به گزارش شهرآرانیوز، محسن نعمتی امروز، ۲۱ آبانماه، در نشست خبری روز جهانی دیابت که در محل معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: وقتی میخواهیم دیابت را کنترل کنیم نیاز به سه پایه داریم. یکی از پایهها داروهاست که فوق تخصص غدد یا متخصص داخلی تجویز میکند. دوم برنامه غذایی و سوم فعالیت بدنی یا ورزش است.
وی بیان کرد: مشکل ما با افراد دیابتی این است که یک یا حداکثر دو تا از پایهها را در نظر میگیرند، بنابراین دچار عوارض میشوند. اهمیت تغذیه برای دیابت این است که ما بتوانیم قند خون را کنترل کنیم. ما از دیابت به خاطر عوارض و شدت آن میترسیم؛ زیرا عوارض آن فرد را زمینگیر میکند، بنابراین باید قند خون را کنترل کنیم که از طریق رژیم غذایی امکانپذیر است. رژیم غذایی باید در کنار دارو باشد وگرنه رژیم غذایی به تنهایی پاسخگو نیست. اهمیت تغذیه در کنترل قند، چربی و فشار خون است.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه کنترل عوارض دیابت و رسیدن به اهداف تغذیهای، ساده است، عنوان کرد: یک راه ساده برای رسیدن به اهداف تغذیهای وجود دارد و آن توزیع غذا یا پخش وعدههاست. با این روش قند خون کنترل میشود. مواد غذایی را باید قطرهچکانی به بدن تزریق کنیم؛ زیرا بدن فرد یا انسولین ندارد یا انسولین وی خوب کار نمیکند. غذا را باید در سه وعده و پنج میانوعده تقسیم کنیم. این فرایند بعد از دارو است. ما هیچ گاه دارو را حذف نمیکنیم.
نعمتی افزود: دومین کار این است که وزن بیماران دیابتی را کنترل کنیم. تا وقتی قند خون را کنترل نکردیم به وزن فرد کاری نداریم. در ماه باید ۲ تا ۴ کیلو از وزن فرد کم کنیم. با کاهش وزن نیاز به قرص و انسولین کمتر میشود. اگر ۱۰درصد وزن هم کم شود، قابل قبول است. کاهش وزن باید علمی انجام شده و به متخصص تغذیه مراجعه شود. رژیمهای موجود در اینترنت علمی و دقیق نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: سومین کار آموزش در زمینه استفاده از کربوهیدراتهاست. ما اجازه نداریم نان، ماکارونی و برنج را حذف کنیم. بهترین غذا برای فرد دیابتی باز هم کربوهیدرات است، اما پیچیده که سبوس داشته باشد. نان و برنج را نباید در یک وعده غذایی به مقدار زیاد مصرف کرد، بلکه باید تقسیم شود.
وی خاطرنشان کرد: هیچ میوهای برای فرد دیابتی ممنوع نیست. فرد مبتلا به دیابت مجاز به مصرف هندوانه، انگور و موز است، اما میزان مصرف باید رعایت شود. خربزه، تیل سبز، طالبی، انجیر و انبه باید کمتر مصرف شود. بهتر است سبزیجات دو تا سه وعده در روز و در وعده اصلی مصرف شود. گوجه، خیار، کاهو، کلم، بروکلی، کلم پیچ، کاهو پیچ، شلغم، بامیه، چغندر، اسفناج، سیر و پیاز از جمله این سبزیجات است.