شهرآرانیوز - «از دو یا سه هفته قبل، دستگاه ام آر آی بیمارستان مدرن شرق کشور (بیمارستان رضوی) سوخته و خراب شده است و به گفته متصدیان آن بخش، معلوم نیست چه موقع درست شود. بیماران مربوط هم بلاتکلیف هستند. لطفا پیگیری کنید.»
«کمبود دستگاه ام آر آی در مراکز درمانی استان یکی از مشکلاتی است که مدت هاست مردم با آن روبه رو هستند، اما تاکنون از سوی مسئولان اقدامی برای رفع این مشکل انجام نشده است. کمبود مرکز ام آرآی در مرکز استان سبب شدهاست تمامی بیماران برای دریافت این خدمات به چند مرکز مشخص در شهر مشهد مراجعه کنند که این امر علاوه بر ازدحام جمعیت، سبب کندی ارائه خدمات به بیماران میشود، به طوری که بسیاری از بیماران باید بیش از دو تا سه هفته معطل شوند.»
«بیش از یک هفته شده است که در انتظار دریافت نوبت برای انجام ام آر آی گردنم هستم که متأسفانه مثمر ثمر نبوده است، زیرا کمبود دستگاه ام آر آی در بیمارستانهای استان باعث شده است بیماران سایر شهرستانها نیز برای انجام ام آر آی به مشهد بیایند و این مسئله باعث افزایش زمان نوبت دهی شود. وقتی بیماری برای درمان به پزشک مراجعه میکند و نیاز به ام آر آی دارد بهتر است در کمترین زمان، نوبت ام آرآی به بیمار داده شود، اما بعد از گذشت بیش از یکی دو هفته همچنان باید منتظر نوبت ام آر آی باشد.»
این عبارات، پیامکهای شهروندان درباره حکایت صفهای طولانی انتظار برای دستگاه ام آر آی است که بیماران خاص با آن سر و کار دارند. صفحه صدای مردم در یک سال گذشته با انتشار گزارشهای متعددی از بیمارستانهای سطح شهر، پیگیر مشکلات مردمی بوده است. در پنجم تیر امسال در گزارشی به وضعیت درمانی بیماران تالاسمی پرداختیم که به دلیل کمبود دستگاه ام آر آی در نوبتهای طولانی منتظر میمانند.
ام آرآی دستگاهی پزشکی است که برای تشخیص بسیاری از بیماریهای مغزی مانند کیست ها، تومورها، خون ریزی، تورم، ناهنجاری ها، عفونتها و بیماریهای التهابی از آن استفاده میشود، همچنین با این روش تصویربرداری میتوان صحت عملکرد پزشکان را بررسی و آسیب دیدگیهای مغزی ناشی از ضربه مغزی یا سکته مغزی را تشخیص داد، از این رو وجود این دستگاه پزشکی در هر استان از اهمیت بالایی برخوردار است و در صورت از کارافتادگی و خرابی باعث بروز مشکلات فراوانی برای بیماران میشود.
آمارها نشان میدهد تعداد دستگاه ام آر آی در مشهد به تعداد انگشتان دست نمیرسد و این دستگاهها عمدتا در بیمارستانهای دولتی و مراکز درمانی بخش خصوصی فعالیت دارند. با از کار افتادن یک دستگاه در بیمارستان رضوی، روند درمان برای بیماران سختتر شدهاست. کمبود دستگاه ام آرآی یکی از دغدغههای اصلی شهروندان به شمار میرود و از سویی مشهد و قطب گردشگری سلامت شرق کشور شناخته میشود و این کمبود دستگاه ام آرآی بر روی وجهه گردشگری سلامت مشهد خدشه وارد میکند.
به گفته داود خوش شکن، مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، سه ماهه نخست امسال ۱۳ هزار و ۹۴۸ گردشگر سلامت (بیمار غیر ایرانی) به مراکز درمانی مشهد مراجعه کرده اند که این عدد نسبت به بهار سال گذشته که ۱۳ هزار و ۷۴ گردشگر بوده، حدود ۷ درصد رشد داشته است. این آمار اهمیت تجهیزات پزشکی بالأخص دستگاه ام آر آی را دوچندان میکند. گفتگوها و بررسیهای انجام شده نشان داد که عواملی همچون فرسودگی دستگاه ها، هزینه بر بودن تأمین گاز هلیوم برای این دستگاهها و همچنین موانع و مشکلات اقتصادی باعث خرابی دستگاههای ام آر آی میشود.
اما برای بررسی چرایی از کار افتادگی دستگاه ام آر آی بیمارستان رضوی به سراغ مدیر روابط عمومی بیمارستان میرویم و او از ارائه پاسخ رسمی سرباز میزند. در ادامه با فردی شاغل در این بیمارستان که با دستگاه ام آر آی آشنایی دارد، گفتگو میکنیم. او که حاضر به معرفی رسمی خود در مطبوعات نیست با اشاره به خرابی دستگاه ام آر آی میگوید که مشکل اصلی به تهیه قطعات با توجه به تحریمها علیه ایران باز میگردد.
او میافزاید: با توجه به تحریمهای متعدد علیه ایران قطعاتی که معیوب و خراب میشوند کشورهای اروپایی از ارائه قطعات خودداری میکنند و ما مجبور هستیم که از طریق شرکتهای واسط خارجی، اقدام به خرید قطعات کنیم که پروسه تهیه و ارسال قطعات به ایران، چندین ماه زمان میبرد.
آن طور که پیداست به طور کلی مسئله اصلی، کمبود دستگاه ام آرآی در شهر مشهد است. مشکل دیگری که در این میان وجود دارد این است که در این دستگاه از گاز هلیوم استفاده میشود و هزینه تأمین این گاز بسیار بالاست. در واقع برای تهیه گاز هلیوم برای هر دستگاه ام آر آی باید میلیاردی هزینه شود. همچنین به گفته یکی از مسئولان این بیمارستان تحریمها نیز نقش مهمی در این میان ایفا میکنند. با این اوصاف بخش خصوصی و خیران باید برای رفع نیازهای شهروندان وارد عمل شوند تا بخشی از کاستیها جبران شود.