به گزارش شهرآرانیوز؛ لبو یا همان چغندر قرمز پخته با طعم شیرینی که دارد از خانواده اسفناجیان است که ریشه مخروطی و غدهای شکل آن، کاربرد خوراکی و دارویی دارد. مصرف این گیاه سرشار از فولات و منگنز، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B۶، پانوتنیک اسید، کولین، بتایین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم و... در پاییز و زمستان بیشتر است. بسیاری از متخصصان تغذیه بر این باورند پپتین موجود در لبو درمان کننده افسردگی و تریپتوفان موجود در آن ذهن را آرام میکند. همچنین برای پیشگیری از سرماخوردگی و عفونت بسیار مفید است.
طبع لبو متعادل است و برای همه افرادی که مزاج سرد یا گرم دارند، مفید است.
نکته: مصرف زیاد لبو باعث ایجاد سودا میشود.
توجه: عسل مصلح خوبی برای لبوی گرم است.
چغندر قرمز دارای مقدار زیادی آب، ویتامینهای C و E و آنتی اکسیدانهایی مانند بتالائین هاست که به آب رسانی و مرطوب سازی پوست کمک میکند و از پیری زودرس پوست جلوگیری میکند. ویتامین C موجود در لبو باعث روشن شدن رنگ پوست و کاهش لکههای تیره میشود، جریان خون را بهبود میبخشد و با اکسیژن رسانی به سلولهای پوستی باعث شادابی میشود.
فیبر موجود در لبو برای هضم شدن به زمان زیادی نیاز دارد. کالری بسیار پایین این نوع چغندر قند برای کاهش وزن مناسب است. در یک وعده ۱۰۰ گرمی از لبو پخته شده میتوان ترکیبات مغذی زیر را دریافت کرد:
جدا از ویتامین C موجود در لبو که یک آنتی اکسیدان قوی است و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. بتاکاروتن دیگر آنتی اکسیدان موجود در لبو ست که در تولید ویتامین A نقش داشته و از بدن در برابر عفونتها محافظت میکند.
پتاسیم موجود در این گیاه التهاب و درد ناشی از سرماخوردگی یا آنفلوانزا را در بدن کاهش میدهد.
نتایج تحقیقات زیادی ثابت کرده است که مصرف آب لبو در افزایش استقامت و کارایی ورزشی مؤثر است. نیتریتهای موجود در لبو باعث بهبود کارایی میتوکندریها و افزایش مصرف اکسیژن در عضلات میشوند. این روند بهبود عملکرد بدنی را افزایش میدهد.
همچنین منبع خوبی از کربوهیدراتها بوده و با افزایش انرژی سبب بهبود عملکرد ورزشی میشود.
چغندر دارای مقدار چشمگیری از یک ماده معدنی به نام بروم است که به تولید هورمونهای جنسی کمک میکند. خواص چغندر میتواند باعث افزایش میل جنسی، افزایش باروری و تحریک اسپرم شود. همچنین در رفع ناتوانی جنسی مؤثر است، زیرا تولید اکسید نیتریک در بدن را که سبب گشاد شدن رگهای خونی میشود افزایش میدهد.
مواد مغذی در این گیاه پرخاصیت برای حفظ سلامت پروستات بسیار مؤثر است. مطالعات نشان داده اند که مصرف منظم لبو که سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن و پتاسیم است، به کاهش خطر ابتلا به بیماری پروستات کمک میکند. وجود آنتی اکسیدانهای قوی نیز در جلوگیری از سرطان پروستات میتواند مؤثر واقع شود.
شش ماهگی بهترین زمان شروع مصرف لبو البته ۲ تا ۳ قاشق چای خوری آب لبو برای کودک است. بهتر است چغندر قند را با سبزیجات دیگری نظیر هویج و سیب زمینی مخلوط کنید و به کودک بخورانید.
لبو سرشار از فیتواستروژنها بوده و به کاهش علائم یائسگی مثل گرگرفتگی و تعریق شبانه کمک میکند.
فیبر موجود در لبو علاوه بر بهبود هضم غذا به درمان یبوست کمک میکند. از آنجا که فیبر گاهی میتواند موجب تحریک انقباضات رحم شود خوردن این خوراکی در دوران قاعدگی همواره توصیه میشود، زیرا مشکلات قاعدگی را کاهش میدهد.
قدرت باروری با لبو افزایش پیدا میکند، زیرا سرشار از مواد غذایی همچون فولات است که شانس باروری را افزایش میدهد.
خطر ابتلا به بیماریهای زنان مانند سرطان سینه، سرطان تخمدان و سرطان رحم با این گیاه که سرشار از آنتی اکسیدان است کاهش مییابد، زیرا از سلولها در برابر ابتلا به سرطان محافظت میکند.
باعث افزایش انرژی میشود و علائمی مثل بی حالی را کاهش میدهد.
یکی از مواد مغذی لبو اسیدفولیک است. این ویتامین در جلوگیری از نقص لوله عصبی در جنین نقش مهمی ایفا میکند. خوردن لبو در زمان بارداری خطر ابتلا به نقص لوله عصبی در نوزادان را کاهش میدهد.
بهترین نوع مصرف لبوی خشک شده به عنوان چای است. این نوع دمنوش برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است. این مدل چغندر قند را میتوان در سوپ، سالاد و انواع خورشتها استفاده کرد.
