جملات داخل گیومه از بیانات رهبر معظم انقلاب است.
امروز ما وسط معرکه نبردی ترکیبی حضور داریم؛ نبردی که در روش و راهبرد بهشدت متنوع و چندضلعی است. پس از رویارویی سخت و بیسابقهای که در بازهای کوتاه و فشرده، تجربهای پر از آموزههای جدید، جدی و البته پرهزینه و منتهی به حلاوت نصرتی الهی نصیب جبهه حق کرد، با روی دیگر منشور چندوجهی نبرد روبهرو هستیم. دقت شود ویادمان باشد ما در جغرافیای مکانی و زمانی نبردهای آخرالزمانی هستیم و همه این کارزارها در این اتمسفر خوانشی مستقل نیاز دارد.
در این بُعد از جنگ شاهد موجی جدید از یورش بیرحمانه و ناجوانمردانه دشمن هستیم. از این باب است که باز قصه نامردی شد و خیلی جدی میتوان گفت: سرنوشت این نبرد را سلاح شیمیایی تهدید میکند.
سلاح شیمیایی برای ما یک قصه نیست، یک تجربه زیسته است. صحنههای مجروحان از این سلاحها در دفاع مقدس خودمان، پیکرهای برجامانده در حلبچه و... همه خاطرات تلخ نسل ما و عکسهای نامحبوب در خاطرات دهه ۶۰ ماست.
اما در این یادداشت از زاویه نگاه دیگری به این امر مینگریم و میتوان گفت بدون تعارف با نبردی شبیه جنگ شیمیایی مواجهیم. «فعلا دشمن از ابزار رسانه استفاده میکند برای اثرگذاری بر افکار عمومی. توجه کنید! ابزار رسانه، ابزار مهم و اگر دست دشمن باشد، ابزار خطرناکی است. ابزار رسانه را تشبیه میکنند به سلاحهای شیمیایی در جنگ نظامی. سلاح شیمیایی را وقتی میزنند، تانک و تجهیزات را از بین نمیبرد. تجهیزات میماند و انسانها از بین میروند و از قدرت استفاده از ابزار میافتند. سلاح شیمیایی در جنگ نظامی اینجوری است. ابزار رسانه هم اینجور است. امروز از تلویزیون، از رادیو، از اینترنت، از شبکههای اجتماعی، از انواع و اقسام وسایل فضای مجازی، علیه افکار عمومی ما استفاده میشود.» (۱۲ مهر ۱۳۹۷)
در این نبرد نابرابر رسانهای، جالوت سایبری تمامقد پا در میدان گذاشته و دو نقطه اساسی را هدف گرفته است:
«یکی این است که این زنجیره تواصی به حق و به صبر را قطع کند؛ دوم اینکه حقایق را وارونه نشان بدهد.» (۲۱ اسفند ۱۳۹۹)
قرارگرفتن این دو گزاره در فهرست اهداف دشمن دلایل و آثاری دارد و برای هرکدام هم باید الگوی پدافند خاص تعریف کرد.
در این فضا دشمن جریان «تواصی بین مؤمنین» را هدف گرفته است. زیرا اگر «این زنجیره تواصی و توصیهکردن به یکدیگر [برقرار باشد]هم توصیه به حق کنند، راه حق را تأکید کنند، هم توصیه به صبر بکنند، این همه را نگه میدارد. اگر چنانچه تواصی به صبر و تواصی به حق و بصیرت در جامعه وجود داشته باشد، این جامعه بهآسانی دستخوش تحرکات دشمن نخواهد شد، اما اگر چنانچه این جریان تواصی که زنجیره محافظت مؤمنان است، قطع بشود، قطعا خسارت خواهد رسید.»
چنانچه دشمن در جنگ نرم بتواند به خواسته خود دست یابد، «موجب میشود که انسانها احساس تنهایی کنند، احساس نومیدی کنند و ارادهها ضعیف بشود، امیدها کمرنگ بشود، جرئت اقدام از دست برود. وقتی تواصی نبود، این اتفاقات میافتد؛ و طبعا وقتی اینجور شد، امیدها کم شد و جرئتها کم شد و ارادهها ضعیف شد، قهرا هدفهای عالی و متعالی بهتدریج از دسترس دور میشود و کمرنگ میشود و دستنیافتنی به نظر میرسد و به دست فراموشی سپرده میشود.» (۲۱ اسفند ۱۳۹۹)
«حرکت تبیین، خنثیکننده این توطئه دشمن و این حرکت دشمن است.» (۵ مهر ۱۴۰۰)
«جوانها باید امیدآفرینی کنند؛ باید توصیه به ایستادگی، توصیه به تنبلینکردن، توصیه به خستهنشدن کنند. اینها کارهایی است که جوانهای ما که گفتیم افسران جنگ نرم هستند، بر عهده دارند.» (۲۱ اسفند ۱۳۹۹)
«کار باید این باشد که به مردم امید بدهید و اطمینان بدهید. اگر مردم ناامید شدند، اعتماد خودشان را از دست دادند، متزلزل شدند، شکست قطعی است... این امید را باید زنده نگه داشت. عامل اصلی پیروزی، درصحنهبودن مردم است. عامل درصحنهبودن مردم، امید و اطمینان آنهاست.» (۲۵ مرداد ۱۳۸۹)
ضلع دیگر توطئه دشمن نیز «تصویرسازی غلط» و «وارونهنمایی حقایق» است. «با تصویرسازی غلط سعی میکنند افکار ملت ایران را منحرف کنند؛ هم تصویر غلط درباره ایران، هم تصویر غلط درباره خودشان، هم تصویر غلط درباره اوضاع منطقه.»
