به گزارش شهرآرانیوز دوران بارداری یکی از حساسترین مقاطع زندگی هرزنی است که اگر قرار باشد برای همین دوران بهظاهر کوتاه برنامه زندگی تعریف کنیم، دستکم باید بهاندازه یک مثنوی درباره آن حرف بزنیم. از مراقبتها و آمادگیهای پیش از بارداری تا زایمان که به این دوران شیرین، ولی پراسترس پایان میدهد و فصل جدیدی را در زندگی مادران آغاز میکند.
ازاینرو امروز هم میخواهیم در مسیر تکمیل گزارشهای سریالی که آخرین شماره آن به روز شنبه (۲ دی ماه) با عنوان «احتیاط! این، بارشیشه است» باز میگردد که از بایستههای ۹ ماه بارداری برای مادران جوان شروع کردهایم به بخش دیگری از این باید و نبایدها مانند چگونگی رسیدن به وزن مناسب در دوران بارداری، توصیههای روزانه و معنوی، حدوحدود ایمن برای رنگ کردن مو و لاک زدن ناخن در این دوران بپردازیم. اگر علاقهمند به مطالعه بخش نخست این گزارش هستید، این کد را اسکن کنید.
چاقی و اضافهوزن در مادران باردار سبب مشکلات زیادی برای جنین و مادر میشود که باید پیش از بارداری و در طول بارداری مراقب این شاخص سلامتی بود، مشکلاتی مانند:
شاخص توده بدنی BMI (نسبت قد به وزن) در اضافهوزن بارداری نقش مهمی دارد و مادر باردار باید براساس این شاخص وزنگیری کند.
۳۲ درصد
۳۲ درصد زنان اضافهوزن دارند.
۸ کیلو
کل اضافه وزنی که مادر در طول بارداری پیدا میکند نباید بیشتر از ۸ کیلوگرم باشد. این وزن مربوط به جنین، جفت، مایع آمنیوتیک و افزایش بافتهای درگیر در بدن مادر مانند سینه و رحم است.
۴۰ درصد
مادر باردار به ازای هر جنین بیشتر باید ۴۰درصد به کالریهای دریافتی خود برای تک قلویی اضافه کند.
بارداری افزونبر ظاهر، بر عملکرد داخلی بدن و ترشحات هورمونی نیز اثر مستقیم دارد و سبب کاهش یا افزایش تمایلات جنسی در بانوان میشود.
سهماه نخست بارداری: با نشانههایی مانند خستگی زیاد، تهوع و درددناک شدن سینهها همراه است و میل جنسی را کاهش میدهد.
سهماه دوم بارداری: این نشانهها ازبین میرود و انرژی ازدست رفته بازمیگردد و احتمال سقط جنین نیز کم میشود، میل جنسی افزایش مییابد.
سهماه سوم بارداری: با مشکلاتی مانند افزایش وزن، کمردرد، بزرگ شدن شکم و احساس نگرانی برای جنین همراه است و سبب کاهش میل جنسی میشود و نیازهای عاطفی را بیشتر میکند.
درباره مجاز بودن رنگ کردن مو در بارداری اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد و از آنجایی که مواد شیمیایی موجود در رنگ موها به اندازهای سمی و خطرآفرین نیست که بتواند آسیب جدی به جنین برساند، استفاده از آنها اشکالی ندارد، ولی بهتر است:
استفاده از لاکهای ناخن خارج از زمان بارداری هم بهعلت دارا بودن مواد سمی و شیمیایی، خطرناک است و در دوران بارداری هم میتواند برای جنین آسیبزا باشد. پنج ماده خطرناک موجود در لاکهای ناخن یعنی تولوئن، فرمالدئید، دی بوتیل فتالات، رزین فرمالدنید و کافور در صورت استفاده مداوم میتواند سبب عوارضی در جنین شود، مانند:
دوران بارداری برای خودش آداب و رسومی دارد و اعمال و قواعدی در سبک زندگی دینی برای این دوران مشخص شدهاست، برای نمونه مادر باردار اجازه ندارد هر غذایی را بخورد یا هرکاری را انجام بدهد، چون این موضوع ارتباط مستقیمی با سلامت روحی و اخلاقی فرزندش و آینده او دارد.
غذا افزونبر پاک بودن، باید حلال هم باشد، یعنی مادر باید به منبع کسب این غذا هم توجه داشتهباشد.
مادر باردار باید بیش از پیش مراقب آنچه میبیند و میشنود باشد. دیدن و شنیدن هرچیزی بدون ملاحظه افزونبر روان مادر، روان جنین را هم متأثر از خودش میکند.
مادری که در پی داشتن فرزندی بزرگ و شایسته است، در زمان انتخاب همسر، افزونبر ملاکهای داشتن یک شوهر مناسب باید به معیارهای داشتن پدری شایسته برای فرزندانش هم فکر کند.
به هراندازه مادر پیش از ازدواج برروی خودسازی خودش کار کند، برروی تربیت فرزندش هم کار کردهاست.
شرایط بسته شدن نطفه حکم پیریزی برای یک ساختمان را دارد و هرچه پدر و مادر به آموزههای توصیه شده به آن بیشتر توجه کنند، احتمال موفقیتشان در آینده برای تربیت درست و شایسته فرزندشان بیشتر خواهد شد.
روزه گرفتن از آن واجبهای شرعی است که همیشه محل پرسش بانوان است: «آیا روزه برای زن باردار واجب است؟» براساس فتوای بیشتر مراجع عظام تقلید اگر بر اثر روزه، خوف ضرر بر جنین یا مادر وجود داشتهباشد و ترس او هم دارای منشأ عقلانی (تجربه خودش یا گفته پزشک مورد اطمینان) باشد، روزه حرام است. در غیر این صورت، واجب است روزه بگیرد. کسی که روزه حرام هم بگیرد، هم روزهاش باطل است و هم باید بعدا آن را قضا کند.
یکی از نگرانیهای معمول مادران در طول دوران بارداری باید و نبایدهای مصرف دارویی است که ممکن است بر جنین اثر منفی داشتهباشد. باتوجه به طولانی بودن فهرست داروهای ممنوعه در ادامه فقط به شایعترین موارد و اثر منفی استفاده از آنها اشاره شدهاست: