گرفتکی رگهای قلب یا عروق کرونری، بیماری نام آشنایی که در بازه بیست تا سی سالگی ممکن است برای فرد شروع شود. با این حال به گفته متخصصان حفظ سلامت قلب، کار چندان دشواری هم نیست. کافی است در سبک زندگی مان به بیماریهای زمینهای توجه و بعد از آن پیاده روی روزانه داشته باشیم. برای همین میخواهیم به مناسبت روز جهانی قلب، قدری به بیماریهای قلبی با تأکید بر عروق قلبی بپردازیم.
نخستین عامل مرگومیر
بیماریهای قلبی وعروقی نخستین عامل مرگ ومیر و ناتوانی در دنیا هستند.
۱۷ میلیون
سالانه بیش از ۱۷ میلیون نفر در دنیا به دلیل عارضههای قلبی جان خود را از دست میدهند.
۵ برابر
افـــراد سیــگاری ٥ برابر بیشتـر از دیـگران به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند.
۴۰ درصد
احتمال ابتلای مردان به گرفتگی رگهای قلبی در سن کم و پس از ۴۰ سالگی بیشتر و در زنان تا پیش از یائسگی به مراتب کمتر است.
قلب، سه رگ اصلی دارد که انسداد یا گرفتگی هرکدام از آنها خطر سکته قلبی و از کار افتادن آن را به دنبال دارد. سفت و ضخیم شدن رگهای خونی، جریان خون ورودی به بافتهای بدن را محدود میکند. این سخت شدن دیواره شریانها سبب از بین رفتن خاصیت ارتجاعی عروق و آسیب دیدن اندوتلیوم (لایه درون رگی) میشود. در نتیجه سکته قلبی و دیگر بیماریهای عروقی اتفاق میافتد.
قند کنترل نشده یک عامل گرفتگی رگهای قلبی است، افرادی که دیر متوجه میشوند قند دارند یا اینکه میدانند و دنبال درمان آن نیستند، بیشتر در معرض خطرند.
مهمترین نشانه فشار خون بالا بی علامتی است. از این رو توصیه میشود افراد عدد فشار خونشان را بدانند، زیرا ممکن است فرد سالهای زیادی فشار خون داشته باشد و از آن بی خبر باشد.
میزان کلسترول بدِ بالا و چربی بالا در خون احتمال گرفتگی رگهای قلب را بیشتر میکند.
استعمال دخانیات سبب رسوب چربی در داخل عروق قلبی، مغزی و پاها میشود، از این رو یک عامل مهم در گرفتگی رگهای قلبی است.
شاید در نظر مردم خطرناک محسوب نشود، ولی به دلیل اینکه پکهای آن عمیق است عوارض آن حتی بسیار جدیتر از سیگار کشیدن است.
فعالیت کم هم در کنار همه بیماریهای زمینه ای، یک عامل اساسی در گرفتگی رگهای قلب است.
انسداد عروق کرونر در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. در افراد مسن به دلیل تصلب شرایین و در افراد جوان به دلیل عواملی مانند نقص مادرزادی قلب و ترومبوز شریانی به وجود میآید.
پس از کنترل عوامل خطر ورزش روزانه برای حفظ سلامت قلب توصیه میشود. ۴۵ دقیقه پیاده روی روزانه در سطح صاف بهترین راه حل برای جلوگیری از گرفتگی رگهای قلب است، زیرا سبب ترشح مواد شبه مورفینی به نام اندورفین و دی نورفین میشود و خطر گرفتگی رگهای قلب را به شدت کاهش میدهد.
نشانههای بیماریهای قلبی در بسیاری از مواقع دیر ظاهر میشود و نداشتن علامت، دلیلی برسلامت قلب نیست.
از دیدگاه طب سنتی نبود صفرای کافی در خون سبب کم شدن قوت قلب میشود. از این رو هرچه صفرای منتشر در قلب بیشتر باشد، در دوره جنینی شتاب شکل گیری قلب بیشتر و در دوره کهن سالی روند نارسایی قلب کندتر میشود. برخی توصیههای خوراکی به ایجاد صفرا در بدن کمک میکند.
پیشگیری از بیماریهای عروق قلبی تفاوت چندانی با بیماریهای قلبی ندارد و بیشتر به سبک زندگی درست مربوط میشود.