محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ قطعی پی در پی برق در روزهای گذشته، زندگی و کار همه مردم را تحت الشعاع قرار داده، اما این معضل برای برخی صنفها خسارات مالی سنگینی را به دنبال داشته و آنها را بیشتر از دیگران متضرر کرده است. مسئولان واحدهای صنفی با اشاره به اینکه به تازگی محدودیتهای کرونایی اصناف برطرف شده است و آنها درگیر مشکلات کاهش فروش و انجام تعهدات خود هستند، میگویند که قطعی برق به فاصله اندکی بعد از رفع محدودیت ها، بر مشکلات آنها افزوده و سبب شده است کسب وکارشان بیش از گذشته دچار رکود شود. البته علاوه بر اصنافی که در بخش توزیع و خدمات مشغول به فعالیت هستند، این روزها معضل قطعی برق دامن اصناف تولیدی را هم گرفته است، به طوری که کارگاههای تولید کیف، کفش و خیاطان میگویند که در برخی روزها مجبور میشوند تولید را به دلیل نبود برق قطع کنند.
نان قوت غالب مردم است و تا همین دیروز هم ازدحام صفها در برخی نانواییها حسابی شهروندان را شاکی کرده بود، اما اکنون مشکل قطعی برق نیز به این مسئله افزوده شده است. به گفته نانوایان، قطعی برق فرایند تبدیل آرد به خمیر را دچار مشکل کرده و سبب شده است بخشی از خمیرهای آنها خراب شود. یکی از نانوایان در خیابان قرنی با بیان اینکه «از طلا گشتن پشیمان گشته ایم، مرحمت فرموده ما را مس کنید»، به شهرآرا میگوید: نانواییها به دلیل ثبات قیمت نان دچار مشکلات زیادی در تامین هزینههای جاری هستند، اگر قطعی برق هم بخواهد به این مسئله افزوده شود، دیگر توانی برای آنها باقی نمیماند.
این روزها سوپرمارکتها هم به دلیل قطعی برق دچار مشکل هستند. مسئول یک سوپرمارکت در حاشیه بولوارصادقی با بیان اینکه این روزها بیشتر شهروندان از طریق کارتخوان خرید میکنند، میگوید: مشتری وارد فروشگاه میشود، ولی به دلیل نداشتن پول نقد قادر به خرید نیست. کمتر کسی هم هست که به دلیل یک خرید کوچک حاضر باشد تا عابربانک برود و برای خرید برگردد. همین مسئله سبب میشود درآمد ما کمتر شود. به غیر از این در یخچال سوپرمارکتها مواد غذایی فاسدشدنی زیادی است که قطع برق سبب خرابی آنها میشود.
مسئول یک واحد شیرینی فروشی در خیابان فارغ التحصیلان نیز با اشاره به اینکه نگهداری شیرینیها و به خصوص شیرینیهای خامهای نیازمند روشن بودن یخچال است، میگوید: در روزهای گذشته مجبور شدم چند سینی شیرینی خامهای را به دلیل ترش شدن دور بریزم. البته این مشکل فقط مختص این مشاغل نیست. گل فروشها هم میگویند به دلیل گرمای هوا کولر باید مدام در فروشگاه آنها روشن باشد، اما هم اکنون قطع برق سبب شده است میزان دورریز گل آنها به شدت افزایش بیابد.
همچنین مسئول یک واحد صنفی عرضه لبنیات سنتی در فرامرزعباسی مشهد با انتقاد از قطعی برق میگوید: قطعیها مطابق برنامه نیست. برق زودتر از برنامه اعلام شده میرود و معمولا زمان قطعی هم طولانیتر از برنامه گفته شده است. دفعه قبل که برق رفته بود، شیرهایم ترش شد و مجبور شدم همه را دور بریزم. وضعیت گرانیها سبب شده است میزان تقاضا برای لبنیات کاهش بیابد، حالا قطع برق هم به کسب وکار این صنف خسارت زیادی میزند.
