شهرآرانیوز - روغن دنبه در گذشته با نام روغن خوب شناخته می شد و افرادی که دارای شغل های سخت و طاقت فرسا بودند از این روغن برای تقویت بدن خود استفاده می کردند.
البته کسانی که در طول روز تحرک کمی دارند بهتر است در مصرف این روغن تعادل را رعایت کنند، چون روغن دنبه دارای کالری بسیار بالایی می باشد و می تواند باعث افزایش وزن خیلی سریع شود.
کسانی که بیش از حد لاغر و دارای تحرک زیاد هستند برای چاقی و افزایش وزن سریع می توانند این روغن را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.
استفاده از روغن دنبه با توجه به صحبتهای ضدونقیضی که دربارهاش وجود دارد، باید با احتیاط انجام شود. در این مطلب علاوه با خواص و مضرات روغن دنبه، با طرز تهیه این روغن نیز آشنا میشوید.
دنبه گوسفندی ۴ کیلوگرم
ماست ۲ لیوان
سرکه یک لیوان
هل سبز ۱۴ عدد
پیاز یک عدد
زردچوبه یک قاشق غذاخوری
۱. دنبه را ریز خورد کنید و بهتر است چرخ کنید تا تمام روغن آن یکدست از دنبه ها خارج شود.
۲. دنبه آماده را در قابلمه بزرگ ریخته و مواد بالا به غیر از زردچوبه را اضافه کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید تا آرامآرام آب شود.
۳. وقتی که به رنگ طلایی رسید یک قاشق زردچوبه را اضافه کنید و یک دقیقه که زردچوبه تفت خورد زیر گاز را خاموش کنید.
۴. بعد از اینکه کمی خنک شد از صافی رد کنید. و وقتی از حرارت کاملا افتاد در یخچال در ظرف در بسته قرار دهید.
حرارت در تمام مراحل باید ملایم باشد چون با حرارت بالا کف میکند و نمیتوانید کنترل کنید و روغن از دست می رود. باید در تهیه این روغن صبر و حوصله داشت و خیلی راحت است.
علت اضافه کردن زردچوبه گرفتن بوی زخم دنبه و رنگ زیبای روغن است.
قرار دادن دنبه در ظرف دربسته در یخچال بوی زخم دنبه را میگیرد و ماندگاری روغن را بیشتر میکند و دیگر روغن شما اصلا بویی نخواهد داشت. البته بهتر است در ظرف شیشه ای روغن را نگه داریم.
یک متخصص طب سنتی گفت: یکی از روغنهایی که از قدیم الایام مورد استفاده مردم ما بوده روغن دنبه است که از چربی گوسفندی به دست میآید و دارای خواص و مضراتی بوده که لازم است آنها را بدانیم.
نعمتاله مرادی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: روغن دنبه به یکی از روغنهای طبیعی گفته میشود که از چربی گوسفند که در دم حیوان قرار دارد، ساخته میشود.
وی ادامه داد: روغن دنبه خواص و مضراتی دارد که در طب سنتی از آن بسیار یاد شده؛ استفاده از آن با توجه به صحبتهای ضدونقیضی که دربارهاش وجود دارد، باید با احتیاط انجام شود.
این متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه مصرف کردن روغن دنبه برای افرادی که تحرک فیزیکی کمی دارند، توصیه نمیشود، افزود: همچنین، استفاده از این روغن برای بیماران قلبی و سالمندان و افراد مبتلا به دیابت و چربی خون نیز اکیداً ممنوع است.
وی با اشاره به اینکه روغن دنبه از روغنهای حیوانی است که در طب سنتی، خواص بسیاری برای آن ذکر شده، عنوان کرد: روغن دنبه از آنجا که دارای طبع گرم بوده برای درمان بسیاری از بیماریها مفید است؛ چراکه به اعتقاد طب سنتی، خوراکیهایی که دارای طبع گرم هستند، برای سلامتی انسان مفیدترند.
مرادی با اشاره به اینکه مصرف روغن دنبه و استفاده از آن در پختوپز، باعث کاهش کلسترول بد خون و بالارفتن سطح کلسترول خوب میشود، تصریح کرد: با وجود این باید توجه داشت که روغن دنبه به علت دارابودن مقادیر زیادی از اسیدهای چرب اشباعشده، در صورتیکه در مصرف آن افراط شود ممکن است عوارضی برای بیماران قلبی و افراد مبتلا به کلسترول بالا ایجاد کند.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه در طب سنتی از روغن دنبه بهعنوان مکملی برای تناسب اندام استفاده میشود، افزود: این روغن دارای مواد مغذی و ویتامینهای مختلف و همچنین حاوی اسیدهای چرب گیاهی است.
وی افزود: استفاده از روغن دنبه به تقویت قوای جسمانی، بهبود تراکم استخوان و بالا رفتن استقامت بدن و مبارزه با بیماریها کمک زیادی میکند، مصرف روغن دنبه برای کسانی که دچار شکستی استخوان شدهاند، نیز مفید بوده و به جوش خوردن سریعتر استخوان کمک میکند.
مرادی با اشاره به اینکه روغن دنبه با خاصیت سمزدایی که دارد، میتواند برای پاکسازی رودهها، تصفیه خون و بهبود عملکرد دستگاه گوارشی استفاده شود، تصریح کرد: روغن دنبه با اسیدهای چربی که دارد، قادر است مستقیماً به واسطه کبد جذب شده و بهعنوان یک منبع انرژی از آن استفاده شود.
این متخصص طب سنتی افزود: همچنین، در طب سنتی از روغن دنبه برای درمان افسردگی نیز استفاده شده و آغشته کردن پوست به روغن دنبه باعث شفاف شدن پوست و رفع تیرگیهای صورت میشود.
وی با بیان اینکه تفاله باقیمانده از روند تهیه روغن دنبه، در صورتی قابل خوردن است که سیاه و سوخته نباشد؛ اما استفاده از روغن دنبهای که سوخته باشد، باعث ایجاد خلط بد در بدن میشود، عنوان کرد: استفاده از روغن دنبه به دفعات و حجم زیاد برای بیماران قلبی و عروقی به هیچ عنوان مناسب نیست.
مرادی افزود: این ماده خوراکی با داشتن اسیدهای چرب اشباعشده باعث سفت شدن دیواره رگها و بروز حملات قلبی میشود، همچنین روغن دنبه برای افراد مبتلا به اضافه وزن، کلسترول بالا و افراد کم تحرک مناسب نیست؛ هرچند در کل، افراط در مصرف روغن دنبه باعث بروز آسیبهای ناشی از بالا رفتن چربی در بدن میشود.
منبع: ایرنا