به گزارش شهرآرانیوز؛ آزمایشها نشان میدهد هر چیزی که خانمها در دوران بارداری میخورند در مایع آمنیوتیک قابل تشخیص بوده و جنین طعم و مزهها را کم کم درک میکند. شاید این یک مکانیسم بقا به نظر برسد که ما انسانها با عشق به شیرینی به دنیا میآیند.
حدود ۱۵ تا ۱۶ هفته بعد از لقاح، جنین لذتی که از شیرینی میبرد را با بلعیدن بیشتر مایع آمنیوتیک زمانی که شیرین است، نشان میدهد. جالب است زمانی که این مایع تلخ است، جنین تمایلی به آن ندارد. تمایل به شوری و ترشی هم ذاتی است؛ بنابراین اگر جنین به مزه سبزیها در رحم مادر عادت کند بعد از آنکه نوزاد از شیر گرفته شود ناخودآگاه به سمت غذاهای مقوی خواهد رفت.
جنین از چند هفتگی مزه را تشخیص میدهد
از هفته ۱۱ بارداری به بعد جنین تقریبا میتواند تمامی مزههایی را که ما حس میکنیم، حس کند. در واقع او به کمک مایع آمینوتیکی مزه تمام آنچه را شما میخورید، میفهمد و میتواند به خوبی مزه شیرین، شور، تلخ و ترش را از هم تشخیص دهد و جالب اینجاست که علاقه خاصی نیز به مزه شیرین دارد و از مزه ترش و تلخ بیزار است. اگر بعد از تولد تصمیم گرفتید فرزندتان را با شیر خودتان تغذیه کنید بهتر است بدانید او میتواند مزه تمام آنچه را شما میخورید حس کند، زیرا مزه غذاها به شیر هم منتقل میشود.
در دو ماهه اول بارداری، غدد چشایی جنین شکل میگیرد و در سه ماهگی دوم قادر است طعم غذاهای مختلف را بچشد. تحقیقات نیز نشان داده جنین قادر است تا در رحم مادر مزهها را بچشد. این درست دلیل این موضوع است که کودکتان طعم بعضی غذاها را دوست دارد و بعضی از غذاها را دوست ندارد. بعد از تولد نوزاد، نزدیک بودن طعم و مزه غذاهایی که به طعم اولین غذای که به عنوان جنین در رحم مادر تجربه کرده بود، باعث میشود خوردن آن غذا برایش لذت بخشتر باشد.
حتما بسیاری از بزرگسالان را دیدهاید که همه چیز نمیخورند و در غذا خوردن ادا و اصول زیادی دارند. این دسته افراد از دوران کودکی اینگونه تربیت شدهاند. به این معنی که والدین آنها تلاش چندانی برای تربیت ذائقه آنها نکردهاند و کودک را با طعمها و مزههای مختلف آشنا نکردهاند یا درست آشنا نکردهاند. مثلا افراد بسیاری هستند که سبزی نمیخورند، لبنیات نمیخورند، گوشت قرمز نمیخورند، ماهی و میگو و مواد غذایی دریایی نمیخورند. همه این افراد از دوران کودکی با این مواد غذایی مشکل داشته اند و کسی تلاشی برای رفع مشکل آنها نکرده است؛ بنابراین در بزرگسالی نیز از خوردن هر یک از این مواد غذایی امتناع میکنند.
تنها راه حل تربیت یک کودک خوش ذائقه این است که مواد غذایی را به روشهای مختلف به او عرضه کنید. خودتان با لذت و اشتهای کامل در مقابل او همه مواد غذایی را بخورید و هرگز از خوردن چیزی امتناع نکنید و البته خاصیت هر ماده غذایی را نیز برای او توضیح دهید. در برنامه ریزی روزانه برای کودکان خود از بازی "به به بازی" حتما استفاده کنید و رفتارهای داشته باشید که کودک را به خوردن و امتحان کردن مزههای مختلف تحریک کند.در مسیر تربیت درست ذائقه کودک، صبور و شکیبا باشید. مُصر باشید. به کودک زمان بدهید که طعم را بشناسد و در مورد آن فکر کند و تصمیم بگیرد. حمایت کننده باشید. طعمهای جدید را پشت سر هم به او معرفی نکنید. در قالب غذاهای مختلف در فواصل زمانی متفاوت طعمهای جدید را به او معرفی کنید.
ذائقه چشایی کودک تحت تاثیر عوامل ژنتیکی،غذاهایی که مادر در دوران بارداری خورده است و جنین از طریق خون و مایع آمنیوتیک مزه آنها را چشیده است و غذاهای سفره؛ یعنی غذاهایی که والدین میخورند بستگی دارد.
طی تحقیقات انجام شده تصاویر سونوگرافی جنینها نشان میدهد آنها در رحم مادرشان از برخی غذاها لذت میبرند و برخی را دوست ندارند، نتایج این مطالعه روند از شیر گرفتن و تغذیه سالم نوزادان را دچار تحول میکند. محققان شواهد خوبی مبنی بر اینکه جنین انسان به طعم و بوی خوراکیها در رحم واکنش نشان میدهد پیدا کردهاند.
بر اساس یک مطالعه جدید که در نشریه معتبر سایکولوجیکال ساینس منتشر شده، فرزند به دنیا نیامده در دوران رحمی حس بویایی و چشایی دارد و به نظر میرسد که جنینهای انسانی میتوانند به تفاوت طعم و عطر خوراکیها واکنش نشان دهند.
بیزا اوستون، محقق ارشد در آزمایشگاه تحقیقات جنین و نوزادان در دورهام، گفت: دیدن واکنش نوزادان متولد نشده به طعم کلم پیچ یا هویج در طول اسکن و به اشتراک گذاشتن آن لحظات با والدینشان واقعا شگفت انگیز بود. واکنشهای صورت این بچههای بانمک با گروه کنترلی که در معرض هیچ کدام از طعمها قرار نگرفتند مقایسه شد.
در توضیح این واکنش دانشمندان میگویند: میتوان فرض کرد که طیفی از محرکهای شیمیایی از طریق رژیم غذایی مادر وارد محیط جنین میشود. این اتفاق درک ما از رشد گیرندههای چشایی و بویایی و ادراک و حافظه مرتبط را دچار تحول کرد. بر اساس نتایج این مطالعه، آنچه زنان باردار میخورند ممکن است بر ترجیحات چشایی نوزادان پس از تولد تاثیر بگذارد و به ایجاد عادات غذایی سالم کمک کند. قرار گرفتن مکرر در معرض طعمهای مختلف به تغذیه سالم و کم کردن مقاومت در برابر تغییر غذا هنگام از شیر گرفتن، کمک خواهد کرد.