با اجرای محدویتهای جدید کرونایی از عصر سهشنبه ۲۰ آبان، تلاش تازهای برای کاهش ابتلای شهروندان به کووید۱۹ آغاز شده است. شواهد حاکی از آن است که کاسبان محدودیتها را رعایت نمیکنند.
وثوقی / کاملان | شهرآرانیوز؛ با اجرای محدویتهای جدید کرونایی از عصر سهشنبه، تلاش تازهای برای کاهش ابتلای شهروندان به کووید ۱۹ آغاز شده است. در این میان قرار است به جز مشاغل گروه یک (مراکز درمانی، داروخانهها، امداد و نجات، آتشنشانیها، آمبولانسها، مراکزی که سرویسهای عمومی مثل آب، برق، تلفن و مواد غذایی را در اختیار افراد شهروندان قرار میدهند و مراکز توزیع مواد غذایی مثل سوپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای) مشاغل سایر گروهها از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر از ساعت ۱۸ به بعد، فعالیت خود را به حالت تعطیل درآورند، ضمن اینکه رستورانها و فستفودها نیز از ساعت ۱۸ به بعد تنها مجاز به ارائه غذای بیرون بر هستند. برای اینکه از کم و کیف رعایت محدویدیتها در اولین شب اجرای خبردار شویم، شال و کلاه میکنیم و به تعدادی از خیابانها و مراکز شهر سر میزنیم.
خیابان دانشگاه و فعالیت آسوده بیشتر فروشگاهها!
عقربههای ساعت ۱۸:۳۰ دقیقه را نشان میدهد که وارد خیابان دانشگاه میشویم. در خیابان دانشگاه اکثر قریب به اتفاق فروشگاهها و مغازههایی که باید تعطیل باشد، همچنان مشغول به فعالیت است و خرید شهروندان نیز ادامه دارد!
در خیابان احمدآباد، که مقصد بعدی ماست پاساژهای بزرگ تلفن همراه تعطیل است، اما در تعارضی آشکار بسیاری از فروشگاههای عرضه و تعمیر تلفن همراه در حاشیه خیابان همچنان دایر است.
در بولوار ملکآباد هم بیشتر فستفودها و رستورانها غذا را طبق مقررات اعلامی به صورت بیرون بر عرضه میکنند.
سرای بلور؛ هم تعطیل هم باز!
در مناطق مرکزی شهر، به سراغ سرای بلور میرویم تا میزان رعایت قوانین ابلاغی را در این بازار بسنجیم. اکثر فروشگاهها در این بازار تعطیل است، اما هنوز هستند فروشندگانی که مایل به ادامه «کاسبی»، فارغ از الزام و رعایت قانون باشند.
در خیابان امامرضا (ع) بیشتر سوغات فروشیها در حال کار و ارائه خدمات هستند. برای برخی رستورانهای اطراف حرم نیز «دادزن»ها مشغول دعوت مجاور و مسافر برای صرف غذا هستند!
در همین مسیر فعالیت چند آژانس خدمات مسافرتی هم جالب توجه است!
مسیر بعدی ما چهارراه میدانبار است؛ در این مسیر تقریبا بسیاری از فروشگاههای غیرضروری همچنان دایر و پذیرای مشتریان هستند و حتی در میان فروشگاههای پلاستیک و موکتفروشی نیز خبری از رعایت دستورالعمل تعطیلی بعد از ساعت ۱۸ نیست.
در مسیری دیگر به خیابان سعدی وارد میشویم؛ خیابانی که بیشتر فروشگاههای صوت و تصویر و کتاب فروشیهایش فارغ از تذکر یا واهمهای، مشغول ارائه خدمات به مشتریان خود هستند.
در خیابان مدرس نیز به جز یکی دو پاساژ طلافروشی، اکثر فروشگاهها و پاساژها همچنان به کار مشغول هستند.
به بولوار سجاد میرویم؛ جایی که بخش قابل توجهی از مغازهها، کسب و کار را به احترام قانون تعطیل کردهاند، اما شعب یکی از آبمیوه فروشیهای زنجیرههای همچنان مشتریانش را راه میاندازد! البته تردد در این بولوار در مقایسه با شبهای گذشته به حد قابل توجهی کم شده است.
کمی تأملبرانگیز
در میان گشتوگذارمان در خیابانهای مختلف شهر، نمیتوان از برخی نکات ریز و حرفهای کسبه نیز غافل شد. بخش زیادی از گلههای مطرح شده، برای تعطیلی نیست بلکه تعداد زیادی از مغازهداران هنوز نمیدانند کسب و کارشان در کدام دسته است و آیا باید کرکره مغازه را پایین بکشند یا میتوانند به کاسبی ادامه بدهند. علت تمکین برخی مغازهداران را هم که از آنها میپرسیم، تهدید بازدارند اتاق اصناف مبنی بر اعمال جریمههای سنگین و احتمال پلمب را دلیل تعطیلی مغازههای خود اعلام میکنند و نکته دیگر اینکه هنوز هم بخش زیادی از کسبه باوجود اطلاعرسانی گسترده در مورد آغاز این طرح، از نحوه اجرایی شدن آن خبر ندارند.
فقط مراکز مهم و ضروری
برای اطلاع از سیاستگذاری اجرای این طرح در طول یک ماه آینده به سراغ معاون سیاسیاجتماعی فرماندار مشهد میرویم. احمد ریواده به خبرنگار ما میگوید: طبق مصوبه چهلوسومین جلسه ستاد ملی کرونا و ابلاغ شصتوهشتمین ستاد استانی، از سهشنبه، ۲۰ آبان، به مدت یک ماه محدودیتهای زمانی گسترده از ساعت ۱۸ برای همه مشاغل در جدول ۲، ۳ و ۴ اعمال میشود و تنها گروههای تأمینکننده مایحتاج عمومی مردم و مراکز بهداشت و درمان فعال هستند.
وی ادامه میدهد: مصوبهای که پیشازاین در زمینه ممنوعیت دهروزه فعالیت برخی مشاغل شهر مشهد وضع شده بود، همچنان ادامه پیدا خواهد کرد. اینمشاغل پس از ۲۴ آبانماه وارد مرحله محدودیت ساعتی در فعالیت خود خواهند شد.
وی بیان میکند: سالنهای ورزشی، کافیشاپها و چاییخانهها و مواردی از اینقبیل پس از پایان اینبازه زمانی و ورود به محدودیت ساعتی به فعالیت خود در قالب مصوبه جدید ستاد کرونا تا ۲۰ آذرماه ادامه میدهند.
ریواده ادامه میدهد: مسئولیت کمیته عالی نظارت در سطح ملی با وزارت بهداشت و درمان و در سطح استان بر عهده دانشگاه علومپزشکی مشهد است و در کنار آن دستگاههای دیگری همانند نیروی انتظامی، سازمان صنعت و معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی و اتاق اصناف با دانشگاه همراهی خواهند کرد.
وی میافزاید: اتاق اصناف از روزهای گذشته ابلاغیههای لازم را به اتحادیهها ارسال کرده و اطلاعرسانی کامل در اینزمینه صورت گرفته است.
ابتلا به کرونا، همچنان در کانال ۱۰ هزار نفری
طبق اعلام وزارت بهداشت، سهشنبه ۱۰ هزار و ۳۳۹ بیمار جدید در کشور شناسایی شدند؛ ضمن اینکه ۴۵۳ بیمار نیز جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری به ۳۹ هزار و ۲۰۲ نفر برسد.