به گزارش شهرآرانیوز، پاکتهای داروهای جورواجور، دردهای جسمانی و مراقبتهای شبانهروزی، ویزیتهای مکرر پزشک، هزینههای جاری خوردوخوراک و پرستار فقط بخشی از دغدغههای نگهداری از سالمندان است. بهنظر میرسد سالمندی باید دورانی برای استراحت و فراغت از دغدغهها و نگرانیها باشد، اما بهدلیل مشکلات اقتصادی و هزینههایی که گاهی بهعلت بیماری فرد سالمند سربهفلک میکشند، این دوران هم برای فرد و اطرافیانش استرسزا و نگرانکننده میشود.
اگر فرد سالمند این شانس را داشته باشد که جزو بازنشستگان یا مستمریبگیران باشد، بهدلیل داشتن حقوق مستمری تا حدی میتواند برخی مخارجش را تأمین کند. حقوق بازنشستگی نیز در بسیاری از مواقع کفاف هزینههای زندگی سالمند را نمیدهد، اما اگر فرد سالمند تنها و بدون منبع درآمد باشد، نگهداری، تأمین هزینههای درمان، معیشت و مراقبت از او با مشکل جدی روبهرو میشود. در ادامه، با برخی افرادی که از فرد سالمند مراقبت میکنند، درباره دغدغههای اقتصادی آنان گفتگو کردهایم.
هزینههای سالمندی که مبتلا به بیماری است، واقعا سرسام آور است. تکتم از افرادی است که یکی از نزدیکان سالمندش به سرطان حنجره مبتلا است. او درباره هزینههای جاری این بیماری میگوید: بیمار سالمند در حالت معمولی به دلیل وضعیت جسمی نیازمند رسیدگی و مراقبتهای ویژه است، از تأمین مکملهای دارویی که بیمه آن را زیر پوشش قرار نمیدهد تا هزینههای ویزیت پزشک در ماه و...، اما وقتی به بیماری خاص مبتلا میشود، این هزینهها چندبرابر میشود. سالمند ما خانمی هشتادساله است و به محض اینکه متوجه ابتلایش به سرطان شدیم، درمانش را شروع کردیم. به تشخیص پزشک شیمی درمانی را شروع کرد که هزینه شیمی درمانی ۵۸ میلیون تومان با نرخ آزاد بود و به دلیل بیمه بودن، این هزینهها خیلی کاسته شد.
سی جلسه پرتودرمانی هم نیاز داشت که هزینه آن ۹۴ میلیون تومان بود که بیمه ۵۰ میلیون آن را پرداخت کرد و ما ۴۴ میلیون پرداخت کردیم. هر بار ویزیت پزشک در ماه که نیاز است گاهی یکی دو بار ویزیت شود، بیش از ۱۳۰ هزار تومان است. داروهای مکمل و تقویتی در ماه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میشود و به طور میانگین در ماه حدود ۳ تا ۴ میلیون هزینه دارو و درمان میکنیم. همه این هزینهها را بررسی کنید؛ مگر حقوق بازنشستگی کفاف این هزینهها را میدهد؟ اگر سالمندی فرزند یا همراه و مراقبی نداشته باشد، چطور میتواند از پس این هزینهها بربیاید؟
سالمندانی که فرزند ندارند یا به دلیل مشغله فرزندان نیازمند مراقبت شبانه روزی هستند، چارهای به جز استخدام پرستار ندارند. خانوادهها در این اوضاع یا با مراجعه به شرکتهای خدماتی خدمتکار شبانه روزی استخدام میکنند یا در شیفتهای متعدد، از پرستار برای مراقبت از سالمندشان کمک میگیرند.
با نگاهی به سایتهای کاریابی و درخواست پرستاران، این نرخ از ۶ میلیون تومان برای نصف روز تا ۱۳ میلیون تومان برای پرستاری شبانه روزی با خوردوخوراک متغیر است. البته در سایتهایی که پرستار برای مراقبت از سالمند میفرستند نیز شرایط متعددی لحاظ شده است. اینکه فرد سالمند توانایی حرکت دارد یا خیر، قادر به انجام کارهای ضروری خود هست یا خیر، در هزینهها تأثیرگذار است. همچنین، هزینه پرستارانی که مکان استراحت و خوردوخوراک نیز برای آنها در نظر گرفته شده است، متغیر است. به سراغ یکی از خانوادههایی میرویم که چند سال است با کمک پرستار از سالمند خود مراقبت میکنند.
