به گزارش شهرآرانیوز، ممکن است خشکی پوست در اوایل بارداری رخ دهد و یا در اواخر آن، به وجود بیاید. خشکی پوست در دوران بارداری یک مشکل رایج بوده و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. این اختلال تحت اثر عوامل مختلفی ایجاد میشود که در رأس آن تغییرات هورمونی قرار دارند. توجه داشته باشید که اگر شما نیز به اگزما و خشکی پوست در بارداری مبتلا شدهاید، پس از انجام زایمان، به سلامت جسمی خود بر میگردید. اما در حین بارداری نیز میتوانید، تحت درمان قرار گرفته و تا حد بسیار زیادی خشکی پوست خود را برطرف کنید.
نشانهها بسیاری وجود دارد که میتواند نشان دهندهی ابتلای مادر، به خشکی پوست باشد. این علائم به صورت واضح و آشکار قابل مشاهده بوده و هر شخصی با توجه به آنها میتواند به خشکی پوست خود پی ببرد. یکی از رایجترین علائم خشکی پوست در بارداری را میتوان پوستهپوسته شدن پوست دانست. این عمل با احساس خارش همراه است. پوستی که خشک میشود، خطهای باریکی و عریضی بر روی آن نقش میبندند این اتفاق بیشتر در نواحی شکم رخ میدهد. از آن گذشته فرد در هنگام لمس پوست خود، یا برخورد پوست با اجسام خارجی دچار درد و ناراحتی میشود.
در برخی از مواقع نیز خشکی پوست با التهاب و قرمز شدن رنگ پوست همراه است. اگر شما نیز یک یا چند مورد از این علائم را در خود مشاهده کردید بهتر است به یک دکتر بارداری مراجعه کرده و موضوع را با وی در میان بگذارید، تا ضمن معاینه دقیق و کامل، در صورت ابتلا به این بیماری با روشهای مناسب مورد درمان قرار بگیرید. شایان ذکر است که برخی از مادران از روی سهل انگاری این مشکل را جدی نگرفته و به پزشک مراجعه نمیکنند. این کار باعث رنج کشیدن مادر تا زایمان میشود که تأثیرات منفی بر روی سلامت جنین خواهد داشت.
به دلیل آنکه مادران باردار، دارای بدن حساس و آسیب پذیری هستند از این رو ممکن است دلایل مختلفی باعث ایجاد آسیب در آنها شوند. یکی از این آسیبها خارش و خشکی پوست در بارداری است.
مهمترین علت خشکی پوست دست در بارداری نیاز بدن به مایعات بیشتر است. بدن برای افزایش حجم خود و زیادتر کردن حجم خون دفع اکسیژن بیشتر، به مصرف مایعات زیادی احتیاج دارد. یعنی به مقدار بیشتری نسبت به قبل آب را جذب کرده و همین عامل باعث ایجاد خشکی در پوست میشود.
تغییرات در آب و هوا میتواند یکی دیگر از دلایل خشکی پوست شود. از این رو که بارداران در دوران حساس و آسیب پذیری بوده و ممکن است در برابر هر تغییرات جزئی، واکنشهای شدیدی از خود بروز دهند. خشکی پوست در اثر تغییرات آب و هوا اکثرا در فصول گرم سال رخ میدهد.
برخی از مواقع نوسانات هورمونی در دوران بارداری باعث کاهش سد هیدرولیپید میشود. سد هیدرولیپید با محافظت از سطح پوست، از خشکی آن جلوگیری میکند. تضعیف یا آسیب دیدگی این سد میتواند منجر به تبخیر بیشتر آب از بدن و خشکی پوست شود.
معمولاً زنان باردار به دفعات زیادی در روز، دستها و پوست خود را شست و شو میدهند. این کار نیز یکی دیگر از دلایل ابتلا به خشکی پوست است.
کم کاری تیروئید در دوران بارداری یکی از مشکلات رایج خانمهای باردار است. این عامل میتواند باعث صدمه زدن به پوست و خشکی آن شود.
از دیگر عواملی که میتوان باعث پوستی خشک شود، کمبود ویتامین A در رژیم غذایی دوران بارداری است.
کشش پوست شکم در اثر رشد جنین یکی دیگر از مشکلات رایج در بارداری است که از عوامل مؤثر در خشکی پوست شناخته میشود.
