به گزارش شهرآرانیوز، عدم رعایت اصول ایمنی در تخریب ساختمانهای فرسوده و اثرات متعددی که تخریبهای غیر ایمن بر محیط شهری و شهروندان میگذارد، نشان از لزوم بازنگری در مدیریت تخریب در کلانشهر مشهد دارد.
به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، عملیات تخریب در بسیاری از فعالیتهای ساختمانی و عمرانی به عنوان اولین و حساسترین بخش از عملیات اجرایی است که نظارت صحیح بر این امور اهمیت فراوانی دارد، عملیات تخریب ساختمانهای فرسوده در شرایط غیر ایمن میتواند باعث آسیب به افراد و داراییهای عمومی و خصوصی شود و سلامت افراد مرتبط با پروژه را به مخاطره بیندازد و حتی به محیط پیرامونی و همسایگان آسیب برساند.
در روزهای ابتدای ماه جاری عملیات تخریب ساختمان فرسودهای در خیابان دانش غربی مشهد منجر به ریزش آوار بر روی یک کارگر و مرگ او شد، سوال اینجاست که چگونه باید از وقوع چنین آسیبهایی پیشگیری کرد و چه تدابیری برای آینده میتوان در نظر داشت تا دیگر شاهد چنین آسیبهای جانی و حتی مالی نباشیم.
آتشپاد دوم حمیدرضا کافی نیا معاون آموزش، نظارت و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد در این خصوص، اظهار کرد: علت اصلی ریزش سازه در حین عملیات تخریب و بروز حوادث این چنینی، فقدان نگرش مهندسی و مدیریتی به مقوله تخریب، بهکارگیری روشهای سنتی و پررنگ بودن نقش نیروی کار در عملیات تخریب، عدم گرایش به روشها و متدهای نوین و بهکارگیری ماشین آلات، فقدان موسسات و شرکتهای تخصصی، فقدان و کمبود نیروی کار ذیصلاح است.
وی ادامه داد: عدم نظارت کافی بر فرآیند تخریب توسط عوامل دخیل با نگاهی به ضوابط و اصول مهندسی تخریب مشخص میشود که این عملیات نیازمند برنامهریزی بوده و به عبارتی دیگر تخریب ایمن به جای قدرت بدنی نیازمند قوه تفکر و تعقل است.
وی افزود: بررسی گردش کار و آییننامههای تخریب در سایر کشورها موید این امر است که پیش از هر اقدام اجرایی، بررسیها و کنترلهای اولیه ساختمان و سازه، ساختمانها و تاسیسات مجاور، شناسایی و ارزیابی خطرات و در نهایت تعیین روش و تهیه برنامه اجرایی برای آن، امری ضروری است.
معاون آموزش، نظارت و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد همچنین بررسی ریسکهای مربوط به آسیب به ساختمانهای مجاور و ریزش آن ها، ریسک مربوط به ریزش آوار، سقوط مصالح و اشیاء بر روی افراد، سقوط از ارتفاع و یا بازشوها را به عنوان مهمترین ریسکهای ایمنی در عملیات تخریب ساختمان عنوان و بیان کرد: بسیار حائز اهمیت است که مسئولین امر توجه ویژه به این ریسکها داشته باشند و ضمن شناسایی عوامل مهم در بروز این ریسکها و به کارگیری اقدامات اصلاحی سعی در به حداقل رساندن آسیبهای ناشی از این ریسکها داشته باشند.
کافی نیا با تاکید بر اینکه الزامات و اقدامات فنی و ایمنی عملیات تخریب را میتوان به سه بخش پیش، در حین و پس از اجرا تقسیمبندی کرد، گفت: از مهمترین اقدامات پیش از اجرا میتوان به انتخاب پیمانکار تخصصی و مجرب، تامین دسترسیها، استفاده از حصارها و راهروهای سرپوشیده، تامین تجهیزات حفاظت فردی و اقلام ایمنی، استفاده از علایم هشداردهنده و آمادگی برای شرایط اضطراری اشاره کرد.
وی اضافه کرد: برای پیشگیری از بروز چنین حوادثی فقط نیاز به آموزش است، متأسفانه سطح علمی فارغ التحصیلان در بسیاری از دانشگاهها در نظر گرفته نمیشود! درحال حاضر ورود به حرفه داریم، ولی متأسفانه افراد از نظر علمی ضعیف هستند؛ لذا تنها راه، آموزش و باز آموزی خواهد بود که به نظر میرسد سازمان نظام مهندسی باید برای پیشگیری از چنین مواردی کلاسهای آموزشیای در نظر بگیرد، وقوع حوادث متعدد در پروژههای ساختمانی درحین تخریب یا احداث، خطای بزرگی بوده که میبایست با آموزش جلوی تکرار آن گرفته شود.
معاون آموزش، نظارت و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد ضمن توصیه به فعالان صنعت ساختمان درخصوص رعایت موارد ایمنی، تصریح کرد: متولیان در انجام عملیات تخریب، برداشت بار اجزای غیرسازهای (دربها، پنجرهها، تاسیسات و...)، سبکسازی ساختمان و همچنین جمعآوری مواد و مصالح مخاطرهآمیز (آزبست، سرب و...) در اولویت اقدامات اجرایی قرار دهند و در تخریب، عکس عملیات ساخت و به صورت تدریجی عمل کنند.
کافی نیا خاطرنشان کرد: رعایت نظم و انضباط کارگاهی، مرطوب کردن محیط برای جلوگیری از انتشار گرد و غبار، جمعآوری صحیح و انتقال نخالهها و پسماندها، توجه به بازیافت مواد و مصالح و اعمال کنترل و نظارت مستمر بر فرآیند تخریب را نیز از جمله مواردی است که باید درحین تخریب رعایت شود.