درمیان تنشهای چین و تایوان در دریای جنوبی چین، یک گروه ناو هواپیمابر آمریکایی به رهبری ناو «تئودور روزولت» برای ارتقای آنچه آمریکاییها «آزادی آبها» مینامند، روز شنبه وارد آبهای این منطقه شد.
هدی جاودانی | شهرآرانیوز؛ درمیان تنشهای چین و تایوان در دریای جنوبی چین، یک گروه ناو هواپیمابر آمریکایی به رهبری ناو «تئودور روزولت» برای ارتقای آنچه آمریکاییها «آزادی آبها» مینامند، روز شنبه وارد آبهای این منطقه شد. در همین هنگام، تایوان از ورود بمبافکنها و هواپیماهای جنگنده چینی به منطقه شناسایی پدافند هوایی خود خبر داد. گشت ناوهای آمریکایی در این منطقه، فقط چند روز پس از سوگند جو بایدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا صورت گرفت.
چین بارها از ورود کشتیهای ایالاتمتحده آمریکا به دریای جنوبی چین و در نزدیکی جزایری که تحتکنترل چین هستند، شکایت کرده است. دولتهای اوباما و ترامپ چنین گشتهایی را بهصورت مرتب انجام میدادند تا مالکیت چین را در آبهای این مناطق به چالش بکشند.
فرماندهی اقیانوس هند-آرام ایالاتمتحده آمریکا در رابطه با گشتهای روز شنبه اعلام کرد که این اقدام برای «اطمینان از آزادی آبها، و ایجاد مشارکتهایی است که امنیت دریایی را تقویت میکند.» این بیانیه تمایل جو بایدن به ایجاد اتحادها و تعاملات عمیقتر در جنوب شرقی آسیا، برای جلوگیری از سلطه چین بر منطقه را نشان میدهد.
مالزی، ویتنام، فیلیپین، برونئی و همچنین تایوان، هرکدام ادعای مالکیت بخشی از آبهای اقیانوس هند-آرام را دارند و عمدتا از حضور ایالاتمتحده آمریکا در منطقه استقبال میکنند؛ هرچند کشورهای جنوب شرقی آسیا سال گذشته از خطر افزایش تنشها میان آمریکا و چین که میتواند به درگیری نظامی منجر شود، ابراز نگرانی کرده بودند. رویارویی نظامی در آبهای اقیانوس هند-آرام موجب اختلالاتی بزرگ در این منطقه تجاری میشودکه پیامدهای ویرانگری برای اقتصاد کشورهای منطقه درپی خواهد داشت.
در این بین کشور چین، حضور ایالاتمتحده آمریکا را در این منطقه غیرمجاز دانسته و از آن بهعنوان «دخالت نیروهای خارجی» یاد میکند. بااینحال، تحلیلگران سیاسی معتقدند که در دوران دولت بایدن، ایالاتمتحده به این گشتزنیها ادامه خواهد داد و روابط خود را با کشورهای حاشیهای تقویت میکند تا به نحوی، نگرانی خود را از افزایش تمرینات نظامی چین در این منطقه ابراز کند و تلاشهای چین را برای ازسرگیری فعالیتهای تجاری در این آبها مختل کند.