به گزارش شهرآرانیوز، احتمالا در ۲۲۹ روز گذشته، گذرتان دست کم یک بار به نانوایی افتاده است و با دستگاه «نانینو» و طرح هوشمندسازی نان آشنا شده اید. حالا قرار است نتیجه نشستن این کارت خوانهای ویژه روی پیشخوان نانواییها با اجرایی شدن مرحله دوم طرح هوشمندسازی نان تا پایان بهمن در خراسان رضوی و مشهد، خودش را نشان دهد. همین اول بگوییم که در مرحله دوم نیز نه قرار است قیمت نان تغییری کند نه در نرخ آرد نانوایی ها، افزایشی رخ خواهد داد. فقط آن طور که مسئولان میگویند، با اجرای این طرح، یارانه به نانواها و نانواییهای سالم میرسد و از هدررفت مصرف آرد یارانهای در کشور جلوگیری میشود.
در مرحله نخست این طرح در هفت ماه ونیم گذشته، زیرساختهای لازم برای تکمیل زنجیره دادهها در فرایند آرد و نان از طریق اجباری شدن استفاده نانواییها از دستگاههای کارت خوان مخصوص فراهم شد تا پلی باشد برای رسیدن به مرحله دوم طرح؛ یعنی ارزیابی دقیق عملکرد خبازیها و متناسب کردن دسترسی آنها به آرد یارانهای مبتنی بر عملکرد.
میدانید که تفاوت قیمت آرد یارانهای با نرخ آزاد این محصول، باعث فروش خارج از شبکه آرد یا کم فروشی نان شده بود؟ همین موضوع به تشکیل صفهای طولانی مقابل نانواییها و به زحمت افتادن مردم منجر شد. ازسوی دیگر نانوایان نیز باتوجه به افزایش هزینه ها، به ثبات قیمت نان انتقاد داشتند و همین موضوع را دلیلی بر افزایش زمینه تخلفات میدانستند. جنگ اوکراین و افزایش قیمت جهانی گندم، دلیل دیگری بود برای اهمیت کنترل نحوه مصرف یارانه آرد در کشور. بر این اساس، کارشناسان ارائه یارانه مستقیم به مصرف کننده و آزادسازی قیمت نان را راه حل رفع این مشکلات میدانستند، اما دولت باتوجه به اینکه نان قوت غالب حداقل هفت دهک جامعه است، نمیخواست هیچ تغییری در عرضه این محصول به شهروندان به وجود آید، پس اقدام به اجرای طرح نانینو کرد. شاید بپرسید آیا این طرح تا همین جای کار موفق بوده است یا نه؟ به گفته مسئولان، نتیجه نهایی طرح پس از تکمیل مرحله دوم آن به خوبی آشکار خواهد شد.
همان طور که گفتیم، قرار است طرح نانینو بهمن در مشهد تکمیل شود، اما آن طور که معاون هماهنگی اموراقتصادی استانداری خراسان رضوی میگوید، ما از ماه گذشته همین الگوریتمی را که قرار است در مرحله دوم به صورت سیستمی اجرا شود، برای عرضه آرد و پایش نانواییها به صورت دستی انجام میدادیم که همکاران ما در اداره کل غله، بانک و جهادکشاورزی را بسیار به زحمت میانداخت، اما توانستیم از انحراف نزدیک به ۲ هزار تن آرد جلوگیری کنیم.
ابوالفضل چمندی با تأکید بر اینکه تلاش میکنیم طرح نانینو در بهمن کاملا تکمیل شود، میافزاید: خراسان رضوی جزو استانهایی است که هوشمندسازی نظارت و عرضه آرد به نانواییها را به صورت الگو شروع میکند.
به گفته وی، اکنون حداقل کارمزد و یارانه تشویقی فروش نان، نزدیک به ۲۰ درصد است که براساس عملکرد تا ۳۰ درصد نیز میرسد. توزیع آرد نیز برپایه فروش واقعی است؛ یعنی اگر سهمیه آرد برای ۱۰ هزار قرص نان باشد، اما براساس آمار دستگاه، ۱۲ هزار قرص فروخته شده باشد، کم فروشی رخ داده است و اگر کمتر هم باشد، یعنی آردها خارج از شبکه فروخته شده است. ما در هر دو موضوع، علاوه بر جریمه و حذف تشویق، سهمیه آرد را نیز به صورت پلکانی ۱۰ درصد، ۱۰ درصد کاهش میدهیم.
رئیس اداره نظارت و بازرسی محصولات کشاورزی جهادکشاورزی مشهد نیز در این باره میگوید: اجرای مرحله اول طرح نانینو جلوی خیلی از تخلفات را گرفت. نانواییها با سهمیه زیر ۲۰۰ کیسه را باتوجه به پختی که میکردند، بررسی کردیم که سهمیه بیشتر آنها افزایش یافت. باتوجه به افزایش هزینهها ازجمله هزینه کارگری در پخت هر کیسه نان، افزایش سهمیه این نانواییها و پخت بیشتر، توانست بخشی از هزینه های آنها را جبران کند.
