به گزارش شهرآرانیوز؛ طرح افزایش تعداد کرسیهای نمایندگی مجلس در مجالس هشتم، نهم و دهم مطرح شد، اما نتوانست در صحن علنی مجلس رأی لازم را کسب کند. با این حال، بار دیگر این طرح در مجلس یازدهم در دست بررسی است.
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس، در گفتگو با «خانه ملت»، با اشاره به اینکه طرح افزایش تعداد نمایندگان در حال بررسی نهایی است، گفت: بر اساس این طرح افزایش ۴۰ کرسی نمایندگی پیش بینی شده است. وی در ادامه افزود: با توجه به افزایش جمعیت کشور، تغییرات مسائل اجتماعی و فرهنگی و تصمیمات سیاسی و حاکمیتی، اصلاح جدول حوزههای انتخابیه و افزایش تعداد کرسی نمایندگی ضرورت دارد. تعداد کرسیهای نمایندگی باید بر اساس جمعیت کشور و وسعت جغرافیایی تعریف شود؛ از سوی دیگر نمایندگان پل ارتباطی مردم و حاکمیت هستند، لذا نیاز است ارتباطات نزدیکتر و بیشتر شود.
علی بابایی کارنامه، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، نیز در گفتگو با «باشگاه خبرنگاران جوان»، درباره طرح افزایش تعداد کرسیهای مجلس گفت: این امر بسیار ضروری است و معتقدم که باید در تعداد کرسیهای نمایندگان مجلس تجدید نظر صورت بگیرد. برای مثال در شهری یک نماینده با ۱۲ هزار رأی وارد مجلس میشود و در تهران یا ساری، یک نماینده باید ۱۵۰ هزار رأی بیاورد تا بتواند وارد مجلس شود. اهمیت شهرستانها در مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و پیوستهای اقلیمی بیشتر است؛ پس باید تجدید نظر شود و به تعداد اعضای پارلمان در کشور، تعدادی اضافه شوند.
در حال حاضر در بسیاری از شهرستانها بی عدالتی حاکم است؛ باید قانون انتخابات مجلس را عوض کنیم و اگر این قانون کلی که در مجلس است، کم شود، به مرور اتفاقات بهتری رخ خواهد داد؛ زیرا امروز مردم از نماینده توقع دارند که هم مشکلات وامشان را حل کند و هم اقدامات ملی را انجام دهد.
اگر قرار باشد که نماینده در کنار دستگاههای اجرایی قرار بگیرد، اما ساختار حزب محوری در کشور وجود نداشته باشد و با سؤالات متفاوتی رو به رو شود، همه اینها اقدامات نماینده را با مشکل مواجه میکند. اما شکل گیری احزاب فراگیر و حرکت به سوی انتخاباتی کاملا حزبی، ایدئالی است که مطلوب بیشتر فعالان عرصه سیاسی به شمار میرود.
حسین کنعانی مقدم، فعال سیاسی، نیز در گفتگو با «باشگاه خبرنگاران جوان»، در ارزیابی طرح افزایش کرسیهای نمایندگی در مجلس گفت: این یک موضوع قانونی است که با افزایش تعداد جمعیت، تعداد نمایندگان مجلس نیز افزایش خواهد داشت و در قانون هم پیش بینی شده و براساس آن، قانون وضع شده است. اما سؤال اینجاست که در شرایط امروز کشور که همین تعداد نماینده مجلس هم با مشکلات بسیار زیادی تعیین میشوند، تا چه حد این امر محقق خواهد شد؛ علاوه بر این، خروجی این مجلس را باید ارزیابی کرد که آیا در صورت افزایش کرسیها شرایط بهتر خواهد شد یا خیر و بعد در این زمینه بحث شود.
وی افزود: همین تعداد از نمایندههای فعلی مجلس هم نتوانستند به آن رسالتی که دارند عمل کنند؛ حالا قرار است نمایندهها بیشتر هم شوند که باعث تشتت آرا خواهد شد. البته این امر اگر در زمان عبور از بحرانهای اقتصادی انجام شود، احتمالا موفق خواهد شد. اگرچه قانون لازم الاجراست، هر قانونی میتواند در شرایط و زمان خود اجرایی شود؛ به نظر میرسد اکنون ضرورتی برای اجرای این قانون وجود ندارد.