به گزارش شهرآرانیوز؛ سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، درباره آخرین تحولات مذاکرات هستهای گفت: مذاکرات وین انجام میشود و روند این موضوع داخل وزارت خارجه در حال پیگیری است.
سعید خطیب زاده در نشست خبری خود اظهار کرد: این مذاکرات گفتگوهای فنی برای اطمینان از اجرای کامل برجام از سوی همه طرف هاست؛ لذا قرار نیست که درباره متن و توافق نامه جدیدی مذاکره شود.
درباره تیم مذاکره کننده باید گفت همان طور که میدانیم در دورههای قبل نیز بنا به نیاز، نمایندگانی از دستگاههای مرتبط و دخیل از جمله بانک مرکزی، وزارت نفت در این مذاکرات بوده اند و اکنون نیز همین گونه است. شبانه روز دوستان ما در حال مرور مباحث هستند. ما حتی یک ساعت را بعد از اینکه فرایند بررسی داخلی در مورد مذاکرات به جمع بندی برسد، از دست نخواهیم داد که تاریخ مذاکرات را نهایی کنیم. روزهای آتی، روزهایی خواهد بود که فعالیتها و تعاملات دیپلماتیک بیشتری را در حوزه برجام و گفتگوهای وین شاهد خواهیمبود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، نیز در گفت وگویی با شبکه CNBC آمریکا، درباره زمان بازگشت ایران به برجام گفت: در بازگشت به مذاکره تأخیری نخواهیم داشت. به محض اینکه جمع بندیها قطعی شود، آمادگی خود را برای ورود به مذاکره اعلام میکنیم. اما اگر همه طرفها متعهدانه به برجام برگردند، برجام میتواند موفق شود و این بستگی به رفتار عملی طرفهای مقابل دارد و اگر همه طرفها به تعهدات کامل خود در برجام برگردند، ایران به تعهدات خود بازخواهد گشت. همه چیز بستگی به طرفهای مقابل دارد.
این اظهارات وزیر خارجه و سخنگوی دیپلماسی کشورمان هم زمان است با درخواست طرفین برجام از ایران مبنی بر بازگشت به میز مذاکرات در وین. توضیح آنکه میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین، در پاسخ به اظهارات لارنس نورمن، خبرنگار روزنامه «وال استریت ژورنال»، مبنی بر اینکه بازه زمانی بررسی مذاکرات انجام شده درباره احیای توافق هستهای در وین از سوی دولت جدید ایران بیش از بازه زمانی دو ماه و ۱۸ روزه مذاکرات وین زمان برده است، در صفحه توئیترش نوشت: «نباید فراموش کنیم دولت جدید ایران در پایان ماه آگوست تشکیل شد، یعنی کمتر از دو ماه پیش. درباره آمریکا، بیش از دو ماه زمان برد تا آماده مذاکرات وین شوند. اما شما درست میگویید؛ زمان آن رسیده است که این روند از سر گرفته شود.»
نادر انتصار، استاد روابط بین الملل دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا، در گفتگو با «ایلنا»، درباره رویکرد احتمالی ایران در ادامه روند مذاکرات هستهای وین گفت: هم آقای رئیسی و هم آقای امیرعبداللهیان بارها گفته اند که سیاست خارجی ایران را گروگان برجام و گفتگوها با کشورهای غربی نخواهند کرد؛ یعنی بر خلاف دولت آقای روحانی که به قول معروف تقریبا تمام تخم مرغهای خود را در سبد برجام گذاشته بودند، دولت آقای رئیسی، دیدی چندجانبه در باره سیاست خارجی ایران خواهند داشت و منافع کشور را در چارچوب برجام خلاصه نخواهند کرد.
طرف غربی هم این موضوع را درک کرده است. انتصار در یک پیش بینی از مذاکرات هستهای آتی گفت: اگر طرف غربی به تعهدات برجامی خود برگردد، امکان ادامه و به نتیجه رسیدن مذاکرات در وین وجود دارد، ولی اگر طرف غربی مانند گذشته دنبال نسیه دادن و نقد گرفتن از ایران باشد، مذاکرات برجامی به نتیجه نخواهند رسید.
ویلیام بیمن، استاد علوم سیاسی دانشگاه مینه سوتای آمریکا، در گفتگو با «ایلنا»، در یک پیش بینی از نتایج احتمالی مذاکرات هستهای آتی وین گفت: من در شک و تردید مقامات ایرانی نسبت به غرب شریک هستم، اما باید به این نکته نیز اشاره کرد که بدون آنکه هر دو طرف تمایلی به دادن امتیازاتی به طرف مقابل داشته باشند، مذاکرات با شکست مواجه میشود. این واقعیت که ایالات متحده هنوز احتمال مذاکره را رد نکرده است، نشان میدهد که هنوز برای پیشرفت در این موضوع، آمادگی دارد. اگر قرار است مذاکرات پیش برود، هم ایالات متحده و هم ایران باید راه حلی برد-برد پیدا کنند.