از بازار خبر میرسد، کره خوراکی در بازار کمیاب شده است. نایاب شدن کره حیوانی ۲ عامل دارد. یک عامل به «کمبود ارز» در کشور بازمیگردد و عامل دیگر، ممنوعیت اخیر واردات آن است.
به گزارش شهرآرانیوز؛ از بازار خبر میرسد، کره خوراکی در بازار کمیاب شده است. نایاب شدن کره حیوانی ۲ عامل دارد. یک عامل به «کمبود ارز» در کشور بازمیگردد و عامل دیگر، ممنوعیت اخیر واردات آن است. از سوی دیگر در سالهای اخیر هرگز کره در ایران تولید نشده و نیاز صنعتگران از کشورهایی همچون امارات و ترکیه تامین شده است.
براساس آمار اعلامشده ازسوی انجمن لبنی ایران، میزان واردات کره با ارز ۴۲۰۰تومانی در اواخر سال۹۷، ۴۵هزار تن بوده است. این در شرایطی است که روزانه ۱۰۰تن کره حیوانی در کشور مصرف میشود.
با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود که میزان کره وارداتی با ارز ۴۲۰۰تومانی تنها کفاف مصرف ۴۵۰روز کشور را داده و بعد از آن با توجه به سیاستهای دولت مبنیبر عدم تخصیص ارز مرجع برای واردات کره، واردات این محصول با ارز ترجیحی انجام شده است. در حال حاضر نیز اگرچه واردات کره ممنوع نیست، متوقف است؛ زیرا قیمت تمامشده کره وارداتی بیشتر از قیمت تولید کره داخلی است. زیرا تعداد روزهای برآوردی برای مصرف کره حیوانی از ابتدای ۹۸ تا انتهای مرداد ماه، ۵۲۰روز است، اما کره وارداتی در سال ۹۷ تنها تا ۴۵۰روز پاسخ نیاز داخل را میداده بنابراین موجودی ذخیره استراتژیک کشور برای کره حیوانی تا تابستان قابل اتکا بود.
رضا باکری، دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی، در گفتگو با ایرنا، تاکید کرد که با پایان ذخایر در انبارها به واسطه ظرفیتسازی و توانمندیهای صنعت لبنی کشور، از ابتدای شهریور، کره تولید داخل با قیمتی ۳۵درصد کمتر از قیمت جهانی (براساس قیمت دلار آزاد) وارد بازار شده است.
رئیس اتحادیه سوپرمارکتها نیز از افزایش ۹۰درصدی قیمت کره از ۲ روز گذشته خبر داد و گفت: در چند ماه گذشته کره در بازار نایاب بود و طی ۲ روز گذشته قیمت کره ۱۰۰گرمی به ۸ هزار تومان رسیده است. برخی فروشگاهها کره را با قیمت قبل عرضه میکنند و این اقدام باعث هجوم مردم به فروشگاههای زنجیرهای شده است. سعید درخشانی افزود: قیمت کره ۱۰۰گرمی پیش از این ۴ هزار و ۵۰۰تومان بود. با افزایش قیمتها ممکن است در این فروشگاههای زنجیرهای به هر فرد تنها یک کره ۱۰۰گرمی بدهند.
با این حال معاون نظارت بر کالاهای مصرفی و شبکههای توزیعی و اقتصادی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان گفت: تصمیمی برای سهمیهبندی کردن فروش کره گرفته نشده است. سید داود موسوی با اشاره به شایعاتی مبنی بر سهمیهبندی کره ۱۰۰ گرمی در برخی فروشگاهها اظهار داشت: امکان سهمیهبندی کردن این محصول در مراکز عرضه وجود ندارد. وی همچنین در خصوص افزایش قیمت کره نیز تصریح کرد: افزایش قیمتها هنوز قطعی نشده است.
از نگاه برخی فعالان بازار، پشت پرده کمبود کره در بازار به همان بحث همیشگی یعنی کمبود ارز در خزانه کشور بازمیگردد. سال گذشته بود که وزارت جهادکشاورزی ارز دولتی کره، حبوبات و چای را حذف کرد. حال باید منتظر ماند و دید که آیا تولیدکنندگان داخل میتوانند با ورود تکنولوژی جدید، نیاز مردم را به تولید کره برآورده کنند یا ممکن است در ادامه راه جا بمانند.