صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

توانشهر

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

خام‌فروشی؛ سهم ایران از صادرات ۹۸ درصدی زعفران به جهان

  • کد خبر: ۲۲۷۴۷۱
  • ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۸
  • ۱
ایران ۹۸ درصد زعفران دنیا را تولید می‌کند، اما سهم کشور از صادرات ۱۱ میلیارد دلاری ناشی از خام‌فروشی، تنها ۴۰۰ میلیون دلار است که درخصوص گل‌محمدی نیز صدق می‌کند.

به گزارش شهرآرانیوز، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در همایش گل‌محمدی و گلاب گفت: گردش مالی گیاهان دارویی در بازار جهانی ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیارد دلار است که پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۵۰ میلادی، به ۵ هزار میلیارد دلار برسد.

به گفته سیدمجتبی خیام‌نکویی، ایران ۹۸ درصد زعفران دنیا را تولید می‌کند، اما سهم کشور از صادرات ۱۱ میلیارد دلاری ناشی از خام‌فروشی تنها ۴۰۰ میلیون دلار است که در‌خصوص گل‌محمدی صدق می‌کند.

خیام‌نکویی ادامه داد: بنابر آمار، بیش‌از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم اشتغال دارند که نسبت‌به جمعیت ۹۰میلیونی کم نیست.

معاون وزیر جهاد افزود: برخی کشورها درآمد خوبی در حوزه گیاهان دارویی دارند؛ به عنوان مثال، آلمان بیشترین ارزش‌افزوده را در گیاهان دارویی دارد درحالی‌که رقم آن‌ها قابل‌توجه نیست. ایران باوجود ظرفیت بالا در ارقام گیاهان دارویی نتوانسته از ارزش‌افزوده آن در اقتصاد استفاده کند.

به گفته او، ۱۰ سال پیش پیشنهاد دادیم که در حوزه گیاهان دارویی نیازمند ایجاد پالایشگاه هستیم که خوشبختانه اکنون در برخی استان‌ها به‌صورت محدود پالایشگاه راه‌اندازی شده که ارزش‌افزوده را چندبرابر می‌کند؛ به‌طوری‌که می‌تواند جایگزین صادرات نفت شود؛ چراکه پالایشگاه گل‌محمدی، محصولات را به ۴۰ تا ۵۰ فراورده تبدیل می‌کند.

خیام‌نکویی بیان کرد: پالایشگاه در برخی استان‌ها راه‌اندازی شده که به‌طور قطع بر ارزش‌افزوده و اقتصاد ملی تأثیر زیادی دارد.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج با اشاره به برخی راهکارها برای افزایش سهم گیاهان دارویی در اقتصاد ملی گفت: دراین‌زمینه، وظیفه‌ بخش دولتی این است که گونه‌هایی را که تولید آن‌ها در واحد سطح بالاتر است، متناسب با مناطق کشور توسعه دهد.

به گفته او، تاکنون ۱۶ کلکسیون گل‌محمدی در استان‌ها تهیه شده که منجربه معرفی ارقام آن شده است، اما این کافی نیست و در این راستا نیاز است که  الگوی کشت را فراگیر کنیم.

خیام‌نکویی با تأکید بر تولید بدون‌استفاده از سم در حوزه گیاهان دارویی بیان کرد: در ۲ سال گذشته، در سطح ۱۰۱ هکتار، تولید برنج بدون‌استفاده از سم را آغاز کردیم که سال گذشته به ۱۴۰ هکتار رسید و امسال در نظر داریم که به ۵ هزار هکتار برسانیم. بر این اساس، در حوزه گیاهان دارویی هم تولید بدون‌استفاده از سم را باید گسترش دهیم.

او ادامه داد: گل‌محمدی جایگاه ویژه‌ای در کشور ما دارد؛ به‌طوری‌که یکی از ظرفیت‌های کشور ما گردشگری کشاورزی است که درصورت رونق، می‌تواند اشتغال زیادی ایجاد کند.

معاون وزیر جهاد با بیان اینکه سازمان تات امسال الگوی کشت کل محصولات باغی کشور را تدوین و در اختیار معاونت امور زراعت قرار داده است، گفت: اگر ارزش‌افزوده در بخش کشاورزی پایین است، به این برمی‌گردد که دانش در آن رسوخ نکرده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
۲۱:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۳
در کشوری که دلال قیمت محصول کشاورز را تعیین کند خام فروشی از اصول دکترین اقتصاد تحمیلی فرصت طلباست