محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ خراسان رضوی یکی از بحرانیترین استانهای کشور در مسئله تأمین آب است و برداشت آب از منابع زیرزمینی استان در سالهای اخیر به اندازهای بوده که نه تنها وضعیت دشتهای مشهد را بحرانیتر از قبل کرده، بلکه این منابع را در آستانه خشک شدن قرار داده و مسئولان را وادار کرده است برای تأمین آب کلان شهر مشهد از آبهای سطحی و ذخیره شده در پشت سدها بیشتر از قبل استفاده کنند.
با وجود افزایش بارندگی در مشهد و استان در مقایسه با سال گذشته، در سال آبی جاری آب پشت سدهای استان به شدت کاهش یافته است و این مسئله نشان میدهد که سال آینده و به ویژه در تابستان وضعیت آبی مشهد و استان چندان مساعد نخواهد بود و با مشکلاتی رو به رو میشویم.
براساس آماری که اداره کل هواشناسی خراسان رضوی از وضعیت بارشهای مشهد منتشر کرده است، از ابتدای مهرماه امسال تا ۱۲ اسفند در مقایسه با سال گذشته شاهد رشد فراوانی در بارشها بوده ایم، اما بارندگیهای مشهد همچنان در مقایسه با دوره آماری ۴۷ ساله ۳۲ درصد کاهش دارد و بارندگیهای نسبتا مناسب سال ۱۴۰۰ هم نتوانسته است این فاصله را جبران کند.
با وجود افزایش بارندگی ها، آن طور که شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در آمارنامه آب استان اعلام کرده است، وضعیت ذخیره آب در سدها چندان مناسب نیست و اکنون ۲۹ درصد از سدهای استان پُر است و فقط حدود ۴۵۳ میلیون مترمکعب آب در پشت سدها ذخیره است.
در ۱۲ ماه اخیر هم حدود ۱۴۲ میلیون مترمکعب میزان آب ورودی به سدهای استان بوده است. اوضاع ذخیره آب در پشت سدها در سال گذشته مناسبتر از امسال بوده است و امسال با وجود بارشهای بهتر، ذخیره آبی کمتری را شاهد هستیم.
آن طور که از شواهد و قرائن و وضعیت بارندگیها در سالهای اخیر پیداست، خشک سالی قرار نیست دست از سر خراسان رضوی و مشهد بردارد. در یک دوره یک ساله تا پایان دی ماه ۱۴۰۰، با جریان خشک سالی شدید و بسیار شدید در استان رو به رو خواهیم بود و مساحت کمی از استان وضعیت مناسبی دارد، اما هیچ خبری از ترسالی نیست.
اوضاع و احوال خشک سالی در مشهد چندان بهتر از استان نیست و دامنه خشک سالی در این شهر نیز شدید است و در سالی که رو به پایان است، هیچ امیدی به ترسالی و رفع خشک سالی نیست.