اما به غیر از اصناف توزیعی، کارگاههای کوچک هم این روزها به شدت درگیر قطعی برق هستند. مسئول یک واحد تولیدی کیف و کفش در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه دیروز مجبور شده است واحد تولیدی خود را به دلیل قطعی برق تعطیل کند، میگوید: چند نفر دیگر از همکارهایم هم دیروز دست از کار کشیدند. وقتی برق در اوج ساعت کاری میرود، نگه داشتن نیروی کار فایدهای ندارد. اگر بعد از برگشت برق هم بخواهیم آنها را نگه داریم، باید اضافه حقوق بدهیم که در شرایط فعلی اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
مسئول یک کارگاه تولیدی کیف و کفش دیگر میگوید: یک روز از ساعت ۱۱ تا ۱۴ و روز دیگر از ۱۲ظهر تا ۳ عصر برق قطع شد. در چنین شرایطی در انجام تعهدات به موقع همین معدود سفارشها هم با مشکل مواجه هستیم. مسئول یک واحد خیاطی نیز میگوید: به دلیل نوسان برق، برخی روزها ساعتها بیکار هستیم. با توجه به اینکه باید اجاره بها و هزینههای جاری و حقوق کارگران را تامین کنیم، ادامه این وضعیت، غیرممکن است.
در ادامه، دبیر اتاق اصناف مشهد با بیان اینکه قطعی برق مشکلات زیادی را برای واحدهای صنفی شهر به وجود آورده است، میگوید: مجتمعهای تجاری که برق آنها قطع میشود، در کسب وکار دچار مشکل شده اند. واحدهایی که در طبقه بالای این مجتمعها مستقر هستند، اعلام کرده اند که در زمان قطعی برق در عمل مشتری ندارند، زیرا پله برقی و آسانسور متوقف است و کمتر شهروندی حاضر است چند طبقه را برای خرید از پله بالا برود.
عبدا... افشاری میافزاید: اکنون بسیاری از مشاغل شامل تراشکارها، خیاط ها، تعمیرکاران لوازم برقی، فروشندگان لوازم خانگی، تولیدکنندگان کیف، کفش، گل فروش ها، سوپرمارکتها و... کسب وکارشان به دلیل قطعی مکرر برق دچار مشکل شده است. سایر اصناف نیز در زمان قطعی برق به دلیل خاموشی دستگاه کارتخوان، قادر به کسب وکار نیستند. وی ادامه میدهد: این مسئله را باید درنظر گرفت که نوسان برق بر روی عمر مفید دستگاههای واحدهای تولیدی در کارگاهها تأثیر منفی گذاشته، سبب میشود برخی از آنها نیاز به تعمیر داشته باشند. همین مسئله موجب میشود صاحبان کارگاهها مجبور شوند هزینه زیادی برای تعمیر دستگاههای خود پرداخت کنند.
وی به مسئله دیگری هم اشاره میکند و آن هم ساعت محدودیتهای تردد است. او میگوید: کر کره برخی واحدهای صنفی، برقی است. در زمان قطع برق، آنها نمیتوانند فروشگاه خود را تعطیل کنند. زمانی که اینها صبر میکنند تا برق بیاید و فروشگاه خود را تعطیل کنند، ساعت مجاز تردد با خودرو تمام شده است. الان اینها یا باید جریمه داده، با خودروی خود به خانه بروند یا اینکه با تاکسی و پرداخت هزینه اضافی به منزل بروند.
دبیر اتاق اصناف مشهد تاکید میکند: درصورت اعلام جدول دقیق خاموشی، واحدهای صنفی تولیدی میتوانند برنامه کاری خود را به گونهای تنظیم کنند که کمترین آسیب را از ناحیه قطعی برق متحمل شوند؛ به عنوان نمونه ساعت کاری خود را به ساعتهای وصل بودن برق منتقل کنند تا خط تولید دچار مشکل نشود.