قبل از خواب لبو نخورید، زیرا انسولین را افزایش میدهد. اگر شب قصد خوردن لبو را دارید، آن را ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب میل کنید.
لبوی مرغوب باید کوچک و سفت و رنگ آن نارنجی پررنگ باشد. همچنین دقت شود که نشانههایی از فساد و خرابی در پوست و برگ لبو دیده نشود. اگر یک لبو بزرگ باشد و ریشههای پُرزدار داشته باشد از خرید آن بپرهیزید. چرا که موهای ریشه نشانه پیری لبوست. همچنین بزرگی بیش از حد آن به این معنی است که وسط لبو بسیار سفت و چوب مانند است. قطر حدودا ۲ اینچ برای یک لبو مناسب است.
برگ چغندر حاوی مقادیر بالای پروتئین، فسفر، روی، فیبر، ویتامین B۶، منیزیم، پتاسیم، مس و منگنز است که از پوکی استخوان پیشگیری میکند، آلزایمر را درمان کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
برای مدت طولانی: قبل از منجمد کردن، حتما لبو را درسته بپزید و سروته آن را جدا نکنید. چراکه این کار باعث از بین رفتن رنگ قرمز آن در هنگام پخت میشود. اگر لبو به این صورت نگه داری شود، تا سه ماه خواص خود را حفظ خواهد کرد. اگر در یخچال نگه داری شود، این زمان به ۱۰ روز تقلیل مییابد.
کلیه: از آنجا که لبو سرشار از پتاسیم است. در افراد سالم، کلیهها میتوانند پتاسیم اضافی را از خون دفع کنند. با این حال، در افراد مبتلا به بیماری کلیوی، کلیهها ممکن است نتوانند پتاسیم اضافی را به طور مؤثر دفع کنند.
نکته: افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی نباید بیش از حد معمول لبو بخورند.
دیابت: یک فنجان لبوی پخته ۲۴ گرم قند دارد. این مقدار قند معادل حدود ۶ قاشق چای خوری شکر است. افراد مبتلا به دیابت باید مصرف قند خود را محدود کنند.
سایر: اسهال، نفخ، مشکلات گوارشی، سردرد و علائم آلرژیک میتواند از دیگر مضرات لبو باشد؛ البته اگر از لبو بیش از حد استفاده کنید.
کبد: بتاکاروتن، ویتامین C، نیاسین، فولات و پتاسیم ترکیبات موجود در چغندر قند هستند که میتوانند به حفظ سلامت کبد کمک کنند. از جمله خواص لبو برای کبد سم زدایی، کاهش التهاب و کمک به بهبود جریان خون در آن است.
دستگاه گوارش: اگر فردی التهاب دستگاه گوارش داشته باشد فیبر و آنتی اکسیدان موجود در لبو آن را کاهش میدهد. فولات موجود در چغندر قند که یکی از ویتامینهای B است به تقویت سلامت روده بزرگ کمک میکند و میتواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ تأثیرات مثبت داشته باشد.
قلب: لبو حاوی پتاسیم است که به کاهش فشار خون کمک میکند. چغندر قند با غنی بودن از آنتی اکسیدانها التهاب را در رگهای خونی کاهش داده و به بهبود سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مانند بیماری عروق کرونر، سکته مغزی و نارسایی قلبی کمک میکند. همچنین لبو با غنی بودن از مواد مغذی احتمال ایجاد لخته خون را کاهش میدهد. مصرف مرتب لبو کلسترول بد را که دلیل اصلی بیماری قلبی شناخته شده کنترل میکند.
استخوان و دندان: چغندر غنی از کلسیم است. کلسیم یکی از مواد معدنی است که وجود آن برای داشتن استخوانها و دندانهای سالم و محکم ضروری است. نیترات موجود در چغندر در بدن به نیتریک اسید تبدیل میشود. یکی از بیماریهایی که نیتریک اسید از آن جلوگیری میکند، پوکی استخوان است.
چشم ها: بتا کاروتن یک شکل از ویتامین A که در چغندر وجود دارد به جلوگیری از آب مروارید که عمدتا افراد مسن را تحت تأثیر قرار میدهد، کمک میکند. همچنین باعث جلوگیری از ماکولار که در سالمندان وجود دارد، میشود.
فشار خون: لبو حاوی نیترات است. نیترات فشار خون را پایین میآورد و خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش میدهد.
مفاصل: آرتریت یک بیماری مفصلی است که باعث ورم و درد در مفاصل میشود. وجود خواص ضدالتهابی در لبو ورم و درد مفاصل را تسکین میدهد.
مغز: نیترات موجود در لبو میتواند به بهبود عملکرد مغز و حافظه کمک و از آلزایمر پیشگیری کند.
افسردگی: ویتامینهای گروه B، کلسیم و منیزیم در مبارزه با استرس و اضطراب نقشی را ایفا میکنند و لبو همه این مواد معدنی ضروری را دارد. برای مثال، ویتامین B ۶، سطح سروتونین را در مغز بالامی برد. سروتونین هورمونی مهم است که خلق وخو را کنترل کرده و از درد، افسردگی و خستگی جلوگیری میکند. ویتامین B ۶ موجود در لبو و افزودن آن به رژیم غذایی تان بهترین راه برای ازبین بردن استرس است.