در این مطلب قصد داریم نکاتی را برای انتخاب یک پرستار خانگی گوش زد کنیم. چند خطی همراهمان باشید. شاید امروز نه، اما ممکن است در آیندهای نه چندان دور برای نگهداری از فرزندانتان، بیماران و پدر و مادر سال خورده خودتان ناچار شوید پرستاری برگزینید.
ملیحه ابراهیمی | شهرآرانیوز؛ قبول کنیم اگر ویروس کرونا تا این اندازه شیوع پیدا نمیکرد، پیامدهای مرگ باری به دنبال نداشت و احتیاج به پرستاری و مراقبتهای درمانی نبود، کمتر پیش میآمد که به نقش پرستاران توجه کنیم. درست است که این قشر از شاغلان کشورمان چه در مراکز درمانی چه در منازل به پرستاری مشغول اند قبل از شیوع کووید ۱۹ نیز همیشه در صحنه حاضر و ناظر بر امور بیماران، سالمندان و یا کودکان بوده اند، اما این روزها که دنیا با یک بیماری همه گیر دستوپنجه نرم میکند، به جرئت میتوان گفت یکی از حاضران خسته ناپذیر در سنگر سلامتی پرستاران هستند که مجاهدانه تا پای جان ایستاده اند. در این مطلب قصد داریم نکاتی را برای انتخاب یک پرستار خانگی گوش زد کنیم. چند خطی همراهمان باشید. شاید امروز نه، اما ممکن است در آیندهای نه چندان دور برای نگهداری از فرزندانتان، بیماران و پدر و مادر سال خورده خودتان ناچار شوید پرستاری برگزینید.
مراقبت باید سالمندمحور باشد
یادمان باشد روزی خودمان هم پیر و سال خورده خواهیم شد. کافی است توقعاتی را که از اطرافیانمان داریم در ذهنمان مرور کنیم. باید همان توقعات را برای والدینمان در نظر بگیریم.
پیری با ناتوانی و بیماری همراه است. اولین نکتهای که باید به خودمان بقبولانیم این است که نگهداری از سالمندان در محیط خانه باعث حفظ شأن و منزلت آن هاست. فراموش نکنیم آنها قبل از پیری دارای شخصیتی مستقل بوده اند و نباید با شروع سالمندی این حس بمیرد.
این گروه افراد از جامعه باید در محیط خانه باکیفیت زندگی کنند تا خدشهای به عزت نفس آنها وارد نشود.
تحقیقات نشان میدهند افرادی که در دوران سال خوردگی در خانه هستند در مقایسه با آنهایی که در خانه سالمندان اند از وضعیت مطلوب تری به لحاظ روحی برخوردارند. این افراد، چون با محیط خانه آشنا هستند احساس امنیت بیشتری میکنند، خاطره هایشان حفط میشود و اعتمادبه نفسشان بالا میرود. به هر حال، باید پذیرفت که کهولت سن باعث میشود فرد قادر به انجام امور شخصی خود نباشد.
در انتخاب پرستار سالمندان توجه کنیم
اول، تخصص
حواسمان باشد اگر قصد داریم برای پدر و مادرمان پرستار بگیریم، فردی را انتخاب کنیم که تخصص کافی داشته باشد. در بیشتر مواقع، فرد سالمند با بیماریهای متعددی مانند قلبی عروقی، فشار خون، قند و آرتروز، احتیاج دارد فردی از او پرستاری کند که حواسش دست کم به یادآوری داروهای او در زمان مقرر باشد.
دوم، حوصله
پرستار یک فرد سالمند باید صبرو حوصله زیادی داشته باشد. ممکن است یک حرف را بارها تکرار کند. باید با صبوری اوقات مفرحی را برای سالمندان فراهم آورد. برای نمونه:
- وقتی را برای کتاب خوانی با او بگذراند.
- با رعایت ایمنی کامل، ساعتی از روز یا هفته را (با توجه به وضعیت جسمانی فرد سالمند) به گردش بردن فرد سالمند اختصاص دهد. گاهی این گردش با ساعتی پیاده روی، روحیه سالمند را تقویت میکند.
- اگر امکان بیرون رفتن از خانه نیست، میتواند با بازیهای سرگرم کننده اوقات او را پر کند.
- زمینه برقراری تماس با افرادی را که فرد سالمند آنها را دوست دارد فراهم کند. میتواند تماسهای تصویری با فرزندان فرد سال خورده بگیرد یا برای آن دسته از فرزندانی که راه دور هستند کمک کند تا نامه بنویسد.