مریم که بیش از سه سال است به دلیل سکته قلبی مادرش از پرستار کمک گرفته است. او میگوید: پرستار شبانه روزی بدون هزینه خوردوخوراک حدود ۸ تا ۹ میلیون تومان است. این مبلغ فقط هزینه پرستاری است. اگر خوردوخوراک در ماه را اضافه کنیم، حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان هزینه پرستار است.
اکنون ما به پرستاری که در طول روز از سالمندمان نگهداری میکند، ۲۱۰ هزار تومان بابت دوازده ساعت که در مجموع حدود ۶ میلیون تومان میشود، میپردازیم. همچنین، به پرستار شیفت شب که از ساعت ۶ عصر تا ۶ صبح میآید، شبی ۱۴۰ هزار تومان که در مجموع مبلغی حدود ۴ میلیون تومان است، پرداخت میکنیم. فقط همین هزینه بدون دارو و درمان و سایر هزینههای جاری یک خانه را در نظر بگیرید؛ اگر حتی آن سالمند حقوق و مستمری هم داشته باشد، بازهم جوابگو نیست.
سالمندانی نیز که پس از حادثه دچار بیماریهای خاص میشوند، مانند فردی که به دلیل سکته مغزی زمین گیر شده است، ازجمله مواردی است که هزینههای نگهداری و مراقبتش قابل توجه است. اگر سالمندی را که در بیمارستان بستری است، کنار بگذاریم و به سراغ خانواده سالمندی برویم که دوران نقاهت را سپری میکند، با اعدادوارقامی مواجه میشویم که اوضاع سختی را برای خانواده رقم میزنند.
به سراغ یکی از این خانوادهها رفتیم. خانمی از همسر سالمندش نگهداری میکند که دوران نقاهت بعد از سکته مغزی را طی میکند. او میگوید: به دلیل وضعیت بی ثبات جسمی، نیاز است که در ماه چندبار ویزیت شود که ترجیح میدهیم بیمار را جابه جا نکنیم و گاهی برای ویزیت پزشک با وجود اینکه بیمه است، تا یک میلیون تومان برای یک بار ویزیت هزینه کرده ایم.
جدا از این، در ماه حدود ۲ تا ۳ میلیون تومان هزینه دارو و سرم تراپی میدهیم. به دلیل وضعیت ویژهای که دارد، پوشک برایش استفاده میشود که در ماه حدود ۸ میلیون تومان فقط هزینه همین یک مورد است. تازه بیمار ما پرستار ندارد و من شبانه روزی پرستاری میکنم. علاوه بر این موارد، سالمند نیازمند تغذیه ویژهای است که با حساب سرانگشتی حدود ۲۰ میلیون تومان در ماه دست کم هزینه پرستاری از سالمندی است که تازه در خانه تحت مراقبت و سپری کردن دوران نقاهت بیماری است. با حقوق بازنشستگی حدود ۹ میلیون تومان چطور میشود زندگی کرد؟
یکی از پیچیدهترین و سختترین شرایط سالمندی، زمانی است که فرد به دلیل تنهایی یا رهاشدن از سوی فرزندان، هیچ کسی را برای مراقبت ندارد و مکانی هم برای نگهداری از این فرد مهیا نیست. در چنین وضعی، سالمند رهاشده توسط برخی آشنایان دور یا خیران حمایت میشود. در بعضی مواقع دیگر نیز که فرد سالمند به دلیل مشغلههای زیاد فرزندان و با تصمیم خانوادگی به خانه سالمندان برای نگهداری منتقل میشود، هزینههای این مراکز تأمل برانگیز است که با تماس تلفنی با برخی مراکز، خدمات و هزینههای آنها را در شهر مشهد جویا شدیم.
در این مراکز خدماتی مانند ویزیت هفتگی سالمندان توسط پزشک مجرب، خدمات بهداشتی و درمانی ۲۴ساعته از سالمندان، چکاپ روزانه سالمندان، مشاوره هفتگی گروهی برای تقویت روحیه سالمندان، امکان ملاقات حضوری روزانه، برگزاری سالانه چند جشن برای تقویت روحیه سالمندان ارائه میشود که این هزینهها از پایه مبلغ ۸ میلیون تومان در شرایط معمولی تا ۲۰ میلیون تومان در اتاق خصوصی متغیر است. استفاده از پوشک، بیماری خاص داشتن، همکاری با پرستار در غذاخوردن و انجام کارهای روزمره و... ازجمله مواردی است که در تعیین هزینههای این مراکز مؤثر است.