با ادامهدار شدن اختلافات شرکتهای هواپیمایی و آژانسهای مسافرتی، همچنان خبری از بازگشت پول مسافران نیست.
فرزانه شهامت/ شهرآرانیوز - آش نخورده و دهان سوخته حکایت مسافرانی است که با گذشت ۴۴ روز از ابتدای سال، همچنان در خم پس گرفتن پول خود از آژانسهای مسافرتی هستند. شیوع کرونا و به دنبال آن لغو سفرهای نوروزی، درخواست متقاضیان سفر برای بازگشت پولشان را موجب شد، اما برخی آژانسها با بیان اینکه پول را برای رزرو خدمات دادهاند، از پس دادن مبالغ به مردم خودداری میکنند. به گفته سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی، آژانسها تاکنون توانستهاند چیزی حدود نیمی از بدهی خود به مردم را بپردازند. ادعای پرداخت ۹۵ درصد بدهی ایرلاینهای داخلی را بابت بلیتهای ابطالشده که از سوی انجمن شرکتهای هواپیمایی اعلامشده با مجید فرقانی در میان میگذاریم و از او میخواهیم ضمن بیان میزان بدهی آژانسهای مسافرتی استان به مردم، بگوید این پول دقیقا کجاست؟
او با بیان اینکه در حال گردآوری دادههای ۵۰۰ دفتر خدمات مسافرتی استان هستیم، ارائه آمار هرچند تقریبی را به انتهای هفته جاری موکول میکند و میگوید: از دفاتر خواستهایم آمار خود را با ارائه مستندات بگویند تا راستیآزمایی و اعلام کنیم.
او عمده بستانکاری آژانسهای مسافرتی را مربوط به ایرلاینهای خارجی و کارگزاریهای واقع در کشورهای ترکیه، امارات، مالزی و ... بیان میکند که پولهای ریختهشده به حسابشان را بلوکه کردهاند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز با صحه گذاشتن بر این مسئله اضافه میکند: برخی طرفهای حساب آژانسها برای برگرداندن پول، جوابهای نامعقولی میدهند. مثلا اعلام کردهاند بگذارید مبالغ نزد ما بماند و بعدا از ما بلیت بگیرید. از آنجا که طرفها خارجی هستند، بخش خصوصی انتظار مداخله دولت و دفاع از حقوقشان را دارد. با دوستان مکاتبه کردهایم تا مستندات طلبهایشان را به ما اعلام کنند و با تعامل وزارت میراث فرهنگی و امور خارجه موضوع پیگیری شود.
برآورد یوسف بیدخوری، از میزان کلی بستانکاری آژانسهای مسافرتی استان از ایرلاینهای خارجی، هتلها، قطارها و... چیزی بین ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان است؛ با وجود این، ارائه آمار دقیق را به روزهای آتی موکول میکند.
او تعطیلی مراکز اقامتی و مراکز خدمات تفریحی را باعث ناتوان شدن آژانسها از ارائه خدمت به مردم و بیفایده بودن بازگشاییشان میداند و تأکید میکند: بااینحال ما به آژانسها اعلام کردهایم که باید پاسخگوی مردم باشند. تعطیلی دفاتر به مدت ۳ ماه البته با اعلام به اداره کل مانعی ندارد. بیدخوری این را هم میگوید که هرچند تاکنون هیچکدام از آژانسها اعلام ورشکستگی نکردهاند، در صورت ادامه روند کنونی، این سرنوشت گریبان بسیاری از آژانسها را خواهد گرفت. به گفته وی با توجه به آسیب کرونا به مجموعههای ذیل این اداره کل، نیاز به تسهیلات کمبهره در استان ۱۶۰۰ میلیارد تومان است که هنوز رقمی پرداخت نشده و متأسفانه تأمین اجتماعی نیز تا الان برای پرداخت بیمه بیکاری اقدام نکرده است.
به گفته سعید، ولی زاده، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی، تاکنون یکسوم آژانسهای مسافرتی استان تعطیل شدهاند.