صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

نکاتی که رعایت آن برای مادران شیرده مهم است

  • کد خبر: ۲۰۳۲۲۵
  • ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۱
نکته‌هایی که مادران برای سپری کردن بی‌دغدغه دوره شیردهی باید بدانند.

به گزارش شهرآرانیوز با پایان دوره پراسترس بارداری، دوره شیرین شیردهی آغاز می‌شود. می‌گوییم شیرین؛ برای اینکه دیگر خبری از آن همه دغدغه، نگرانی و سختی نیست. نه اینکه دیگر نگرانی درمیان نباشد، نه! چون نخستین گریه و تبی که کودک می‌کند، دوباره مادر را به همان اندازه آشفته خواهد کرد.

آشفتگی‌ها و دل‌نگرانی‌هایی که بیشتر، ریشه در بی‌اطلاعی و آگاهی اندک مادران دارند؛ «چی بخورم که شیرم بیشتر بشه؟»، «به بچه نبات داغ میشه داد یا نه؟»، «برای اینکه وزنم دوباره برگرده جای اولش، چه‌کار باید بکنم؟»، «وقتی بچه بی‌وقفه گریه می‌کنه، چه‌کار باید کرد؟» و هزار یک پرسش دیگر که مادران باید پاسخ خیلی از آن‌ها را با تجربه فرزندآوری نخستشان بیابند.

موضوعی که می‌خواهیم امروز و درباره آن با شما صحبت کنیم و از تجربه دیگر مادران موفق و توصیه کارشناسان در این زمینه بگوییم. در هفته گذشته هم، دو گزارش با موضوع بایسته‌های دوران بارداری چاپ شد و تولید این دست گزارش‌های دنباله‌دار همچنان در روز‌های آینده ادامه دارد.

تغذیه مناسب دوران شیردهی

مادران شیرده بیش از کمیت و کالری‌شماری باید به کیفیت آنچه دریافت می‌کنند، توجه داشته‌باشند تا هم وزنشان به حد اعتدال برسد و هم مشکلی در روند شیردهی برای نوزادشان پیش نیاید.

گروه نان و غلات

این گروه دارای مواد نشاسته‌ای، مقداری پروتئین، آهن و ویتامین‌های گروه B‌هستند. مادران شیرده باید روزانه متوسط بین هفت تا یازده واحد از این گروه دریافت کنند.

هر واحد برابر با یک برش ۳۰ گرمی نان، نصف لیوان ماکارونی یا برنج پخته است.

گروه میوه‌ها و سبزی‌ها

این گروه تأمین‌کننده ویتامین‌ها و برخی مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند. مادران شیرده باید روزانه دست‌کم پنج واحد میوه و چهار واحد سبزی دریافت کنند.

هر واحد میوه برابر با یک عدد میوه متوسط مانند پرتقال و سیب و هر واحد سبزی برابر با یک لیوان سبزی خام است.

گروه شیر و لبنیات

این گروه تأمین‌کننده استحکام استخوان‌ها و حفظ‌کننده سلامت پوست مادر هستند. مادران شیرده برای تأمین نیاز کلسیم خود باید روزانه سه تا چهار واحد از این گروه موادغذایی مصرف کنند.

هر واحد از این گروه برابر با یک لیوان شیر یا ۴۵-۳۰ گرم پنیر است.

گروه گوشت، حبوبات و مغزدانه‌ها

موادغذایی این گروه نقش بسیار مهمی در تأمین پروتئین و آهن مورد نیاز بدن دارند و مادران شیرده باید روزانه دست‌کم سه واحد از موادغذایی این گروه را مصرف کنند.

هر واحد از این گروه برابر با ۶۰ تا ۹۰ گرم گوشت قرمز یا سفید، دوعدد تخم‌مرغ یا یک لیوان حبوبات پخته است.

ممنوعه‌های تغذیه‌ای

مادران شیرده باید از مصرف شکلات، قهوه، نوشابه‌های گازدار، مواد غذایی پرادویه، غذا‌های فست‌فودی و آماده و موادغذایی نفاخ خودداری کنند.

کاچی به از همه چی!

تغذیه اختصاصی مادر تا چهل روز پس از زایمان تأثیر مهمی در بازیابی نیروی از دست رفته و تغذیه کودکش دارد، برای نمونه کاچی جزو خوراک‌هایی است که نباید فراموش شود.

