شهرآرانیوز - طبق آمارها نوجوانان و کودکان بیشترین افرادی هستند که در این فضا تهدید میشوند. تهدیداتی که هم روح و روان آنها را هدف قرار میدهد و هم زمینه ساز کلاهبرداری مالی از خانواده هاست. واقعیتش این است که مراقبت از فرزندانمان در فضای مجازی نیاز به جدیت و پیگیری بیشتری نسبت به دنیای واقعی دارد.
در دنیای واقعی وقتی میبینیم کودکی در گوشهای تنها در خود فرو رفته است، هرگز او را با تنهایی هایش رها نمیکنیم و دست کم کنارش میمانیم، درحالی که از هر نظر به اتفاقاتی که ممکن است برایش بیفتد آگاهی و کنترل داریم. برای نمونه اگر کودکی بخواهد با فرزندمان با کلمههای زشت صحبت کند میتوانیم از او مراقبت کنیم، ولی در فضای مجازی فقط خانواده، همسایه و هم کلاسیها و آشنایان دورو بر فرزندمان نیستند، بلکه افرادی با هر ملیت و فرهنگی حضور دارند.
از این رو مراقبتی که از فرزندانمان در این فضا باید داشته باشیم اگر نگوییم بیشتر از دنیای واقعی، کمتر از آن هم نباید باشد. موضوعی که درباره آن با کارشناسان فناوری اطلاعات، علیرضا کیوان و مهدی پورمختار گفتگو داشتیم و در ادامه گزیدهای از آن را میخوانید.
یک راه ساده برای محدودکردن جست وجوی فرزندانتان در اینترنت و جلوگیری از نمایش صفحات غیراخلاقی اعمال بعضی تنظیمات در موتورهای جست وجوست. برای نمونه شرکت گوگل، تنظیماتی دارد که شما به راحتی میتوانید آن را انجام دهید. با این کار دیگر گوگل صفحات و عکسهای غیراخلاقی را در نتیجه جست وجوها نمایش نمیدهد. فقط دقت کنید باید گزینه ذخیره (Save) را در انتهای صفحه انتخاب کنید.
اگر قصد دارید سیم کارتی را در اختیار نوجوان یا یکی از اعضای کم سن و سال خانواده بگذارید با گرفتن کدهای دستوری مربوط خیالتان را از آسیبهای احتمالی که برای او دارد راحت کنید.
ایرانسل نام خدمات کد دستوری خود را سیمبا گذاشته است. کد کاربردی سرویس سیمبا برای مدیریت سیم کارت # ۵۴۳* است.
با این کد میتوانید:
استفاده از خدمات سیم کارت مانند تماس، اینترنت و پیامک را برای بازههای زمانی مشخصی تعریف کنید.
سطح دسترسی اینترنت سیم کارت را به گونهای تنظیم کنید که فقط سایتهای برگزیده و مناسب کودکان و نوجوانان در دسترس باشد.
برای فعال کردن این سرویس باید سیم کارت به نام خودتان باشد. استفاده از این سرویس هزینه ندارد و در همه سیم کارتهای ایرانسل فعال میشود.
سیم کارت انارستان، سیم کارت اعتباری رایگان است که برای کودکان و نوجوانان (۶ تا ۱۸ سال) ایرانی و در پاسخ به نیازها و خواستههای آنها طراحی شده است. این سیم کارت افزون بر پوشش دادن همه نیازهای مکالمه و پیامک این گروه سنی، امکان استفاده از اینترنتی سالم و پرسرعت، با بستههای متنوع و متناسب با سن آنها را هم فراهم میکند.
ویژگیهای سیم کارت انارستان:
با این برنامههای کاربردی میتوانید گوشی همراه را برای فرزند خود ایمن کنید.
این برنامه در دو نسخه رایگان و پولی در دسترس است. با استفاده از نسخه رایگان میتوانید دسترسی به نشانی سایتهای مخرب را برای فرزندانتان محدود کنید و برای گشت و گذار در فضای مجازی زمان تعیین کنید. با استفاده از نسخه پولی برنامه افزون بر کاربردهای قبلی میتوانید بر پیام ها، شبکههای اجتماعی و دیگر برنامهها هم دسترسی داشته باشید. این برنامه برای هر دو پلتفرم اندروید و iOS در دسترس است.
ویژگی برنامه Qustuido:
با استفاده از این برنامه میتوانید به راحتی با تنظیمات بخش کنترل والدین، دسترسی فرزندتان به برخی برنامههای خاص را محدود کنید. با این کار فرزندتان فقط اجازه استفاده از برنامههایی را دارد که شما پیشتر تعیین کرده اید. همچنین با استفاده از این برنامه میتوانید زمانی را که فرزندتان میتواند از گوشی استفاده کند محدود کنید.
ویژگی برنامه KuuKla Parental Control:
تقریبا همه مودمها قابلیت محدود کردن دسترسی را دارند. برای نمونه تنظیمات مربوط به سه مودم TP-Link، D-Link و TF-i۶۰ ایرانسل را بیان میکنیم.
وارد بخش advance شوید.
در نوار سمت چپ روی گزینه security و سپس در زیرشاخه آن روی Domain filter کلیک کنید.
در قسمت domain name filter list نشانی سایتهای دل خواه را وارد کنید.
وارد بخش access management شوید.
زیرشاخه filter را انتخاب کنید.
در بخش filter type selection گزینه URL filter را انتخاب کنید.
در نوار URL نشانی مورد نظر را وارد کنید و روی save کلیک کنید.
بهجای مسدود کردن در روشهای بالا، میتوانید فقط امکان دسترسی به نشانیهای امن را به کودکان و نوجوانان بدهید.
تا جای ممکن برای حفظ سلامت اخلاقی و روحی کودکان و نوجوانانتان گوشی هوشمند در اختیار آنها قرار ندهید.
درصورتی که استفاده از اینترنت و حضور در فضای مجازی ضروری است برای غرق نشدن نوجوان خود در فضای مجازی و حضور او در شبکههای اجتماعی، زمان روزانه در نظر بگیرید. برای نمونه بگویید بعد ظهرها از ساعت ۱۷ تا ۱۹ این فرصت را دارد.
بخشهایی از خانه را یا مکانهایی که نوجوانتان میتواند در آنجا از رسانههای اجتماعی استفاده کند تعیین کنید. برای نمونه به او بگویید فقط در قسمتهای عمومی خانه و نه در اتاق خواب، اجازه حضور در شبکههای مجازی را دارد.
در زمینه آسیبهای استفاده کنترل نشده از اینترنت با کودکان و نوجوانان صحبت کنید و افزون بر آموزشهای لازم، سعی کنید اعتماد آنها در این زمینه جلب کنید.
تا جای ممکن کلمه عبور وای فای را در اختیار کودکان و نوجوانان قرار ندهید.
تنظیمات مربوط به مودم را برای کنترل دسترسی سیستم خانگی، لپ تاپ، تلفن همراه و تبلت اعمال کنید.