محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ سابقه انتقال آب به استانهای خشک شرقی و مرکزی کشور به عنوان یک راهکار برای حل بحران آب در این استان ها، عمری در حدود ۲۰ سال دارد، اما مطالعات جدی این انتقال بزرگ از سال ۱۳۹۳ آغاز و دوسال پیش توافق نامه اجرای طرح انتقال آب از دریای عمان توسط معاون آب و فاضلاب وزیر نیرو و استانداران سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان امضا شد تا این اَبَر پروژه عمرانی به صورت جدی آغاز شود.
سال ۱۳۹۹ علیرضا رزم حسینی، وزیر وقت صمت، با این استدلال که ارزانترین و بهترین مسیر برای انتقال آب از دریا به شرق کشور مسیر خلیج فارس است، دستور تغییر مسیر خط لوله انتقال آب از دریای عمان به خلیج فارس را داد و قرار شد تا سال ۱۴۰۴ سهمیه ۱۱۰ میلیون مترمکعبی مشهد از این آب به شهر برسد.
۱۵ آبان ماه امسال عملیات اجرایی این خط لوله از مُلک آباد در مشهد تا تربت حیدریه به زمین خورد و با سرعتی که اکنون این پروژه دارد، به احتمال زیاد ظرف ۷ تا ۸ ماه آینده به اتمام خواهد رسید.
در همین زمینه مجری طرح انتقال آب از خلیج فارس به مشهد در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه عملیات ۱۲۰ کیلومتر خا ک برداری برای انجام لوله گذاری از ملک آباد به سمت تربت حیدریه آغاز شده است گفت: یکی از مهمترین کارهایی که برای این خط لوله در حال انجام است، تملک و تحصیل املاک در مسیر پروژه است و به همین دلیل از استانداری درخواست کردیم کمیتهای مشترک با حضور همه سازمانها و اداراتی مثل محیط زیست، منابع طبیعی و جهادکشاورزی و... تشکیل شود.
این کمیته باید در ماجرای تملک املاک و اتفاقات دیگری که قرار است در مسیر بیفتد نظر بدهد تا سرعت کار بالاتر برود.
علی عبداللهی ادامه داد: در پروژههای اجرایی مثل همین انتقال آب به مشهد، یکی از مسائل مهم تحصیل و تملک اراضی است. ممکن است درحالی که یک اداره با پروژه همراهی و بدون اتلاف وقت نقشهها را تأیید میکند و کار را جلو میاندازد، یک سازمان دیگر به رفت وآمدهای اداری دامن بزند و سرعت پروژه را کند کند.
کار کمیتهای که درخواست تشکیل آن را داده ایم این است که مشکلات و مسائل در آن مطرح و به سرعت تصمیم گیری شود. تشکیل این کمیته هم با نظر مثبت استانداری همراه شده است.
وی با تأکید بر اهمیت زمان بندی در پروژه انتقال آب از خلیج فارس به مشهد افزود: مثلا در مسیر خط لوله ملک آباد تا تربت حیدریه ارتفاعاتی وجود دارد که باید در برخی جاها کوه برش بخورد یا تونل زده شود که این کار به نظر محیط زیست و منابع طبیعی مربوط است یا اینکه در برخی از نقاط باید زمینهایی برای اجرای این پروژه تحصیل و تملک شود که برای جلوگیری از اتلاف وقت و رفت آمدهای زمان بر اداری، این کمیته تشکیل خواهد شد تا زمان را از دست ندهیم.
اگر مسیر این قطعه از خط لوله انتقال آب خلیج فارس باز باشد و مشکلی در تملک و تحصیل اراضی پیش نیاید، به سرعت و در ۷ تا ۸ ماه آینده به اتمام میرسد.
عبداللهی با اشاره به کسری آب شایان توجه سه استان شرقی کشور تصریح کرد: مطالعات مفصلی روی این پروژه انجام و نیاز شرق کشور به آب شرب و صنعتی احصا شده است. شرق کشور، یعنی سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی، در سال ۱۴۲۰ چیزی نزدیک به ۸۵۰ میلیون مترمکعب کسری آب خواهند داشت.
حداکثر توان انتقال خط هم ۳۲۰ میلیون مترمکعب است که اگر بخواهیم به آن عدد کسری آب برسیم باید دو تا سه خط انتقال دیگر هم احداث شود. نگاه ما فعلا به سال ۱۴۲۰ و تأمین کسری ۸۵۰ میلیون مترمکعبی است.
مجری طرح انتقال آب از خلیج فارس به مشهد ادامه داد: اگر این پروژه از لحاظ مالی برای سرمایه گذاران انتفاع مالی نداشت، هیچ وقت برای اجرای آن قدم جلو نمیگذاشتند.
در بخش شرب مردم درصدی جزئی از قیمت واقعی آب را پرداخت میکنند و فاصله قیمتی آبی که از خلیج فارس شیرین سازی و به مشهد منتقل میشود با چیزی که امروز در شهر مصرف میشود قطعا زیادتر است، اما قیمت تمام شده این آب از لحاظ اقتصادی چندان بالا نیست و برای سرمایه گذاری که وارد این پروژه شده است قطعا نفع دارد.
وی از تلاش وزارت نیرو برای دریافت مجوز خرید تضمینی آب شرب انتقالی از خلیج فارس برای خراسان رضوی خبر داد و گفت: دولت و وزارت نیرو در تلاش هستند تا از طریق مجلس شورای اسلامی برای انتقال آب شرب مجوز خرید تضمینی دریافت کنند که این اتفاق برای سیستان وبلوچستان افتاده است.