صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

۷۰ درصد ظرفیت صنایع لبنی خراسان رضوی خالی است | آیا افزودن وایتکس به شیر صحت دارد؟

  • کد خبر: ۲۰۴۸۶۳
  • ۱۸ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۰
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی گفت: علی‌رغم افزایش قیمت شیر در ایران، قیمت شیر در بازار جهانی افزایش نداشته است. این موضوع باعث شده که عملا صادرات شیر متوقف شود.

به گزارش شهرآرانیوز، مهدی هدایت‌نیا در خصوص وضعیت صنعت لبنیات استان اظهار کرد: مشکل حال حاضر صنعت لبنیات رکود ایجاده شده است. بازار داخلی به دلیل تورم و کاهش قدرت خرید مردم کشش فروش محصولات ما را ندارد؛ صادرات نیز با توجه به افزایش قیمت شیر در ایران و کاهش قیمت‌ جهانی شیر با مشکلاتی مواجه شده و در نتیجه آن اقدامات صادراتی نیز دیگر توجیهی ندارد. این موضوع باعث روند رو به افزایش دپوی کارخانجات ما شده است.

وی با بیان اینکه دپوی سردخانه کارخانجات در حال حاضر ۴۰ هزار تن بار است، ادامه داد: اگرچه هنوز کارخانجات شیر خام خود را مانند گذشته با قیمت دولتی خریداری می‌کنند و کاهشی در ورودی شیر کارخانجات تا امروز نداشته‌ایم، اما اگر این روند ادامه پیدا کند قطعا ورود شیر به کارخانجات کاهشی خواهد بود.

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی در خصوص وضعیت قیمت شیر در بازار یادآور شد: علی‌رغم افزایش قیمت شیر در ایران، قیمت شیر در بازار جهانی افزایش نداشته است. این موضوع باعث شده که عملا صادرات شیر متوقف شود؛ قیمت شیرخشک در گمرک ۲.۶ دلار است اما ما آن را به قیمت ۲ دلار نیز نمی‌فروشیم. قیمت تمام شده شیرخشک حدود ۱۳۰ هزار تومان اما قیمت فروش آن ۱۱۰ هزار تومان است؛ یعنی حدود ۲۰ هزار تومان اختلاف قیمت وجود دارد. کارخانجات به‌دلیل تامین نقدینگی خود برای ادامه فعالیت مجبور به صادرات شیر با ضرر و زیان هستند. متاسفانه سیاست‌های انقباضی در جهت سرمایه در گردش واحدهای تولیدی باعث مشکلات زیادی برای ما شده است.

هدایت‌نیا خاطرنشان کرد: از ابتدای ۶ ماهه دوم سال جاری تاکنون افزایش قیمتی در محصولات لبنی نداشتیم؛ با توجه به تورمی که وجود دارد باید قیمت‌ها افزایش پیدا کند اما کارخانجات ما با توجه به اینکه شیر از جمله اقلام دارای قیمت دستوری است، نمی‌توانند قیمت محصولات خود را افزایش دهند. با توجه به اینکه در بازار کششی وجود ندارد، قطعا با افزایش قیمت، خرید مردم نیز کاهش پیدا خواهد کرد و دپوی کارخانجات افزایشی خواهد شد.

وی با بیان اینکه بر اساس قانون برنامه ششم، دولت باید از محل روغن‌های ترانس وارداتی و دخانیات عوارضی را وضع و آن را صرف افزایش سرانه مصرف شیر کند، تصریح کرد: از سال ۱۳۹۶ که چندین استان محروم کشور شیر گرفتند و پول آن یک سال بعد پرداخت شد، عملا توزیع شیر مدارس متوقف شده بود؛ در سال جاری نیز با فشارهای ما و ورود دولت شیر مدرسه فقط در حد دانش آموزان ابتدایی آن هم فقط در مدارس دولتی برقرار شده است. با این حال اما سرانه مصرف شیر زیاد نمی‌شود؛ در استان ما شیر روزانه در مدارس ۴۶ تن در روز است. با توجه به اینکه واحدهای ما روزانه ۲۵۰۰ تن در روز شیر تحویل می‌گیرند، این عدد نقش بسزایی در راه افتادن کارخانجات و رفع مشکلات آن‌ها ندارد.

