عادل نجفی | شهرآرانیوز؛ صدای چوبدستی سفیدرنگ آنها را که میشنویم، ممکن است با دلسوزی به آنها به عنوان افرادی کمتوان و وابسته نگاه کنیم. شاید افراد نابینا و کمبینا با دشواریهایی در تردد روبهرو باشند، اما عقب و جلو کشیدن همان عصای ساده به آنها باور توانمنمدی در حرکت و امنیتی مثالزدنی را میدهد. این بار اگر با آنها در کوچه و خیابان روبهرو شدید، به عصای سفیدشان بیشتر دقت کنید: نمادی از استقلال و خودباوری! برای بزرگداشت روز جهانی عصای سفید، با تقتق صدای خوداتکایی و استقلال روشندلان همراه میشویم تا آنها را بیشتر بشناسیم.
براساس گزارشهای سازمان ملل، در جهان ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفر به نحوی دچار مشکلات بینایی هستند که مشکلات نیمی از این تعداد قابل پیشگیری است. عیوب انکساری تصحیحنشده از اصلیترین دلایل تشدید آسیبهای بینایی است.
عصای سفید تا پیش از دهه ۳۰ میلادی به رنگهای مختلف و حتی تیره عرضه میشد، اما با مشاهده دشواریهای تردد افراد در تاریکی شبها رنگ آن به سفید تغییر یافت و روبان قرمزرنگی نیز به آن اضافه شد تا بیشتر دیده شود.
تبدیل عصای سفید از چوب دستی سنگین وزن اولیه به مدلهای پلاستیکی، تاشو و قابل حمل با وزنی حتی کمتر از ۳۰۰ گرم از دهه ۴۰ میلادی شروع شد. امروزه عصاهای سفید با بهرهمندی از تجهیزات مافوق صوت میتوانند موانع اطراف را تا شعاع دوونیممتری از طریق لرزش به فرد هشدار دهند.
از سال ۲۰۰۸ قانون حمایت از حقوق مؤلفان (کپیرایت) برای استفاده عموم روشندلان از کتب و متون مختلف تولیدی در اروپا و آمریکا لغو شد تا نسخه بریل این تولیدات در سراسر جهان با قیمت مناسبتر و حتی رایگان در اختیار عموم قرار بگیرد.
از معدود اقلامی که در فرودگاههای جهان افراد میتوانند همراه خود به اتاق کنترل و گیتهای بازرسی حمل کنند عصای سفید است.
اگر در فضای مجازی مشغول تولید محتوا هستید، حتما دسترسیپذیری مطالب برای نابینایان را در نظر داشته باشید. شما میتوانید با اضافه کردن فرمانهای صوتی، متون موجود در وبسایت یا شبکه اجتماعی خود را برای آنان شنیداری کنید. در طراحیهای خود به مسئله تضاد رنگها و تنظیم نور بیشتر اهمیت دهید تا کمبینایان نیز از محتوای شما بازدید کنند.
آسیبهای اقتصادی مشکلات بینایی بر کاهش تولید و هزینههای تحمیلی مرتبط با نزدیکبینی و پیرچشمی اصلاحنشده در سال تا ۲۴۴ میلیارد دلار در جهان برآورد میشود.