سیدعلی اکبر نصری سرآسیا با تأکید بر اینکه در این مرحله نیز قیمت نان و آرد تغییری نخواهد کرد، میافزاید: در این مرحله درصورت پخت سالم و نداشتن تخلف، ۱۰ درصد به سهمیه نانوایی اضافه میشود، ضمن اینکه گزینههای تشویقی زیرنظر استاندار و فرماندار هر شهر وجود دارد که بتوانند تا سقف ۳۵ درصد، واحدهای نمونه را تشویق کنند. این موضوع باعث میشود نانواییها رفته رفته به سمت باکیفیت شدن نان پیش بروند.
او با اشاره به تحلیل عملکرد نانوایان از طریق دستگاه نانینو میگوید: نانوایان باید علاوه بر قرار دادن ساعت کاری و نرخ نامه در معرض دید عموم، براساس همان ساعت پخت خود را انجام دهند؛ چون هرگونه تعلل در این زمینه، تخلف است و از طریق دستگاه ثبت میشود.
رئیس اداره نظارت و بازرسی محصولات کشاورزی جهادکشاورزی مشهد تأکید میکند: همان طور که در این طرح تشویق داریم، تنبیه هم داریم. اگر واحد صنفی تخلفی مانند کم فروشی و فروش خارج از شبکه را مرتکب شود، تا ۵۰ درصد از سهمیه آن کم میشود و سهمیه آردش به واحد نانوایی در همان منطقه تحویل داده میشود.
۵ هزارو۴۰۰واحد نانوایی دارای مجوز در استان خراسان رضوی سهمیه آرد یارانهای دریافت میکنند که از این تعداد، بیش از ۲هزارو ۱۳۰ واحد در شهرستان مشهد فعالیت میکنند. بعد از نصب دستگاه هوشمند نان، نوع تخلفات نانواییها به سمت کم فروشی درقالب کم کردن وزن چانه نان و کاهش زمان پخت، تغییر پیدا کرده بود. حالا بنا به ادعای مسئولان، قرار است به وسیله پردازش اطلاعات این دستگاهها به راحتی این تخلفات و نانوایان متخلف، شناسایی شوند و توزیع یارانه آرد باتوجه به درستکاری این واحدها، هدفمند شود تا یارانه نان به وسیله خبازان درستکار به سفره مردم برسد.
حتمالا در ۲۲۹ روز گذشته، گذرتان دست کم یک بار به نانوایی افتاده است و با دستگاه «نانینو» و طرح هوشمندسازی نان آشنا شده اید. حالا قرار است نتیجه نشستن این کارت خوانهای ویژه روی پیشخوان نانواییها با اجرایی شدن مرحله دوم طرح هوشمندسازی نان تا پایان بهمن در خراسان رضوی و مشهد، خودش را نشان دهد. همین اول بگوییم که در مرحله دوم نیز نه قرار است قیمت نان تغییری کند نه در نرخ آرد نانوایی ها، افزایشی رخ خواهد داد. فقط آن طور که مسئولان میگویند، با اجرای این طرح، یارانه به نانواها و نانواییهای سالم میرسد و از هدررفت مصرف آرد یارانهای در کشور جلوگیری میشود.
در مرحله نخست این طرح در هفت ماه ونیم گذشته، زیرساختهای لازم برای تکمیل زنجیره دادهها در فرایند آرد و نان از طریق اجباری شدن استفاده نانواییها از دستگاههای کارت خوان مخصوص فراهم شد تا پلی باشد برای رسیدن به مرحله دوم طرح؛ یعنی ارزیابی دقیق عملکرد خبازیها و متناسب کردن دسترسی آنها به آرد یارانهای مبتنی بر عملکرد.
میدانید که تفاوت قیمت آرد یارانهای با نرخ آزاد این محصول، باعث فروش خارج از شبکه آرد یا کم فروشی نان شده بود؟ همین موضوع به تشکیل صفهای طولانی مقابل نانواییها و به زحمت افتادن مردم منجر شد. ازسوی دیگر نانوایان نیز باتوجه به افزایش هزینه ها، به ثبات قیمت نان انتقاد داشتند و همین موضوع را دلیلی بر افزایش زمینه تخلفات میدانستند. جنگ اوکراین و افزایش قیمت جهانی گندم، دلیل دیگری بود برای اهمیت کنترل نحوه مصرف یارانه آرد در کشور. بر این اساس، کارشناسان ارائه یارانه مستقیم به مصرف کننده و آزادسازی قیمت نان را راه حل رفع این مشکلات میدانستند، اما دولت باتوجه به اینکه نان قوت غالب حداقل هفت دهک جامعه است، نمیخواست هیچ تغییری در عرضه این محصول به شهروندان به وجود آید، پس اقدام به اجرای طرح نانینو کرد. شاید بپرسید آیا این طرح تا همین جای کار موفق بوده است یا نه؟ به گفته مسئولان، نتیجه نهایی طرح پس از تکمیل مرحله دوم آن به خوبی آشکار خواهد شد.