کاچی= آرد گندم +نبات +چهارزیره +زردچوبه +روغن زرد +آب + مغزدانه‌ها

علت‌های کم‌خوابی در دوران شیردهی

  • نگهداری از نوزاد تازه متولد شده
  • تغییرات هورمونی مانند کاهش تولید هورمون پروژسترون
  • افسردگی پس از زایمان
  • اختلالات خواب پس از زایمان

درمان بی‌خوابی پس از زایمان

  • منتقل کردن مسئولیت‌های غیرضروری به بعد.
  • تنظیم کردن زمان خواب مادر با کودک.
  • کمک گرفتن از اطرافیان.
  • مشورت گرفتن از یک متخصص اطفال.
  • بررسی اختلالات خواب در مادر.
  • صحبت با یک روان‌شناس مجرب در این زمینه.

۶ ساعت
میانگین زمان خواب مادران به‌ویژه در شش هفته اول پس از زایمان، حدود ۶ ساعت در شبانه‌روز است.

شیرمادر = شیرخشک
مادرانی که نوزاد خود را با شیرمادر تغذیه می‌کنند، به‌اندازه مادرانی که شیرخشک به نوزاد خود می‌دهند، در طول شبانه‌روز می‌خوابند.

۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری
رژیمی که در آن روزانه ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری به بدن مادر برساند، رژیم مناسبی برای شیردهی مطلوب است.

۴ تا ۶ ساعت
شیر مادر در بهترین شرایط حدود ۴ تا ۶ ساعت در دمای اتاق می‌ماند و فاسد نمی‌شود.

۴۸ ساعت
شیر مادر در دمای یخچال تا ۴۸ ساعت بدون فساد باقی می‌ماند.

ورزش‌های مناسب دوره شیردهی

  • یوگا
  • دویدن
  • پیلاتس
  • شنا کردن
  • دوچرخه سواری
  • پیاده‌روی سریع
  • تمرینات هوازی با شدت کم

چند نکته ورزشی مهم

اگر مادر شیرده، حرفه‌ای ورزش می‌کند، بهتر است تا شش هفته پس از زایمان برای شروع دوباره ورزش منتظر بماند، چون دست‌کم چهارهفته طول می‌کشد تا فرایند تولید شیرمادر کامل شود.

  • مادران شیرده روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و هفتگی ۱۵۰ دقیقه به ورزش و تحرک نیاز دارند.
  • ورزش شدید می‌تواند غلظت اسید لاکتیک را در شیرمادر افزایش دهد و برطعم شیر اثر بگذارد.
  • ورزش منظم ​​در دوران شیردهی انرژی مادر را بیشتر، روحیه او را بهتر، وزنش را متعادل‌تر و خوابش را آرام‌تر و عمیق‌تر می‌کند.

فاصله زمانی شیردهی

  • تا ۲ ماهگی: ۴-۳ ساعت یک‌بار
  • تا ۶ ماهگی: ۵-۴ ساعت یک‌بار
  • ۶ ماهگی به بعد: بسته به غذای دریافتی

مراحل تکامل شیرمادر

آغوز
در ۴-۳ روز اول پس از زایمان تولید می‌شود

شیر انتقالی
پس از آغوز و تا پانزده‌روزگی نوزاد تولید می‌شود

شیر بالغ
از پانزده‌روزگی تا دوسالگی نوزاد تولید می‌شود

فواید شیردادن برای مادر

  • کاهش وزن
  • کاهش خطر ابتلابه افسردگی
  • کاهش احتمال بارداری
  • کمک به انقباض رحم و بازگشت به حالت اولیه
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه

نخستین واکسن
آغوز، غلیظ و مایل به زرد است و حجم زیادی ندارد. آغوز حکم نخستین واکسن برای نوزاد را دارد.

۵۰۰ کالری
بدن مادر برای هرنوبت شیردهی نوزاد متوسط ۵۰۰ کالری می‌سوزاند.

بهترین حالت برای شیردهی

بهترین حالت موقعیتی است که در آن مادر و کودک هردو راحت و آرام باشند و برای حفظ موقعیت یا ادامه شیردهی فشاری را تحمل نکنند.

  • موقعیت گهواره‌ای
  • موقعیت فوتبالی
  • درازکشیده به پهلو
  • وضعیت خوابیده به پشت
  • موقعیت گهواره‌ای ضربدری
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.