صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

خطر مسمومیت‌های تابستانی را جدی بگیریم

  • کد خبر: ۱۷۴۷۴۸
  • ۲۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۴
در این روز‌های گرم برای پیشگیری از مسمومیت، مراقب خورد‌و‌خوراک­مان باشیم.

معصومه متین‌نژاد | شهرآرانیوز؛  با گرم‌شدن هوا و شروع سفر‌های تابستانی، آمار بیماری‌های منتقل‌شده از آب و غذا مانند مسمومیت‌های غذایی، اسهال و استفراغ، بیماری‌های عفونی دستگاه گوارش، تب حصبه و وبا هم بیشتر می‌شود. این بیماری‌ها بار اقتصادی زیادی برای جامعه دارند و گاهی ما را تا دم مرگ هم پیش می‌برند، درحالی‌که پیشگیری از آن‌ها سخت نیست و می‌توان با رعایت چند نکته ایمنی ساده از آسیب‌های جسمی فراوان آن‌ها در امان ماند.

در بین این بیماری‌ها که به بیمار‌های فصل گرم هم معروف هستند، مسمومیت‌های غذایی رابطه مستقیم‌تری با گرمای هوا دارند، چون زمینه فساد موادغذایی در این شرایط بیشتر فراهم می‌شود و ضعف بدنی هم بیشتر خودش را نشان می‌دهد. مسئله‌ای که سالانه مرگ حدود هزار نفر را در کشورمان رقم می‌زند و این درحالی است که می‌توان از آن‌ها به‌راحتی پیشگیری کرد.

علت‌های شایع مسمومیت

  • مصرف خوراکی‌هایی که چندبار سرد و گرم شده‌اند
  • مصرف غذا‌های رستوران‌های بین‌راهی
  • استفاده چند‌باره از بطری‌های پلاستیکی آب
  • مصرف آب رودخانه‌ها، چشمه‌ها و منابع آبی مشکوک
  • مصرف سوسیس و کالباس و فراورده‌های گوشتی
  • مصرف محصولات لبنی مانند شیر و بستنی
  • مصرف آب‌میوه‌های غیرپاستوریزه

نشانه‌های بروز مسمومیت

  • حالت تهوع
  • اسهال
  • استفراغ
  • سرگیجه
  • بی‌حالی
  • تپش قلب
  • بی‌اشت‌های
  • گرفتگی عضلات شکم
  • تب خفیف
  • کاهش وزن

۱ تا ۳ روز
نشانه‌های مسمومیت غذایی یک تا سه روز پس از خوردن غذای آلوده شروع می‌شود.

۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ بیماری
سالانه در جهان ۶۰۰ میلیون بیماری از مصرف غذای ناسالم گزارش می‌شود.

۱۰ تا ۲۰ دقیقه
برای جلوگیری از مسمومیت باید کنسرو‌ها را ۲۰ دقیقه، غذا‌های آب‌دار مانند خورشت و سوپ را ۱۵ دقیقه و شیر را ۱۰ دقیقه پیش از مصرف جوشاند.

۲ تا ۵ روز
گوشت مرغ و گوشت خورشتی خردشده را نباید بیشتر از دو روز و برش‌های کامل گوشت گاو و گوسفند را نباید بیشتر از پنج روز در ترچاشنی‌ها مانند آب‌لیمو نگهداری کرد.

۴۰ %
۴۰ درصد از بار بیماری‌های ناشی از غذا مربوط به کودکان کمتر از پنج سال می‌شود.

۵ تا ۶۰ درجه
دمای ۵ تا ۶۰ درجه دمای مناسب برای رشد عوامل مسمومیت‌زاست و نباید غذا‌های فاسدشدنی را در این وضع قرار داد.

۶۰ سال و بیشتر
بیشترین موارد مرگ بر اثر بیماری‌های منتقل‌شده از راه غذا مربوط به سنین شصت سال و بیشتر و مردان است.

۴۲۰.۰۰۰ مرگ
سالانه ۴۲۰ هزار نفر در سراسر جهان از خوردن غذای آلوده جانشان را از دست می‌دهند که سهم کودکان از این تعداد ۱۲۵ هزار نفر است.