همان طور که گفتیم، قرار است طرح نانینو بهمن در مشهد تکمیل شود، اما آن طور که معاون هماهنگی اموراقتصادی استانداری خراسان رضوی میگوید، ما از ماه گذشته همین الگوریتمی را که قرار است در مرحله دوم به صورت سیستمی اجرا شود، برای عرضه آرد و پایش نانواییها به صورت دستی انجام میدادیم که همکاران ما در اداره کل غله، بانک و جهادکشاورزی را بسیار به زحمت میانداخت، اما توانستیم از انحراف نزدیک به ۲ هزار تن آرد جلوگیری کنیم.
ابوالفضل چمندی با تأکید بر اینکه تلاش میکنیم طرح نانینو در بهمن کاملا تکمیل شود، میافزاید: خراسان رضوی جزو استانهایی است که هوشمندسازی نظارت و عرضه آرد به نانواییها را به صورت الگو شروع میکند.
به گفته وی، اکنون حداقل کارمزد و یارانه تشویقی فروش نان، نزدیک به ۲۰ درصد است که براساس عملکرد تا ۳۰ درصد نیز میرسد. توزیع آرد نیز برپایه فروش واقعی است؛ یعنی اگر سهمیه آرد برای ۱۰ هزار قرص نان باشد، اما براساس آمار دستگاه، ۱۲ هزار قرص فروخته شده باشد، کم فروشی رخ داده است و اگر کمتر هم باشد، یعنی آردها خارج از شبکه فروخته شده است. ما در هر دو موضوع، علاوه بر جریمه و حذف تشویق، سهمیه آرد را نیز به صورت پلکانی ۱۰ درصد، ۱۰ درصد کاهش میدهیم.
رئیس اداره نظارت و بازرسی محصولات کشاورزی جهادکشاورزی مشهد نیز در این باره میگوید: اجرای مرحله اول طرح نانینو جلوی خیلی از تخلفات را گرفت. نانواییها با سهمیه زیر ۲۰۰ کیسه را باتوجه به پختی که میکردند، بررسی کردیم که سهمیه بیشتر آنها افزایش یافت. باتوجه به افزایش هزینهها ازجمله هزینه کارگری در پخت هر کیسه نان، افزایش سهمیه این نانواییها و پخت بیشتر، توانست بخشی از هزینه های آنها را جبران کند.
سیدعلی اکبر نصری سرآسیا با تأکید بر اینکه در این مرحله نیز قیمت نان و آرد تغییری نخواهد کرد، میافزاید: در این مرحله درصورت پخت سالم و نداشتن تخلف، ۱۰ درصد به سهمیه نانوایی اضافه میشود، ضمن اینکه گزینههای تشویقی زیرنظر استاندار و فرماندار هر شهر وجود دارد که بتوانند تا سقف ۳۵ درصد، واحدهای نمونه را تشویق کنند. این موضوع باعث میشود نانواییها رفته رفته به سمت باکیفیت شدن نان پیش بروند.
او با اشاره به تحلیل عملکرد نانوایان از طریق دستگاه نانینو میگوید: نانوایان باید علاوه بر قرار دادن ساعت کاری و نرخ نامه در معرض دید عموم، براساس همان ساعت پخت خود را انجام دهند؛ چون هرگونه تعلل در این زمینه، تخلف است و از طریق دستگاه ثبت میشود.
رئیس اداره نظارت و بازرسی محصولات کشاورزی جهادکشاورزی مشهد تأکید میکند: همان طور که در این طرح تشویق داریم، تنبیه هم داریم. اگر واحد صنفی تخلفی مانند کم فروشی و فروش خارج از شبکه را مرتکب شود، تا ۵۰ درصد از سهمیه آن کم میشود و سهمیه آردش به واحد نانوایی در همان منطقه تحویل داده میشود.
۵ هزارو۴۰۰واحد نانوایی دارای مجوز در استان خراسان رضوی سهمیه آرد یارانهای دریافت میکنند که از این تعداد، بیش از ۲هزارو ۱۳۰ واحد در شهرستان مشهد فعالیت میکنند. بعد از نصب دستگاه هوشمند نان، نوع تخلفات نانواییها به سمت کم فروشی درقالب کم کردن وزن چانه نان و کاهش زمان پخت، تغییر پیدا کرده بود. حالا بنا به ادعای مسئولان، قرار است به وسیله پردازش اطلاعات این دستگاهها به راحتی این تخلفات و نانوایان متخلف، شناسایی شوند و توزیع یارانه آرد باتوجه به درستکاری این واحدها، هدفمند شود تا یارانه نان به وسیله خبازان درستکار به سفره مردم برسد.