به گزارش شهرآرانیوز، بارشهای بهاری که ادامه پیدا کرد، خیلیها تصور میکردند امسال تابستان خنکی پیشرو خواهیم داشت و باتوجهبه اینکه اخبار کشوری نمیرسید، بعد از آن بارشهای شدید و سیلآسا، ناگهان همگی با تمام وجود، موج گرمای هوا را احساس کردیم و نگران شدیم از این گرم شدن زودهنگام در بهار. آخرین اظهارنظر درباره آبوهوای شهرهای کشور هم خبر از گرمتر شدن تابستان میدهد.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، بهتازگی اعلام کرده است که دمای هوا در طول تابستان امسال بهطور میانگین بین یک تا دو درجه گرمتر از حد معمول خواهد بود و در برخی روزها شاهد بیهنجاری دما خواهیم بود و دمای هوا تا پنج درجه بالاتر از حد نرم، گرم خواهد بود. او البته به وجود دمای بیشتر از حد نرمال در جهان هم اشاره کرده و گفته است که بیشتر کشورهای جهان با تغییرات دمایی مواجه هستند و اکنون در ۹۰درصد کشورهای جهان، دمای موجود بیشتر از نرم طبیعی است. این ناهنجاری دمایی در فصل تابستان وجود دارد.
برای پاسخ به این پرسش که در این شرایط، وضعیت استان و مشهد چگونه خواهد بود و آیا گرمای هوا همچنان ادامه خواهد داشت، با علی اصغر دهقان پور، مدیرکل هواشناسی خراسان رضوی، گفتگو کردیم که او نیز گرمتر شدن هوا را تأیید کرد.
دهقان پور در ابتدا تأیید میکند که «براساس پیش بینیهای بلندمدت چندماهه، استان به لحاظ دمایی نسبت به میانگین دوره آماری گذشته، یک تا دو درجه افزایش دما خواهد داشت» و این مدت زمان به گفته او، از نیمه تیر تا نیمه آذر پیش بینی شده است.
مدیرکل هواشناسی استان یادآوری میکند: این میزان، دمای کمی نیست؛ برای نمونه در خرداد، میانگین دمای استان ۹/۲۵ و برای مشهد ۸/۲۴ درجه سانتیگراد بوده است.
دهقان پور این نکته را هم اضافه میکند که: در خرداد امسال، دمای مشهد نسبت به خرداد سال گذشته، تقریبا دو درجه خنکتر شده بود.
او با اشاره به گرمتر شدن هوا درباره منابع انرژی و مصرف آن هم هشدار میدهد و میگوید: وقتی دما افزایش پیدا میکند، میزان مصرف انرژی نیز به شدت افزایش مییابد، پس باید راهکارهایی نیز برای حل این مشکل پیش بینی شود؛ هم به لحاظ فرهنگ سازی و هم جایگزینی برای انرژی تا در فصل گرما با مشکل روبه رو نشویم؛ به همین دلیل است که برخی بخشهایی که در اولویت دوم هستند، در چنین زمانهایی قطعی برق خواهند داشت. همچنین از نظر منابع آبی، شاهد افزایش تبخیر هستیم و نیاز آبی به ویژه در حوزه کشاورزی به شدت افزایش پیدا میکند. درواقع گرم شدن هوا بر حوزههای مختلف اثرگذار است.
مدیرکل هواشناسی استان درعین حال درباره چرایی افزایش دمای هوا به موضوع تغییرات اقلیمی آب وهوایی در کل کره زمین اشاره میکند و میگوید: دلیل این وضعیت، افزایش میزان مصرف سوختهای فسیلی است. تولید گازهای گلخانهای بیشتر شده است و افزایش دما را درپی خواهد داشت.
تغییرات اقلیمی باعث ایجاد دو پدیده میشود؛ یکی اینکه بارشها از حالت جامد به سمت مایع و رگباری تغییر میکند که پیامدش، افزایش رخدادهای حدی است. رخدادهای حدی هم میتواند شامل موجهای گرمایی، سرمایی، پدیدههای گردوغبار و بارشهای سیل آسا باشد. موضوع بعدی هم افزایش دماست که با کاهش بارش همراه است؛ یعنی این دو، اثر یکدیگر را تشدید میکنند.
یکی از نگرانیها پس از پیش بینی گرمتر شدن دمای هوا، افزایش آلاینده هاست. رضا اسماعیلی، مسئول مرکز پایش آلایندههای زیست محیطی شهرداری مشهد، هم درباره افزایش یک تا دودرجهای دما میگوید: این میزان در مقیاس میانگین است، پس دقت کنید که تفاوت محسوسی در دماهای روزانه خواهیم داشت؛ یعنی وقتی میانگین است، به چشم نمیآید، اما در دماهای حداکثر، مؤثر و ملموس است.
او با اشاره به اثرات این افزایش میانگین میگوید: واقعیت این است افزایش دمایی که سازمان هواشناسی پیش بینی کرده است، میتواند مصرف حاملهای انرژی را که برای سرمایش محیط استفاده میشود، به طرز چشمگیری بیشتر کند. این مسئله همچنین میتواند افزایش غلظت آلایندهها و کاهش کیفیت هوا را درپی داشته باشد. نمونههای آن هم شامل استفاده بیشتر از کولر خودرو یا برق برای تولید سرمایش مراکز و منازل است.
وی تأکید میکند: مسئله بعدی که در سطح منطقه محتمل خواهد بود، افزایش میزان تبخیر و خشکی سطح زمین است که باعث ایجاد وزشهای تند و احتمال افزایش گردوغبار میشود؛ البته امیدواریم گرمایشی که پیش بینی شده است، خیلی آزاردهنده نباشد و شرایط را سخت نکند.
اسماعیلی یادآوری میکند: البته آمارها نشان میدهد امسال ما در حوزه آلایندهها نسبت به مدت مشابه سال گذشته، وضعیت نسبتا بهتری داشته ایم.