- مراقب غذا خوردن باشد چه به لحاظ زمانی چه به لحاظ رعایت بهداشت و رژیم تغذیه ای.
- به بهداشت فردی فرد سال خورده توجه ویژه داشته باشد. از شست وشوی ساده دستها گرفته تا استحمام، بهداشت دهان و دندانها و ....
- در شناسایی نیازهای فردی سالمند توانمند باشد.
- رعایت نسخه و دستور پزشک جزو اولویتهای پرستاری از او باشد.
پرستاران خانگی پرچم دار تربیت کودکان هستند
در این روزهای کرونایی که کمتر مهدکودک و مدرسهای باز است، والدین شاغل ناچارند مطابق با نیاز کودک برنامه ریزی کنند. البته قبل از کرونا نیز برخی پدرها و مادرها بر این باور بودند که پرستار خانگی بهتر از بروز مصائبی است که ممکن است در رفت و آمد به مهدکودکها به وجود بیاید. با این توصیف، رعایت چند نکته الزامی است:
- بهترین سن برای انتخاب پرستار خانگی برای کودک، بین سن ۲۸ تا ۳۸ سال است.
- پرستار خانگی باعث صرفه جویی در زمان و هزینههای جاری مرتبط با کودک میشود.
- پرستار کودک باید فردی آموزش دیده و متخضص در حوزههای مرتبط با کودکان باشد، زیرا نقش مهمی در تربیت او دارد.
- پرستار باتجربه و مجرب به رشد مثبت کودک کمک میکند و با توجه به سن کودک، به او آگاهیهای لازم را میدهد.
- پرستار خانگی علاوه بر تغذیه مناسب کودک در زمان مشخص، باید همه تلاش خود را به کار بگیرد تا محیطی مفرح برای او به ارمغان بیاورد تا نیازهای عاطفی اش را در نبود والدین مرتفع سازد.
- پرستار مجرب انتخاب کنیم، زیرا فرزندان خردسال در سن یادگیری هستند و، چون ممکن است ساعتهای بسیاری را با پرستار بگذرانند، با شخصیت و رفتار او خو میگیرند.
ویژگیهای پرستار ایده آل
- در زمینه کاری که انجام میدهد تخصص و مهارت کافی داشته باشد.
- اعتمادبه نفس بالا داشته باشد.
- دارای مهارتهای برقراری ارتباط مؤثر باشد.
- توانایی جسمی بالای داشته باشد به ویژه برای سالمندان. ممکن است سالمندی در بستر باشد و به جا به جایی احتیاج داشته باشد چه در بستر چه روی ویلچر و ....
- در انجام وظایف خود دقیق باشد.
- از فن بیانی قوی برخوردار باشد.
- توانایی تصمیم گیری دقیق و سریع در مواقع حساس را داشته باشد تا بتواند در مواقع بحرانی، اوضاع را مدیریت کند.
- خون سرد، صبور و با آرامش باشد.
- با دستورها و نسخههای پزشکی آشنایی کافی داشته باشد.
- از سلامت جسمی و روحی برخوردار باشد.
- به تعهدات خود پایبند باشد.
نکتههای ضرور
- از همان ابتدای کار، مشکلات کودک یا فرد سال خورده را با پرستار در میان بگذاریم.
- روزهای اول در کنار پرستار حضور داشته باشیم تا فرد سالمند یا کودکمان با او سازگار شود. هم چنین رفتارهای او را در نظر داشته باشیم.
- به پرستار برنامه بدهیم و از او کارهای را طبق برنامه درخواست کنیم.
- از مراکز معتبر پرستار انتخاب کنیم. به هر کسی که دیگران پیشنهاد میدهند اعتماد نکنیم.
- سوابق کاری پرستار را بررسی کنیم.
- قبل از ورود پرستار به خانه مان، تحقیقات لازم را درباره او انجام دهیم.
- نداشتن سوءپیشینه و اعتیاد یکی از شروط انتخاب پرستار باشد.
صرفا جهت اطلاع
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است بهترین و سریعترین راه درمان کرونا در خانه ماندن است. این روزها اعزام پرستاران بیمارن کرونایی به خانهها به ویژه برای افرادی که از بیماریهای زمینهای رنج میبرند فرصت خوبی است تا دوران قرنطینه را با این پرستاران آموزش دیده سپری کنند. این در حالی است که آن دسته بیماران کرونایی نیز که از بیمارستان مرخص شده اند و به مراقبتهای ویژه نیاز دارند میتوانند از این گروه پرستاران کمک بگیرند.