به گزارش شهرآرانیوز، بارشهای خوب بهار امسال هم نتوانست خشکسالی بزرگی را که مشهد از حدود ۵-۴ سال گذشته با آن درگیر شده است کم اثر کند. همین امر باعث شده تا این روزها یکی از مهمترین اولویتهای شهرداری مشهد، تأمین آب برای آبیاری فضای سبز شهر و زنده نگهداشتن آن باشد.
اما در روزهایی که اولویت همه تأمین آب شرب برای مشهد است و امکان برداشت آنچنانی از چاههای پروانهدار به دلیل افت سفرههای آب زیرزمینی و... نیست، شهرداری مشهد سراغ راهحل قانونی و البته پایدار استفاده از پساب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز رفته است؛ راهحلی که گام مهم آن قرارداد ۲۵ ساله خرید پساب برای فضای سبز بود و به دنبال آن هم کار ساخت پنج تصفیهخانه فاضلاب و احداث خط لوله ۱۵ کیلومتری انتقال پساب از تصفیهخانه پرکندآباد به مخزن نمایشگاه آغاز شد تا فرایند تأمین منابع آبی پایدار برای فضای سبز وارد فاز اجرایی و جدیتر شود.
در همینباره معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد در گفتگو با شهرآرا به دو ماده قانون هوای پاک که وزارت نیرو را برای تأمین و تحویل پساب به مدیریت شهری الزام میکند استناد کرد و گفت: بر اساس ماده ۲۲ و ۲۷ قانون هوای پاک و بر اساس مصوبه هیئت وزیران در سال ۱۳۹۸، وزارت نیرو برای تأمین آب موردنیاز فضای سبز شهرها که مهمترین منبع آن نیز پساب است، تکلیف عملیاتی دارد. این تکلیف برای مشهد که مشکلاتی در تأمین آب برای آبیاری فضای سبز دارد و نیازمند منابع آب پایدار است نیز صدق میکند.
عبدا... سلطان احمدی با بیان اینکه نیاز آبی فضای سبز شهر مشهد در سال ۱۴۰۳، حدود ۲۶ میلیون مترمکعب است ادامه داد: این عدد در افق بلندمدت، یعنی تا سال ۱۴۲۵، به ۴۹میلیون مترمکعب میرسد و براساس برنامهریزیهای انجام شده باید ۸۰ درصد آن از محل پساب تأمین شود و مابقی از محل آبهای کیفی است که برای شستوشوی خاک و نظافت مصرف خواهد شد.
ساخت تصفیهخانه لوکال برای استفاده از پساب در آبیاری فضای سبز ایدهای بود که در مشهد و با ساخت تصفیهخانه چهلبازه پیش از این عملیاتی شده بود و با شدت گرفتن بحران آب، ساخت و تکمیل سه تصفیهخانه لوکال دیگر در شهر به سرعت آغاز شد تا تأمین آب برای فضای سبز شهر دچار چالش نشود.
سلطان احمدی با اشاره به آخرین جزئیات ساخت این تصفیهخانههای جدید گفت: تصفیه خانه لوکال دانشجو با ظرفیت ۵۰ لیتر بر ثانیه پیش از این به بهرهبرداری رسیده بود و هم اکنون در حال تصفیه پساب است، تصفیهخانه لوکال آزادی حدود ۱۴۰ لیتر بر ثانیه ظرفیت تصفیه پساب با پیشرفتهترین شکل موجود را دارد که از اسفندماه برای ساخت تحویل پیمانکار شده است. وی با اشاره به دیگر تصفیهخانههای لوکال درحال ساخت بیان کرد: «آفتاب» یکی دیگر از تصفیهخانههای لوکال شهرداری است که آن هم ۵۰ لیتر بر ثانیه ظرفیت دارد و پیمانکار ساخت آن به زودی انتخاب میشود.
تصفیهخانه سیدی که درحال حاضر بیش از ۴۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد و ظرفیت آن ۱۴۰ لیتر بر ثانیه است نیز در مرحله انتخاب پیمانکار است و برآورد ما این است که ۳۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل آن نیاز است. با بهرهبرداری از همه این تصفیهخانههای لوکال، در مجموع چیزی نزدیک به ۲۹۱ لیتر بر ثانیه ظرفیت تصفیه پساب خواهیم داشت.
معاون مهندسی آب سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد با تأکید بر اینکه ساخت تصفیهخانههای لوکال یکی از بهترین راهها برای تأمین آب فضای سبز است تصریح کرد: تصفیهخانههای لوکال در محل تولید فاضلاب احداث میشوند و در همان محل نیز به بهترین شکل ممکن فاضلاب را تصفیه و پساب تولیدی را در شبکه جداسازی تزریق میکنند تا به مصرف فضای سبز برسد. با این روش از میلیاردها تومان هزینه انتقال فاضلاب به پایین دست شهرها و انتقال مجدد پساب با بالادست برای مصارف جلوگیری میشود و علاوه بر آن خطرات زیست محیطی به حداقل میرسد.
جدا از تصفیهخانههای لوکال، شهرداری قرار است در کشفرود هم یک تصفیهخانه احداث کند تا بخشی از فاضلاب رها شده در این رودخانه برای آبیاری فضای سبز شهر مصرف شود. سلطان احمدی در این باره نیز گفت: در حال حاضر فاضلاب رها شده از کالورت مشکلات زیست محیطی زیادی را در کشفرود ایجاد کرده است که با اجرای تصفیهخانه کالورت التیمور، بخش زیادی از این مشکلات حل میشود.
وی ادامه داد: بسیاری از مشکلات زیست محیطی ناشی از تخلیه مستقیم فاضلاب به کشفرود رفع میشود. کالورت التیمور حدود ۳۰۰ لیتر بر ثانیه توان تصفیه پساب را دارد که به زودی وارد فرایند اجرایی و ساخت میشود.
وی افزود: در کنار این تصفیهخانهها و با تصویب شورای اسلامی شهر مشهد قرارداد خرید ۱۱.۲ میلیون مترمکعب پساب به مدت ۲۵ سال بسته شد تا بخش مهمی از نیاز آبی فضای سبز شهر مشهد دستکم تا دو دهه آینده تأمین شود.