دشمن در این قسمت از طراحی خود بهدنبال این است که «ملت ایران را به این نتیجه برساند که بنبست است، راهحل وجود ندارد مگر پناهبردن به آمریکا و زانوزدن در مقابل آمریکا و تسلیمشدن در مقابل آمریکا.»
ارتقای بافت انگیزشی و دانشی کنشگران عرصههای رسانهای و جهادگران تبیین از گزارههای حتمی و ضروری در این بخش از جنگ است.
«شما و همه جوانهای کشور باید جایگاه امروز کشور و ملتتان را بدانید. این شرط اول اثرگذاری شماست.» و ترسیم تصویر واقعی از ایران اسلامی این است که «اولا امروز سیاستمداران بزرگ دنیا و مغزهای سیاسی پخته و سنجیده دنیا ملت ایران را بهخاطر مقاومت چهلساله تکریم میکنند... ثانیا واقعیت دیگر [این است که]کشور ما دارای ظرفیتهای بسیاری است که کمترکشوری در دنیا پیدا میشود که این همه ظرفیت داشته باشد... ثالثا ظرفیت بالفعل کشور، شما جوانهای مؤمن هستید... جوانهای مؤمن در کشور که هم توانایی دفاعی، هم توانایی علمی، هم توانایی در زمینه مسائل فرهنگی، هم توانایی در زمینه مسائل اجتماعی دارند و در بسیاری از صحنهها این تواناییها بروز کرده است... رابعا دشمن برای مقابله با جمهوری اسلامی، بعد از کنکاش فراوان رسیده به تحریم؛ یعنی راههای دیگر در مقابل او بسته است... ولی من به شما عرض بکنم که تحریم اقتصادی شکنندهتر از اقتصاد ملی ماست.» (۱۲ مهر ۱۳۹۷)
مهمترین نمونه عملی از الگوی پدافندی در هر دو هدف از جنگ رسانهای که عرض شد بهشدت به بازخوانی و بازروایی برای مخاطبان مختلف نیاز دارد، پیامهای رهبر معظم انقلاب بهانضمام اقدامات عملی ایشان در این جنگ اخیر است و در اوج آن میتوان به حضور هدفمند و قاعدهمند و هوشمندانه معظم له در حسینیه امامخمینی (ره) همزمان با برگزاری روضه حضرت سیدالشهدا (ع) در شب عاشورا استناد کرد.
باور اینکه در میانه جنگ جدی و جاری موجود، هرکدام از ما نقشی بیبدیل داریم، اولویت اول اقدام است و در گام بعد به نظر میرسد با الگوگیری از فرمانده میدان، میتوان اقدامی مؤثر و همسو با اهداف میدان تعریف کرد. «البته در جنگ، قرارگاه مرکزی وجود دارد که دستور میدهد، اما اگر چنانچه رابطه قرارگاه قطع شد یا قرارگاه عیبی پیدا کرد، اینجا فرمانده دستور آتشبهاختیار میدهد. خب شما افسرهای جنگ نرمید. قرار شد شما افسران جوان جنگ نرم باشید. آنجایی که احساس میکنید دستگاه مرکزی اختلالی دارد و نمیتواند درست مدیریت کند، آنجا آتشبهاختیارید؛ یعنی باید خودتان تصمیم بگیرید، فکر کنید، پیدا کنید، حرکت کنید، اقدام کنید.» (۱۷ خرداد ۱۳۹۶)
لذا تجهیز هستههای مقاومت برای اقدام در مواقع ضرورت نیز ناگزیر از همین مسیر همافق با فرمانده میدان میگذرد.
«وَلَمَّا بَرَزُوا لِجَالُوتَ وَجُنُودِهِ قَالُوا رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَیْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْکَافِرِین»؛ «و، چون [طالوت و اهل ایمان]برای جنگ با جالوت و سپاهیانش ظاهر شدند، گفتند: پروردگارا! بر ما صبر و شکیبایی فرو ریز و گامهایمان را استوار ساز و ما را بر گروه کافران پیروز گردان.» (بقره: ۲۵۰)