در ادامه معرفی کسبوکارهای مختلف برای راهاندازی یک شغل، این هفته میخواهیم برایتان یک گیمسنتر را روی کاغذ راهاندازی کنیم تا ببینید این شغل چه مراحل و هزینههایی دارد.
سراجالدین شاهرودی | شهرآرانیوز؛ در ادامه معرفی کسبوکارهای مختلف برای راهاندازی یک شغل، این هفته میخواهیم برایتان یک گیمسنتر را روی کاغذ راهاندازی کنیم تا ببینید این شغل چه مراحل و هزینههایی دارد.
زمان صدور مجوز؛ ٣ماه
برای گرفتن مجوز و پروانه کسب یک گیمسنتر باید به اتحادیه محصولات فرهنگی و بازیهای رایانهای بروید که در خیابان دانشآموز است. مدارکی مثل عدم سوءپیشینه، عدم اعتیاد، قولنامه یا سند مغازه و تأییدیه اداره اماکن را باید اول جور کنید و برای گرفتن مجوز به اتحادیه تحویل دهید. در همین اول کار بعد از اجاره یا خرید مغازه، اولین هزینه شما تراشیده میشود که مبلغ یکمیلیون تومان حق عضویت در اتحادیه است که برای دریافت پروانه کسب باید آن را بپردازید.
در ادامه یک هزینه اشتراک سالیانه دارید که بین ۴۵٠ تا ۶۵٠ هزار تومان است. کل روند دریافت مجوز ٣ماه بیشتر طول نمیکشد که البته در بخش ترفندها نکتهای خودمانی را میخوانید که بهتر است خیلی برای گرفتن مجوز عجله نکنید!
مغازه؛ از رقابت نترسید
داشتن گیمسنتر شغلی است که هرچه در آن مغازه بزرگتری داشته باشیم، مشتری ما احساس راحتی بیشتری میکند و از اوقاتی که در گیمسنتر میگذراند، لذت میبرد. از طرفی تعداد کنسول بیشتری هم میتوانیم بگذاریم. پس هرچه مغازه ما بزرگتر باشد، بهتر است. کمترین مساحت برای یک گیمسنتر محلی جمعوجور حدود ١٢ تا ١۵ مترمربع است. برای هر کنسول یک فضای ۵/١ در ٢متر احتیاج داریم. پس در یک مغازه ١٢متری حداکثر ۴کنسول جای میگیرد. اگر در نزدیکی مغازه شما گیمسنتری وجود دارد، از آن نترسید! فقط یک فضای رقابتی پیش میآید که مشتریها کدام گیمسنتر را برای چندساعت بازی انتخاب کنند. پس کیفیت کار و مغازه خود را برای پیروزی در رقابت بالا ببرید.
تجهیزات کنسول
اصلیترین وسیله در یک گیمسنتر خود کنسول است که در رابطه با ps ۴، ٣گزینه اسلیم، فت و پرو را داریم.
در یک گیمسنتر معمولی و تازهکار بهترین انتخاب شما برای کنسول میتواند نوع اسلیم از کنسول محبوب ps ۴ باشد که استهلاک و مصرف برق کمتری هم دارد.
یادمان نرفته است که کنسول xbox هم وجود دارد، اما بهتر است بدانید مشتری ایکسباکس خیلی کم است و بیشتر بچههای زیر ١٢سال ایکسباکس بازی میکنند که خب معمولا مشتری گیمسنتر نیستند. پس در ابتدای کار توجیه و لزومی برای خرید کنسول xbox ندارید، اما در ادامه برای خالی نبودن عریضه، داشتن یک xbox در مغازه خود را میتوانید توجیه کنید.
درباره سری حرفهای هم بگوییم که با توجه به گران بودن آن و نیاز حتمی به تلویزیون k ۴، در ابتدا نیازی ندارید آن را بخرید. نگران از دست دادن مشتری هم نباشید. به گفته این کارهها، نداشتن کنسول پرو باعث از دست دادن مشتری نمیشود، اما اگر داشته باشید، میتوانید بخش vip خود را راهاندازی کنید و درآمد بیشتری هم کسب کنید. بهطور معمول در یک گیمسنتر برای هر کنسول ٣دسته بازی در نظر میگیریم که هنگام نیاز مشتری تا ۴دسته برای یک کنسول بتوانیم ارائه کنیم.
