به گزارش شهرآرانیوز، معضل کمبود گوشت مرغ در حالی در بازار خراسان رضوی رخ داد که مسوولان نسبت به کاهش جوجه ریزی در اسفند ماه ابراز نگرانی داشتند و البته پرورش دهندگان نیز هشدارها را داده بودند، اما به رغم همه این آگاهیها در فروردین ماه جاری شاهد کاهش عرضه و افزایش چشمگیر بهای گوشت مرغ در کشور و استان بودیم؛ فروش مرغ حتی در روزهایی تا کیلویی ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان در بازار مشهد تجربه شد در حالی که قیمت مصوب این محصول پروتئینی ۶۳ هزار تومان تعیین شده است.
ناگفته نماند که بالا بودن میزان تولید در ماههای پایانی سال گذشته موجب عرضه فراوان مرغ گرم در بازار و فروش آن حتی بسیار پایینتر از قیمت مصوب بود؛ شرایطی که دولت وظیفه داشت با خرید حمایتی این محصول از افت قیمت آن جلوگیری کرده و با حمایت از مرغداران، تولید ماههای آتی و البته سالهای بعد را تضمین کند، اما چنین اتفاقی آنطور که باید و شاید و به میزان انتظار رقم نخورد و همین امر بود که امید مرغداران را ناامید و رغبت آنان را در سایه گرانی بخشهای مختلف تولید اعم از نهاده، انرژی، هزینههای کارگری و ... و به تبع آن افزایش هزینههای تولید، کاست.
بر اساس این گزارش، التهاب در بازار عرضه مواد پروتئینی خراسان رضوی که قطب تولید و صدور گوشت مرغ است در حالی رقم می خورد که به گفته مسوولان و متولیان موجودی مرغ استان کم نیست، اما مشکل گرانی مرغ در کشور و تهران است که موجب تقویت گرایش مرغداران به فروش محصولشان در بازار استانهای دیگر از جمله تهران میشود و همین امر خواه ناخواه عرضه مرغ در بازار مشهد و خراسان رضوی را کم کرده و به صورت طبیعی موجب افزایش قیمت میشود.
قیمت اغلب اقلام و کالاهای مصرفی در خراسان رضوی در حوزه کشاورزی و مواد پروتئینی به دلیل کنترل و مدیریت مطلوب همیشه کمتر از میانگین کشوری بوده است و همین امر به خصوص در زمینه اقلام پروتئینی مانند مرغ موجب شده تا برخی تولیدکنندگان با استفاده از امکانات تولید در خراسان رضوی، محصول نهایی خود را با هدف کسب سود بیشتر از استان خارج کنند؛ که البته برای برخورد با این معضل هنوز راهکار دائمی و موثر تدبیر نشده است.
در همین حال استان ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی، دارای هزار و ۵۸۰ واحد تولید کننده مرغ گوشتی به ظرفیت ۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه است که به نسبت سالهای گذشته رشد یافته، اما حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد این ظرفیت در حال حاضر فعال است.
معاون امور دامی جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: کاهش جوجهریزی در اسفندماه پارسال و افزایش چشمگیر هزینههای تولید دو علت افزایش قیمت مرغ گرم طی روزهای اخیر است.
مجید جعفری گفت: قیمت مصوب مرغ گرم متعلق به حدود ۸ ماه پیش است، اما در این مدت هزینههای تولید در بخشهای مختلف افزیش چشمگیری داشته است و همین امر قیمت تمام شده مرغ را بالا برده است.
وی ادامه داد: از دیگر عوامل افزایش بهای مرغ در بازار را می توان به کاهش ۳۵ تا ۴۰ درصدی جوجه ریزی ناشی از عرضه جوجه در بازار دانست که همین امر موجب کمبود عرضه مرغ در بازار در حال حاضر شده است.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه سیاست وزارت جهاد کشاورزی جبران کمبود مقطعی فعلی از طریق عرضه مرغ منجمد در بازار است، اظهار کرد: علاوه بر این اجاره ماندگاری مرغ در مرغدارایها را نمی دهیم و کلیه مرغهای سن کشتار باید به کشتارگاه بروند.
جعفری گفت: در خراسان رضوی مشکل تامین مرغ نداریم و روزانه ۴۰۰ تن عرضه داریم، اما مشکل اصلی بالا بودن قیمت مرغ در تهران و فروش مرغ تولیدی استان توسط مرغداران به تهران است که امکان ایجاد ممنوعیت در این بخش را نداریم.
جعفری با بیان اینکه عرضه هر کیلوگرم مرغ گرم به قیمت ۶۳ هزار تومان باید باشد، ادامه داد: بالاتر از این نرخ را گرانفروشی میدانیم و با متخلفان در این زمینه برخورد خواهد شد.
وی تاکید کرد: به هیچ وجه مشکلی در تامین نیاز مرغ مصرفی در استان نداریم و گرانی مرغ در کشور موجب اختلال در تولید و عرضه مرغ خراسان رضوی شده است.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: به همین دلیل عرضه مرغ بر اساس قیمت مصوب ملاک محسوب می شود و با هر گونه اعلام نرخ بالاتر از ۶۳ هزار تومان به ازای یک کیلوگرم مرغ گرم برخورد جدی خواهد شد.
مدیر دفتر طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: میزان جوجه ریزی به دلیل کاهش کشوری عرضه جوجه یک روزه و مشکلاتی از جمله افزایش قیمت نهاده در اسفند ماه پارسال در خراسان رضوی ۳۵ درصد نسبت به بهمن ماه همان سال کاهش داشت.
محمدمهدی یعقوبزاده افزود: در اسفند ماه پارسال به میزان پنج میلیون و ۱۳۰ هزار قطعه جوجه ریزی دراستان ثبت شد.
وی تاکید کرد: طی این مدت بسیار تلاش شد تا با حمایت از مرغداران آنان را نسبت به جوجه ریزی بیشتر ترغیب کنیم که البته تا حدودی در روزهای پایانی موفق شدیم، اما خوشبختانه معضل جدی در استان نداریم.
یعقوب زاده با بیان اینکه مشکل عرضه مرغ از هفته آینده حل می شود و گوشت مرغ گرم به شدت در بازار زیاد میشود، گفت: مردم برای خرید مرغ به هیچ وجه عجله نکنند و در صورت ضرورت و به میزان مصرف روز خرید کنند.
مدیر دفتر طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: علت حل شدن مشکل تولید و عرضه مرغ در استان افزایش جوجه ریزی از ابتدای فروردین ماه جاری است به طوری که تا سی ام فروردین ماه بیش از هفت میلیون جوجه ریزی در استان ثبت شده است.
وی افزود: در یکی دو روز این ماه تا دو میلیون جوجه ریزی در استان انجام شده که به مرور از هفته آینده مرغ تولیدی حاصل این جوجه ریزیها وارد بازار میشود به این ترتیب مرغ مازاد از هفته آینده وارد استان می شود.
وی گفت: حتی به مرغداران توصیه کرده ایم این هفته بخشی از مرغ خود را وارد مرحله کشتار کنند تا هم کسری بازار جبران شود و هم در هفته آینده دچار حجم زیاد مرغ و مازاد فراوان تولید نشویم.