به گزارش شهرآرانیوز؛ در آبان ماه سال ۱۳۹۸ شهرداری مشهد توسط استاندار وقت به عنوان معین اقتصادی شهرستان و مدیر واحد کشف رود به جهت تعیین شده و پس از آن به جهت افزایش ظرفیت ها، هماهنگی بین بخشی و به منظور توسعه ظرفیتهای بازآفرینی شهری، تفاهم نامهای بین دستگاههای استانی شامل دادگستری استان، شرکت آب منطقهای، شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی، شرکت شهرکهای صنعتی و شهرداری مشهد با هدف ساماندهی کشفرود در حومه مشهد برقرار میشود.
شهرداری مشهد در ادامه به انتخاب مشاورین ذی صلاح پرداخته و نهایتا پس از بررسیها و مطالعات لازم، طرح برای تصویب به استان ارسال گردیده و در آبان ۱۴۰۳ در کارگروه زیربنایی و توسعه استان مصوب میشود.
کشف رود ۳۷۴ کیلومتر مسیر را طی میکند، از کوههای هزار مسجد سرچشمه میگیرد، از سرخس عبور کرده و نهایتا به ترکمنستان میرود این رودخانه با تاریخی بیش از ۸۰۰ هزار سال از آلودهترین رودخانههایی محسوب میشود که سلامت تعداد زیادی از شهروندان را به مخاطره میاندازد.
در حال حاضر ۸۱ کیلومتر از این رود محدوده شرح خدمات طرح مذکور است. از کنار گذر شمالی در حریم شهر مشهد تا ۵ کیلومتر بعد از شهرک صنعتی چرم شهر به میزان ۱۴۰۰ هکتار اراضی که در محدوده مداخله مستقیم قرار گرفتن مورد بررسی قرار گرفت. محدوده شهری در حدود تقریبا ۲۰ کیلومتر از این رود قرار دارد و ۴۰ کیلومتر پایانی خارج از حریم است.
تخلیه فاضلاب، نخالههای ساختمانی و الودگی از عمده مشکلات موجود در این محدوده است، آلودگی که به دلیل آبیاری اراضی کشاوزی محدوده مستقیما وارد سفرههای افراد شده و سلامتی شهروندان را به خط میاندازند. برداشت بی رویه شن و ماسه از بستر و تاثیرات مستقیم بر سلامت ساکنان اطراف پهنه رود از مسائل دیگر است.
بخشی از بسترهای این رودخانه در سالهای گذشته آزادسازی شده، اما احیای کامل این رود تاریخی همتی بسیار بزرگتر را میطلبد که از نظر مالی نیازمند توانی بیش از آنچه استان در اختیار دارد است.
حجت فرقانی مدیر کل دفتر طرحها و مطالعات شهرداری مشهد در حاشیه این مراسم عنوان کرد: پروژه ساماندهی کشف رود، پروژهای ملی محسوب میشود که بنا بر تکلیفی که استاندار وقت بر عهده شهرداری مشهد گذاشتند در سال ۹۹ آغاز شد.
وی افزود: این مطالعات با کنسرسیومی که متشکل از مشاور کاوش پی و مشاور فضا زیست اغاز گردید؛ پس از انجام ۴۰ هزار ساعت جلسات با تمامی ذی نفعانی که در پروژه دخیل بودند نهایتا این طرح در ۱۲ دیسیپلین تخصصی در پایان سال گذشته تمام و در کارگروه امور زیربنایی در ابان ماه امسال مصوب شد و پس از آن شهرداری مشهد مکلف گردید یک پنل تخصصی برگزار نماید که امروز انجام شد. نتایج پس از این برای تصویب نهایی ارسال خواهد شد.
فرقانی خاطر نشان کرد: فعالیتهای اطراف کشف رود و به ویژه چند پروژه شرکت آب و فاضلاب که به منظور تصفیه اب صورت گرفته منجر به آلودگی بیشتر این محدوده شده است؛ با مطالعات ساماندهی تکلیف هر دستگاه مشخص شده است که شهرداری نیز پروژههایی را در این زمینه اجرا کرده که منجر به کاهش الودگی شده است. امیدواریم با انجام تکلیف هر دستگاه این فرایند ادامه یابد.
مدیر کل دفتر طرحها و مطالعات شهرداری مشهد ادامه داد: با توجه به قرارگیری پروژه در حریم شهر و قرارگیری تنها بخشهای کوچکی در محدوده داخلی شهر، همه دستگاهها وظیفه دارد تا در ساماندهی کالها و محدوهها با همکاری هم به اجرای پروژهها اقدام کنند، شهرداری مشهد وظایفی برای ساماندهی بخشی که در محدوده شهری است، دارد که در این محدوه با همکاری آب منطقهای و سازمان حفاظت محیط زیست، استانداری و فرمانداری وظایفی را به نتیجه برساند.
وی اظهار کرد: مابقی اقدامات برای ساماندهی، بعد از تصویب نهایی بر عهده استانداری و فرمانداری خواهد بود که با برگزاری جلسات و وفاق میان دستگاهها در مرحله بعدی اقدام خواهد شد.
فرقانی افزود: کشف رود مشکلات بسیاری برای آلودگی آبهای زیر زمینی و فعالیتهای محدوده ایجاد کرده که در صورت احیا میتواند به عنوان پشتیبانی برای تامین مواد غذایی شهر باشد، همچنین بخشی به جهت سرمایه گذاری دربخش گردشگری اختصاص خواهد یافت که به محیط زیست شهری کمک شایانی خواهد کرد.
عباسی نماینده فرماندار در بخشی از این نشست ضمن تقدیر از اقدامات شهرداری در این حوزه و سایر شرکت ها و مجموعه های دخیل، اظهار کرد: رودخانه های شهری فرصت مغتنمی هستند برای استفاده شهروندان اما موضوعات و مسائل اکولوژیک، امنیتی و ... در حال حاضر وجود دارند.
وی افزود: بیایم فکر کنیم اگر احیای کشف رود صورت نگیرد شاهد چه وقایعی خواهیم بود؟ در حال حاضر تجاوز به بستر و حریم کشف رود و تخلیه نخاله های ساختمانی، آبیاری و کشت با آب الوده از اتفافات ناگواریست که در آن حوزه ما توقع پیگیری بیشتری از آب منطقه ای داریم که ازاد سازی بستر با جدیت بیشتری پیگیری شود.
عباسی ادامه داد: همه ما باید به عنوان یک شهروند باید در احیای کشف رود گام برداریم.