مسمومیت‌های شایع تابستانی

استافیلوکوک
مسمومیتی است میکروبی که بر اثر مصرف غذایی مانند نان خامه‌ای و شیرینی‌های‌تر و سوسیس و کالباس و انواع ساندویچ‌های سرد و گرم ایجاد می‌شود.
علامت = استفراغ‌های پی‌درپی

بوتولیسم
مسمومیتی است باکتریایی که به‌دنبال خوب‌نجوشاندن غذا‌های کنسروی ایجاد می‌شود و خطر مرگ در آن بسیار زیاد است.
علامت = خشکی دهان، افتادگی پلک و احساس ضعف و دوبینی

باسیلوس سرئوس
مسمومیتی است باکتریایی که در فصل گرما و درپی مصرف برنج شب‌مانده ایجاد می‌شود.
علامت=دل‌درد و اسهال و استفراغ

کلستریدیوم
مسمومیتی میکروبی است که با مصرف غذا‌های گوشتی به‌ویژه هنگام سفر ایجاد می‌شود.
علامت = درد‌های پیچشی شکمی شدید همراه با حالت تهوع

آب آلوده
مسمومیت دیگری است که در سفر‌های تابستانی و به‌علت دردسترس‌نبودن آب لوله‌کشی اتفاق می‌افتد. انواع بیماری‌های عفونی یا انگلی نتیجه آن است.
علامت = تب، درد شکم و اسهال شدید

راهکار‌های پیشگیری از مسمومیت‌

  • غذا‌ها را متناسب با هر نوع ماده غذایی آن در دمای مناسب نگهداری کنید.
  • هنگام خرید مواد‌غذایی به تاریخ انقضا و روش نگهداری آن توجه کنید.
  • به ظرف غذا‌های بسته‌بندی‌شده و کنسروی دقت کنید که برآمدگی یا فرورفتگی نداشته باشد.
  • غذا‌هایی را که باید منجمد باشند، اگر از حالت فریز خارج شده‌اند، نخرید.
  • هنگام تهیه غذا به بهداشت دست‌ها، ظرف‌ها و متعلقات آن توجه کنید.
  • در طول سفر به آبی که برای آشامیدن یا شست‌وشوی ظرف‌ها استفاده می‌کنید، دقت کنید.
  • خطر مسمومیت‌های غذایی ناشی از مصرف گوشت را با افزودن سرکه یا آب‌لیمو به چاشنی‌های‌تر کم کنید.
  • گوشت، مرغ و ماهی را به‌خوبی بپزید.
  • غذا‌های پخته را در دمای معمولی کمتر از دو ساعت سرد کنید و سپس در ظرفی دردار در فریزر نگهداری کنید.
  • محصولات پیش‌شسته بازاری را یک‌بار دیگر بشویید.
  • گوشت خوابانده‌شده در چاشنی‌های‌تر را در یخچال و نه روی پیشخوان آشپزخانه نگهداری کنید.
  • در خرید و نگهداری موادغذایی مانند عسل، سوسیس و کالباس، کنسرو‌ها و کشک خام بیشتر از دیگر موادغذایی دقت کنید.
  • موادغذایی منجمد را ۲۴ ساعت پیش از استفاده در یخچال قرار دهید تا یخ‌زدایی به‌آرامی صورت بگیرد یا از آب سرد استفاده کنید. البته بدون یخ‌زدایی هم می‌توان پخت را انجام داد که بهتر است حدود ۵۰ درصد به زمان پخت افزود.
  • سبزی‌ها و میوه‌های شسته‌نشده را در یخچال کنار دیگر موادغذایی قرار ندهید.
  • دمای یخچال را روی ۸درجه سانتی‌گراد و کمتر و دمای فریزر را روی ۲۰-درجه سانتی‌گراد و کمتر تنظیم کنید.

زمان مراجعه به پزشک

در صورت وجود خون در مدفوع یا استفراغ، تب بالا (۵/۳۸درجه سانتی‌گراد)، ازدست‌دادن زیاد مایعات بدن یا در مواردی که نشانه‌ها بیش از یک‌روز طول می‌کشد، باید به پزشک مراجعه کرد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.