تلویزیون
در گیمسنتر باید از تلویزیونهای حداقل ۴٣ اینچ به بالا استفاده کنید که با توجه به مارکهای مختلف، قیمت آن از حدود ۶میلیون تومان به بالاست.
مبل یا صندلی؟
داشتن مبل راحتی در نگاه اول برای مشتری جذابتر است و روبهروی هر کنسول یک مبل راحتی دونفره کافی است. چند مبل یا صندلی تکنفره هم داشته باشید که برای بازیهای چهارنفره بتوانید از آنها استفاده کنید.
بازی اصل یا کپیخور یا چی؟
اگر بخواهید همه بازیهای گیمسنتر خود را اصل بخرید، چیزی حدود ۴٠ تا ۵٠ میلیون تومان باید هزینه کنید! اما نیازی نیست. فقط بازیهایی مثل فیفا، پیاس و فورتنایت را اصل بگیرید تا بتوانید همیشه آنها را بهروزرسانی کنید و برای مشتری امکان بازی آنلاین را فراهم آورید. دیگر بازیها را میتوانید در بقیه کنسولهای مغازه بهصورت کپیخور یا اکانت هکی نصب کنید که خب طبیعتا بازیهای کپیخور از زمان ارائهشان به بازار خیلی میگذرد و نمیتوانند بازیهای جدیدی باشند. بازیهایی مثل کالآف و کشتیکج را که شاید هرسال عرضه نشوند، میتوانید بهصورت اکانت هکی نصب کنید.
پرطرفدارترین بازیها در بین اهالی گیمسنتر ٢٠ pes و ٢٠ FIFA است و در بازیهای داستانی last of us٢ پرطرفدار است. برای بازیهای آنلاین هم رمبو۶ و کالآفدیوتی را داشته باشید. GTA و کراش جدید هم در بین مشتریها طرفدار زیادی دارد. تلاش کنید همیشه حداقل نصف کنسولهای مغازه خود را بازیهای اکانت اصلی بریزید تا آپدیت باشند. مشتریها بهخصوص برای فوتبال روی آپدیت بودن بازی حساس هستند و حاضرند حتی تا دوبرابر هزینه کنند تا روبهروی کنسول آپدیتشده شما بنشینند.
چقدر بگیریم؟
قیمت ساعتی مغازه شما به منطقه بستگی دارد، اما برای بازیهای معمولی ساعتی۵۵٠٠ تا ۶٠٠٠ تومان معقول و بهصرفه است. برای بازیهای آپدیتشده خود که ماهیانه چند گیگ حجم اینترنت هزینه میکنید، میتوانید ساعتی۶۵٠٠ تومان و برای بازیهای آنلاین ساعتی٧۵٠٠ تا ٨٠٠٠ تومان بگیرید.
کاپ بزنیم یا نه؟
یکی از خوبیهای برگزاری کاپ در گیمسنتر، درآمد تضمینشده و بالا در سهچهارساعت است، اما خب چالشهایی هم دارد. از شلوغی و سروصدا و دعوا و گله و شکایت همسایهها بگیرید تا هیجانی شدن مشتریها و شاید صدمه به دستهها، از معایب برگزاری کاپهاست.
کرایه کنسول خوب است؟
با توجه به بالا رفتن قیمت کنسولها، کرایه دادن کنسول برای یک شب دیگر صرفه اقتصادی ندارد. چون شاید به کنسول صدمه وارد شود و به دردسرهای بعدش نمیارزد. اما اگر بخواهیم و مشتری هم باشد، بهصورت ماهیانه مثلا شبی ۶٠هزار تومان که در یک ماه بشود یکمیلیون و ٨٠٠هزار تومان، کرایه دادن کنسول توجیه اقتصادی دارد.
چیپس بفروشیم سود کنیم!
فروش اغذیه و خوراکی در گیمسنتر خیلی میتواند برای شما سودآور باشد. حتی اگر کمی سر کیسه را شل کنید و یک یخچال هم بگذارید و غذاهای سرد بفروشید، میتوانید از گرسنه شدن مشتریها هنگام بازی کردن سود خوبی به دست بیاورید!
موسیقی درخواستی
پخش موسیقی بهصورت مطلق در گیمسنتر توصیه نمیشود. بعضی روزها مشتریهای شما اعصاب ندارند و برای بازی تمرکز میخواهند و بهتر است موسیقی را کم یا قطع کنید. گاهی اوقات هم قشری از مشتری را دارید که کلا با موسیقی شما حال نمیکنند. بهتر است به سلیقه مشتریهای خود احترام بگذارید.