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه یکی دیگر از مشکلات شیر مدرسه قیمت بسیار پایینی است که برای آن تعیین شده، افزود: شیر استریل تتراپک که ما آن را ۹۰۰۰ تا ۱۰ هزار تومان می‌فروشیم، دولت ۶۰۰۰ تومان از ما می‌خرد. با توجه به قیمت خرید بسیار پایین دولت از ما، از ۱۴ کارخانه استان تنها چهار کارخانه برای توزیع شیر مدارس داوطلب شده‌اند. قیمت ۶۰۰۰ تومان با هزینه حمل تا روی میز دانش‌آموز بسیار قیمت پایینی برای تولیدکنندگان است.

هدایت‌نیا در خصوص وضعیت تامین شیر مدارس عنوان کرد: از اواخر مهرماه و از محل یارانه‌ها اعتباری برای تامین شیر در نظر گرفته شده است؛ پیش از این قرار بود که خیرین شیر مدارس را تامین کنند، اما با تخصیص اعتبار و ورود دولت در حال حاضر عملا تامین شیر مدارس را دولت عهده‌دار است. امیدواریم  دولت بتواند اعتبار شیر را تامین کند و اتفاقات سال‌های گذشته رخ ندهد.

۷۰ درصد ظرفیت صنایع لبنی خراسان رضوی خالی است

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی در پاسخ به اینکه ظرفیت صنایع لبنی استان چه مقدار بوده و چه میزان از این ظرفیت خالی است، بیان کرد: به دلایلی که عنوان شد، ۷۰ درصد ظرفیت صنایع لبنی استان خالی است. مردم کالای با قیمت بالا را نمی‌خرند و ما باید آن را صادر کنیم؛ اما قیمت کالای صادراتی را در گمرک کاهش نداده‌اند و همان قیمت قبل است. قیمت شیر در گمرک ۲.۶ دلار است، اما ما ۲ دلار هم نمی‌فروشیم. باید ۲.۶ دلار عودت ارزی داشته باشیم. با این وضعیت صادرات به صرفه نیست. دولت با متوقف کردن عودت ارزی و اصلاح قیمت گمرکی می‌تواند به ما کمک کند و بخشی از مشکلاتمان رفع شده و ضرر و زیان‌ها کاهش پیدا می‌کند.

هدایت‌نیا با تاکید بر اینکه قیمت‌گذاری‌های دستوری ضربه بزرگی به صنایع لبنی زده است، اضافه کرد: کاهش قدرت خرید مردم در پی نرخ تورم هرساله، امری دور از ذهن نیست. قیمت‌گذاری‌ دستوری زمانی قابل اجرا است که تورم ۴۴ درصدی را نداشته باشیم، آن‌وقت ما افزایش قیمتی نخواهیم داشت؛ براساس این قیمت‌گذاری دستوری ما درحال حاضر مجبور به خرید سایر مواد اولیه با قیمت بالاتر در طول سال هستیم که هر ماهه در حال  افزایش قیمت است و ما نباید در محصولات دستوری افزایش قیمتی داشته باشیم.

وی اضافه کرد: وقتی شاهد رکود در این صنعت باشیم، سرانه مصرف شیر نیز کاهش پیدا خواهد کرد. در حال حاضر سرانه مصرف شیر و لبنیات در ایران ۷۰ کیلوگرم است و اگر به تمام مدارس شیر توزیع شود، تا ۱۰ کیلوگرم نیز افزایش سرانه مصرف را خواهیم داشت. استاندارد متوسط جهانی مصرف شیر ۱۵۰ کیلوگرم است اما در حال حاضر ما چیزی حدود نصف آن را مصرف می‌کنیم. سرانه مصرف شیر در ایران در ۱۰ سال گذشته روندی کاهشی را داشته است.

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی در پاسخ به اینکه چرا علی‌رغم کاهش سرانه مصرف شیر همچنان صادرات آن انجام می‌شود، اظهار کرد: ما نمی‌خواهیم صادرات انجام شود و راضی به حتی یک کیلو صادرات شیر هم نیستیم. اینکه ما شیر با کیفیتی را خشک و صادر کنیم اصلا مورد نظر ما نیست؛ وقتی قدرت خرید مردم پایین آمده، دولت باید کمک کند که سرانه مصرف حفظ شود؛ ما برای تامین سرمایه در گردش، مجبور به صادرات کالا زیر قیمت تمام شده هستیم.

هدایت‌نیا با تاکید بر اینکه تداوم روند کاهشی مصرف شیر بسیار خطرناک خواهد بود، تصریح کرد: با توجه به کاهش سرانه مصرف شیر از ۱۰ سال گذشته تاکنون بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان روندی افزایشی داشته است. دولت باید در این خصوص نیز فرهنگ‌سازی لازم را انجام دهد.

