند، هر روز با نیازهایی روبهرو میشوند؛ نیازهایی که به یاری فرد دیگری برای برطرفکردنشان احتیاج است. فرض کنید یک روز صبح که پدربزرگ یا مادربزرگی از خواب بیدار میشود، ببیند لوله آب خانهاش مشکل دارد، مهتابی سوخته است، کولر کار نمیکند یا نوبت دکتر باید بگیرد و راهش را نمیداند.
همه این اختلالهای ساده در روند زندگی یک سالمند، اضطراب و نگرانی زیادی در او ایجاد میکند؛ بنابراین هرکدام از ما در نقش فرزند، همسایه، همشهری، پزشک، شهردار و... باید به خواستههای ضروری این بخش از جمعیت کشورمان بیندیشیم؛ جمعیتی که پیش بینی شده است تا سال ۱۴۲۰ نزدیک ۲۰ میلیون نفر را شامل میشود. در ادامه برخی راهکارها را که کمک میکند گامی درست برای برآوردهساختن نیاز سالمندان برداریم، یادآوری میکنیم.
۲ فرزند
برآورد میشود در دهههای آینده میانگین تعداد فرزندان سالمندان به کمتر از دو فرزند برسد.
۶۵ سال
افراد بیشتر از ۶۵ سال معمولا بیش از ۱۰ ساعت درشبانهروز مینشینند یا دراز میکشند. این کار سلامتی آنها را بهخطر میاندازد.
۸۰۰۰۰ سالمند
اکنون بیش از ۸۰ هزار سالمند مجرد داریم که این آمار در یک دهه آینده بیش از ۱۰ برابر میشود.
همانطور که نیازهای شهری توانیابان و کودکان را باید در ایجاد امکانات شهری در نظر بگیریم، به محدودیتهای جسمیحرکتی سالمندان هم باید توجه کنیم. بیشتر سالمندان، کُند راه میروند، بالارفتن از پله و ایستادن در اتوبوس برایشان دشوار است، ضعف بینایی دارند، از سمعک استفاده میکنند و شنوایی کاملی ندارند و مشکلاتی از این دست. بهکاربستن برخی راهکارها در شهر، رفتوآمد را برای آنها آسان میکند.
بزرگترهای سالمند را نباید انسانهای بیفایده و سر بار بدانیم. آنها جوانان دیروز هستند که کولهباری از تجربه دارند. بیشترشان عالم، فرهیخته و جهاندیده هستند. از همین رو ضروری است به راهکارهایی برای گرامیداشت عملی سالمندان فکر کنیم.
سهم زنان بدونهمسر در اثر فوت (حدود ۷درصد) چندبرابر بیش از مردان بدون همسر در اثر فوت (حدود ۵/۱ درصد) است. به همین دلیل هم در جمعیتشناسی، «زنانهشدن سالمندی» مطرح شده است.
سالمندان، بهویژه زنان، باید برای تغذیه خود نکاتی را رعایت کنند؛ ازجمله اینکه:
ایستادن در صف نانوایی برای سالمندان کار دشواری است که با توجه به نیاز روزانه به این ماده غذایی، نمیشود آن را از برنامه حذف کرد. میتوان امکانی را فراهم کرد تا سالمندان در صف نایستند و خارج از صف بتوانند نان بخرند. فراهمشدن سرویس خرید تلفنی هم پیشنهاد دیگری است که کمک مؤثری به آنها میکند.