به گزارش شهرآرانیوز؛ دیابت وضعیتی است که در آن قندخون (گلوکز) بیش از حد بالا باشد و زمانی ایجاد میشود که پانکراس نمیتواند انسولین کافی برای بدن تولید کند. علاوه بر این، ممکن است پانکراس بهطور کلی انسولین تولید نکند یا بدن فرد بهدرستی به اثرات انسولین پاسخ ندهد.
هر فرد مبتلا به دیابت باید در دوران درمان و مراقبت، تمامی دستورالعملهای پزشکی اعم از دریافت دارو، تغذیه رژیم مناسب و همچنین ورزش را در برنامه زندگی خود رعایت کند. اما متأسفانه برخی به این مسئله بیتوجه هستند و این باعث میشود فرد مبتلا، دچار عوارض جبرانناپذیری از جمله «زخمپای دیابتی» شود.
دکتر حمیدرضا رحیمی، استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد و متخصص پزشکی مولکولی، در گفتوگویی با شهرآرانیوز با اشاره به این عارضه عنوان کرد: زخمپای دیابتی معمولاً بهدلیل گردش خون ضعیف و قندخون بالا در افراد مبتلا به بیماری دیابت ایجاد میشود. علاوه بر پاها، این زخمها میتوانند روی سایر اندامهای بدن نیز به وجود بیایند. این زخمها با روشهایی مانند رژیم غذایی، ورزش و درمان با انسولین کنترل نمیشوند؛ بنابراین مراقبت صحیح از پاها و انجام روشهای پیشگیری میتوانند به بروز این علائم کمک کنند.
وی ادامه داد: زخمهای پا یکی از عوارض شایع دیابت هستند که بهدلیل ترکخوردن بافت پوست و نمایانشدن لایههای زیرین آن ایجاد میشوند. این زخمها بیشتر در زیر انگشتان بزرگ و کف پاها ایجاد میشوند و میتوانند تا استخوانهای پاها نیز گسترش یابند. تمام افراد مبتلا به دیابت ممکن است به زخمهای پا دچار شوند؛ اما مراقبت درست از پاها میتواند به پیشگیری از ابتلا به این عارضه کمک کند.
رحیمی افزود: کوچکترین تغییرات در مورد پای خود را به پزشک اطلاع دهید تا مطمئن شوید که مشکل جدی نیست؛ زیرا زخمهای عفونی در صورت نادیدهگرفتهشدن میتوانند منجر به قطع عضو شوند.
این پزشک و استاد دانشگاه تأکید کرد: قابلمشاهدهترین علامت زخم پا، بافتی سیاهرنگ است که به آن «اسکار» نیز گفته میشود و در اطراف زخم به وجود میآید. این اسکار به دلیل جریاننداشتن خون سالم در ناحیه اطراف زخم ایجاد میشود.