روابط بسیار عمیق جمهوری اسلامی ایران با محور مقاومت در منطقه و حمایتهای مستمر از آن، ریشه در ماهیت اسلامیِ انقلاب اسلامی دارد. انقلاب مردم ایران که با هدف ایجاد حاکمیت اسلام به وقوع پیوست، بنا بر آموزههای اصیل اسلام، خود را حامی مردم مسلمان و همچنین مردم مظلوم جهان میداند؛ بنابراین قابل درک است که حمایت از مردم مستضعف و مسلمان منطقه، از اصول مهم انقلاب اسلامی باشد. همین مسئله گاه از سوی رسانههای ضدانقلاب به بهانهای برای تبلیغ و شبهه افکنی علیه جمهوری اسلامی قرار گرفته و در چرایی این حمایتها تردید ایجاد میشود. بخش زیادی از این شبهات نیز بر نمایش دوگانگی بین منافع ملی ایران و حمایت از محور مقاومت متمرکز است.
در واقع این رسانهها هم سو با دولتهای غربی تلاش میکنند حمایتهای مادی و معنوی جمهوری اسلامی از ملتهای مسلمان منطقه در برابر غربیها را عامل هدر رفت سرمایههای اقتصادی و منافع ملی ایران و به ضرر معیشت مردم ایران تعبیر کنند. تلاش دشمنان جمهوری اسلامی ایران در عرصه رسانه، برای ارائه تصویری صرفا ایدئولوژیک از این مسئله که با هدف مخفی کردن برنامههای بلندمدت آنها برای غارت منافع منطقه است، منجر به درک نادرستِ فواید ملی این راهبرد جمهوری اسلامی میشود؛ بنابراین ضروری است با تشریح دقیق این مسئله، منافع ملی ایران در حمایت از محور مقاومت نیز روشن شود.
در این مجموعه یادداشتها تلاش میشود ابتدا اهمیت منطقه غرب آسیا و همچنین منافع مالی حضور غربیها در منطقه تشریح شود و در ادامه برخی طراحیهای غرب برای تصاحب و تسلط بر منطقه، طی صد سال اخیر، تبیین خواهد شد. در چنین فضایی میتوان به درستیِ راهبرد جمهوری اسلامی در حمایت از محور مقاومت از نگاه منافع ملی پی برد. منطقه خاورمیانه به دلیل اهمیتهای تاریخی، مذهبی، اقتصادی و استراتژیک، همواره موردتوجه قدرتهای دنیا بوده؛ به ویژه پس از جنگ جهانی اول و تسلط بریتانیا و فرانسه بر این منطقه، طراحیهای متعددی برای تسلط نظام سلطه بر این منطقه صورت گرفته است.
برای درک درست دلایل تنشهای موجود در منطقه و زمینههای طمع ورزی دیگران برای تسلط بر این نقطه از جهان ضروری است مروری اجمالی بر اهمیت این منطقه داشته باشیم. اگر نگوییم این منطقه تنها مهد تمدن بشری بوده، حداقل یکی از مهدهای اصلی تمدن بشری بوده است.
این منطقه که از آن به «هلال حاصل خیز» تعبیر میشود، شامل عراق امروزی، سوریه، اردن و سرزمینهای اشغالی است (در برخی تعاریف، دره رود نیل در مصر را نیز شامل میشود). انسانها ۹ هزار سال قبل از میلاد در اینجا کشاورزی را آغاز کردند و حدود ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد، سومریها اولین جامعه پیچیدهای را که ما اکنون آن را «کشور» مینامیم، با قوانین مکتوب شده تشکیل دادند.
خاورمیانه از نخستین خاستگاههای تمدن بشری بوده است. بسیاری از باورها و آیینهای جهان از اینجا برخاسته و در سراسر جهان گسترش یافته است. غرب آسیا زادگاه ادیان مهمی، چون یهودیت، مسیحیت و اسلام است و اماکن متبرک و مذهبی این سه دین نیز در این منطقه قرار دارد. نخستین یافتههای انسانی، در این منطقه بوده، نخستین قانونهای اساسی جهان در اینجا نوشته شده است و....