از فروش بازی غافل نشویم!
به گفته اهل فن، نصف درآمد شما از گیمسنتر میتواند از طریق فروش و نصب بازی روی کنسولها باشد. پس یاد بگیرید چگونه بازی نصب کنید و واسطه فروش بازی بشوید که سود خوبی را تضمین میکند.
تا کی باز باشیم؟
ساعت کار یک گیمسنتر معمولا از ١٠صبح تا n بامداد است! با توجه به منطقه و مشتریهایتان، باید ببینید تا کی میتوانید مشتری داشته باشید. اگر اصل مشتری شما شبها و از ١٢شب به بعد میآیند، باید با کلانتری محل هماهنگ کنید تا بتوانید به شرط رعایت کردن نظم محله و جلب رضایت همسایهها، تا هر موقع که دلتان میخواهد فعالیت کنید!
برای گرفتن مجوز عجله نکنید!
یکی از ترفندهایی که اینکارهها برای ندادن مالیات، حداقل در سال اول، استفاده میکنند، طولانی کردن روند دریافت مجوز اتحادیه است. طبق قانون، اداره دارایی زمانی میتواند از شما مالیات بگیرد که پروانه کسب داشته باشید. بعضیها از این قانون استفاده میکنند و مغازه را راهاندازی میکنند و چند اخطاریه اتحادیه برای گرفتن مجوز را به جان میخرند تا مثلا یک سال مالیات ندهند.
تجهیزات کممصرف
برای صرفهجویی در هزینه برق باید از تلویزیونهای led استفاده کنید و پیشتر هم گفتیم که ps ۴ نوع اسلیم کممصرفتر است.
حواستان باشد که در طول روز از نور کمتری استفاده کنید و سیستمها را در زمان بیکاری خاموش کنید.
درآمد ماهیانه
درآمد ماهیانه شما با حداقل ۶سیستم روزی ٣٠٠هزار تومان است که در ماه حدود ٩میلیون تومان میشود. البته به منطقهای که در آن هستید هم بستگی دارد و هزینههایی را باید از این درآمد کم کنید.
هزینه ماهیانه
اولین هزینه درخور توجه ماهیانه شما، اگر مغازه را نخریده باشید، اجاره مغازه است که از ٢میلیون تومان به بالاست. هزینه بعدی شما پول قبضها بهخصوص قبض برق است که اینکارهها میگویند ماهی ١۵٠ تا ٢٠٠هزار تومان هزینه برق میدهید. هزینه احتمالی بعدی شما برای نصب بازیهای جدید است که خب بستگی دارد چگونه بخواهید آنها را نصب کنید. در صورت خرید و نصب بازی اصل، سالیانه دوبار (یکبار در مهر و دیگری در فروردین) حدود ٢میلیون تومان باید هزینه کنید. هزینه دیگری که باید به آن توجه کنید، پول اشتراک اینترنت برای آپدیت بازیها و بازی آنلاین است. استفاده سالیانه ٨٠٠گیگ برای یک گیمسنتر کافی است که با پهنای باند ١۶مگ بر ثانیه، چیزی حدود ۶٠٠ تا ٧٠٠ هزار تومان در سال باید بپردازید. این نکته را به خاطر بسپارید که پهنای باند کمتر از ١۶مگ باعث افزایش پینگ میشود که این اصلا برای آنلاینبازها مطلوب نیست.
سرمایه اولیه
برای راهاندازی یک گیمسنتر معمولی با ۶سیستم، باید حدود ٨٠میلیون تومان سرمایه اولیه داشته باشید. قیمت هر کنسول را با یک دسته اضافی و نصب بازیهای جدید ١٠میلیون تومان و قیمت تلویزیون را حدود ۵میلیون تومان در این برآورد در نظر گرفتیم.
چالشها
یکی از چالشهای شغلهای صنفی ضوابط و محدودیتهای اداره اماکن است. گیمسنتر هم از این قاعده مستثنا نیست و حساسیتهای اداره اماکن از سختافزار گرفته تا نرمافزار ادامه دارد. به شیشههای دودی مغازه و نصب استیکر بازیها روی شیشه تا بازیهایی مثل GTA که برای سنین پایین مناسب نیست و بازیهای خلاف شئونات اخلاقی حساس هستند.