امیرمقدم | شهرآرانیوز؛ تربیت فرزند یکی از سختترین مسئولیتهایی است که ما در جایگاه والد برعهده داریم، ازاین رو طبیعی است که خیلی پیشتر از تولد فرزندمان هم به دنبال فراگیری اصول آن باشیم و خود را برای همه رفتارهای او آماده کنیم. برای نمونه باید بدانیم با کودکی که از لجبازی کردن برای به کرسی نشاندن حرفش استفاده میکند، چگونه باید رفتار کنیم یا اگر کودکمان زیاد بهانه میگیرد و گریه میکند، چگونه او را آرام کنیم.
بنابراین، اینکه فقط توقع داشته باشیم فرزندمان آرام، مودب، گوش حرف کن، درس خوان و اجتماعی باشد و خودمان کاری نکنیم، امری غیرممکن و در حد رؤیاست، زیرا هیچ کودکی به خودی خود مهارتهای لازم برای زندگی شخصی و تبدیل شدن به موجودی اجتماعی را نمیداند و باید آن را در سایه زندگی با والدین آرام آرام فرا بگیرد.
به نظر روان شناسان حوزه کودک و نوجوان، از بین دهها کاری که برای این منظور میتوانیم انجام بدهیم، شرکت در کلاسهای آموزشی و مطالعه کتابهای روان شناسی و تربیت فرزند بهترین راهکار است. خوشبختانه کتابها منابعی در دسترستر هستند و از آنجایی که در این زمینه پژوهشهای زیادی انجام شده و کتابهای مختلفی نوشته شده است، میتوان به سرعت پاسخی فوری به بسیاری از پرسشها و چالشهایی داد که در برخورد با بچهها پیدا میکنیم.
کتاب «دائره المعارف رفتار با کودک» نوشته استفن گاربر یکی از همین منابع ارزشمند است با بیش از ۱۲۰۰ راهکار عملی و مفید برای اصلاح رفتار کودکان از بدو تولد تا دوازده سالگی؛ رفتارهایی مانند بددهنی و فحش دادن، مشکلات مدرسه، حالات عصبی، ترس و نگرانی، کج خلقیها و خیال بافیها و دروغ گفتن و ناخن جویدن در بچه ها؛ بنابراین اگر به دنبال راهبردهای عملی و تجربه شده برای برخوردهای حساب شده با فرزندمان هستیم، مطالعه این کتاب را پیش و پس از تولد فرزندمان باید در دستور کار خود قرار دهیم.