وی با بیان اینکه باید قیمت‌های دستوری برداشته شود، تصریح کرد: کارخانجات ما باید بر اساس سود خود کالا تولید کنند. قیمت‌گذاری دستوری تنش‌های زیادی ایجاد می‌کند. قیمت دستوری باید حذف و کارخانجات بر اساس قانون تجارت کالاهای خود را قیمت‌گذاری کنند. همچنین سرمایه در گردش مورد نیاز ما از سال گذشته تاکنون به درستی تامین نشده است. از زمان افزایش قیمت شیر، ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار برای کارخانجات شیر خراسان رضوی در نظر گرفته شد که تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان معادل حدود ۷ درصد از این مبلغ نیز محقق نشده است.

وقتی صادرات شیر به صورت دلاری نباشد، بازگشت ارز معنایی نخواهد داشت

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی ادامه داد: درحال حاضر مشکل دیگری که وجود دارد این است که بانک‌ها حتی از تمدید سرمایه در گردشی که هر ساله کارخانجات ما دارند نیز سر باز می‌زنند. علاوه بر آن شاهد هستیم که بانک‌ها بازگشت سرمایه در گردشی که باید سالیانه پرداخت شود را به صورت ماهیانه کرده‌اند و کارخانجات ما هر ماهه برای تامین آن دچار استرس می‌شوند. همچنین قیمت‌های گمرکی بر اساس حقایق موجود  باید اصلاح شود. ما در حال حاضر به صورت ریالی در حال صادرات لبنیات هستیم. وقتی ما کالا را به صورت دلاری صادر نمی‌کنیم، بازگشت ارز معنایی نخواهد داشت.

لزوم فرهنگ‌سازی در خصوص مصرف شیر پاستوریزه به جای شیر غیر پاستوریزه(سنتی)

هدایت‌نیا با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی در مصرف شیر پاستوریزه به جای شیر غیرپاستوریزه (سنتی)، یادآور شد: مردم به جهت کاهش قدرت خرید و ارزان‌تر بودن، لبنیات غیرپاستوریزه(سنتی) مصرف می‌کنند. به دلایل عدم پرداخت هزینه توزیع و پخش و عوارض ارزش افزوده توسط واحدهای سنتی، قیمت کالا ارزان‌تر اما ناسالم است و مردم به دلیل عدم آگاهی به خرید لبنیات سنتی از این واحدها روی می‌آورند؛ این درحالی است که شیر غیرپاستوریزه در حرارت با دمای 100درجه در منازل بخشی از پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و باکتری‌های مفید خود را از دست می‌دهد. شیر پاستوریزه که در واحدهای ما تولید می‌شود تا دمای ۷۰ درجه حرارت می‌بیند و تمامی باکتری‌های مفید آن باقی می‌ماند و در هضم و جذب غذا موثر است.

وی افزود: ما درحال حاضر شیر را با هرنوع بسته‌بندی و هر سلیقه مردم و با هر درصد چربی تولید می‌کنیم. در این خصوص باید فرهنگ‌سازی شود تا مردم نسبت به تفاوت‌های شیر پاستوریزه و غیرپاستوریزه آگاه شوند و استفاده از محصولات لبنی به صورت سنتی و غیرپاستوریزه که باعث بیماری تب مالت می‌شود کاهش پیدا کند.

آیا افزودن وایتکس به شیر صحت دارد؟

دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی در پاسخ به پرسشی مبنی بر صحت افزودن وایتکس به شیر برای تنظیم محیط اسیدی آن، تصریح کرد: افزودن هرگونه مواد شیمیایی بازی به شیر تقلب است؛ این مواد افزودنی می‌تواند هرچیزی از جمله وایتکس باشد اما افزودن وایتکس بو و طعم شیر را تغییر می‌دهد، بنابراین موضوع افزودن وایتکس مورد تایید نیست؛ اما برخی گاوداری‌های سنتی به دلایل مختلف موادی مثل سود را برای تنظیم ph شیر استفاده می‌کنند اما در گاوداری‌های صنعتی هیچگونه مواد افزودنی به شیر اضافه نمی‌شود. با توجه به اینکه شیر کارخانجات ما از گاوداری‌های صنعتی تامین شده و همچنین با توجه به نظارت‌ها و آزمایش شیر ورودی به کارخانجات چنین مواردی اتفاق نمی‌افتد. شیر پاستوریزه هیچگونه مشکلی در این خصوص ندارد و مردم با خیال راحت لبنیات پاستوریزه را جهت حفظ سلامت خود مصرف کنند.
منبع: ایسنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.