برخی بانوان خشکی پوست دست و صورت در بارداری را تجربه میکنند. خشکی پوست معمولاً در سهماهه دوم و سوم بارداری بروز میدهد. خشکی پوست در هفته اول بارداری تا هتفه چهارم چندان رایج نیست این بیماری در ابتدا در اطراف شکم رخ داده و پس از آن به پوست صورت، بازوها، گردن، سینهها و رانها نیز میرسد. خشکی پوست شکم، صورت، دستها و رانها را میتوان رایجترین نوع خشکی پوست در بارداری دانست.
اولین ناحیهای که تحت تأثیر خشکی پوست قرار میگیرد، شکم است. خشکی پوست در بارداری پسر بیشتر اتفاق میافتاد. در این نوع از بیماری، خطوط باریکی اطراف شکم را فرا میگیرند. از جمله از رایجترین نشانه ابتلا به خشکی پوست شکم، خارش مکرر آن است.
توجه داشته باشید که شکم به دلیل آن که مستقیم تحت تأثیر رشد جنین قرار دارد، دچار خشکی شدیدتری نسبت به سایر عضوها میشود. اگر شما نیز دچار خشکی پوست شکم شدهاید بهتر است به یک دکتر متخصص پوست مراجعه کنید تا ضمن درمان آن، از گسترش خشکی پوست به سایر اندامهای بدنتان، خودداری کرده باشید.
خشکی پوست صورت در دوران بارداری یکی دیگر از رایجترین انواع این بیماری است. معمولاً خشکی پوست صورت در اوایل بارداری رخ نمیدهد. بلکه چند ماه پس از دوران بارداری و وقتی جنین بزرگ شده و تمام بدن تحت اثر آن قرار رفته است، خشکی شدگی در صورت بروز میدهد. خشکی صورت در بارداری همانند سایر انواع این بیماری، مشکل جدی نبوده و به راحتی میتوان به درمان آن پرداخت. توجه داشته باشید که خشکی پوست صورت، میتواند بسیار آزار دهنده باشد از این رو توصیه میکنیم حتماً راههای پیشگیری از ابتلا به آن را رعایت کنید.
خشکی پوست در قسمت ران نیز همانند شکم با خطوط باریک و نازک مشخص میشود. این نوع از بیماری به طور مستقیم راه رفتن فرد را تحت شعاع خود قرار داده و مادران در حین حرکت و تحرک دچار ایجاد درد و ناراحتی میشوند. از این رو این نوع از بیماری نیز مهم شناخته شده و لازم است تا قبل از زایمان مورد مداوا قرار بگیرد. چرا که تحرک یکی از نیازهای اصلی هر بارداری است و ممکن است مادران برای دور ماندن از درد و ناراحتیهایی که از خشکی پوست ران در هنگام راه رفتن، ایجاد میشود، در جای خود ثابت بمانند و میلی به تحرک نداشته باشند.
خشکی و خارش پوست دست در بارداری به یک دغدغهی بزرگ برای خانمها تبدیل شده است. بهطوریکه امروزه پزشکان خشک شدن پوست دست در بارداری را از جمله از مشکلات بزرگ این دوران به شمار میآورند. مهمترین علت ابتلا به این نوع از بیماری، شستوشوی مکرر و پی در پی در طول روز است. این کار باعث کاهش آب بدن شده و پوست را آسیبپذیر میکند.
از آن گذشته بسیاری از خانمهای باردار از صابونهای معمولی که حاوی مقدار قابل توجهی از مواد شیمیایی هستند، برای شست و شوی دستهای خود استفاده میکنند، این مواد برای افراد باردار خطرناک بوده و حتماً لازم است تا از شویندههای مخصوص برای انجام این کار استفاده کنند.
به طور کلی میتوان گفت برای دور ماندن از ابتلا به خشکی پوست و صورت در بارداری بهتر است ابتدا از شست و شوی زیاد دست و صورت پرهیز کرده و ثانیاً شست و شو را با شویندهی مخصوص انجام دهید. شویندههایی که برای کودکان و نوزادان تولید میشوند یکی از بهترین نوع شوینده برای انجام شست و شو و نظافت روزانه هستند.