دیدار مهم پاپ با آیتا... سیستانی در نجفاشرف، یکی از رویدادهای مهم بینالمللی اخیر بود. به این موضوع از زوایای مختلف میتوان پرداخت؛ چه از جنبه عزت و اقتداری که فرزند خراسان در حوزه علمیه نجف و کشور عراق یافته است و چه از نظر موقعیت جهادمقاومتی که پیوندهای مشترک میان مسلمانان و مسیحیان عراق در مقابل داعش ایجاد کرد، چه از چشمانداز فرصتهای بزرگی که این تعامل و همکاری برای آینده ترسیم میکند و چه حتى در بدبینانهترین شکل، از منظر تهدیدها و نگرانیهایی که کلیسای تبشیری میتواند برای جهان اسلام رقم بزند.
یکی از وجوه مهم در بررسی این رویداد تاریخی نیز میتواند اثری باشد که این دیدار بر تقویت و تحکیم زمینههای آشنایی بیشتر مردم جهان با امیرمؤمنان (ع) و مکتب اهلبیت (ع) خواهد گذاشت. روابط مسلمانان و مسیحیان در آغاز قرن گذشته، با نقش پررنگ اهلسنت آغاز شد و، چون شناخت عمومی از اسلام در کشورهای جهان از این پنجره صورت میگرفت، توجه چندانی به امامعلی (ع) و فرزندان او دیده نمیشد، اما از دهههای میانی قرن پیش، آرامآرام زمینههایی برای معرفی جهانی پیروان مکتب اهلبیت (ع) بهوجود آمد و بهویژه انقلاباسلامی این سیر را سرعت بیشتری بخشید.
در سالهای اخیر بهسبب ارتباطات افزونتر و حضور جدیتر شیعیان در مناطق مختلف و بهمدد ابزارهای اطلاعرسانی و فضای مجازی، دیگر شاید جایی در جهان نباشد که نام امامعلی (ع) و فرزندان او شنیده نشود و بهمرور همه مردم در کشورهای گوناگون با حادثه کربلا و مظلومیت سیدالشهدا (ع) آشنا میشوند. یکی از مقدمات رخداد جهانی ظهور امامعصر (عج) همین آشنایی عمومی با شخصیت امامعلی (ع) و مظلومیت امامحسین (ع) است، زیرا میدانیم که امامزمان (عج) در هنگام ظهور، خود را به نام فرزند حسین (ع) به مردم جهان معرفی خواهند کرد. برخی شاید بهتعبیر دعای عهد، چنین روزی را دور ببینند و آن را دستنیافتنی بدانند، اما ما بدون آنکه گرفتار برخی خرافات شویم یا وقت و زمانی برای ظهور تعیین کنیم، آن را باور داریم و نزدیک میبینیم.
چنانکه در گفتوگوی میان دو رهبر دینی بزرگ در نجفاشرف تأکید شد، اکنون مردم در همه مناطق جهان از دردهای مشترک و مشکلات یکسان رنج میبرند و این مصیبتها و مشکلات مشترک نیز راهحلی مشترک میخواهد که براساس باور ما، چیزی جز نجاتبخش موعود نیست. دیدار پاپ و مرجع دینی شیعیان در نجفاشرف بهطور طبیعی توجه مخاطبان گسترده و فراوانی را به این شهر و بارگاه ملکوتی ایشان جلب و فرصتی برای آشنایی افزونتر آنان با اسلام شیعی ایجاد میکند. معرفی بیشتر امامعلی (ع) و فرزندان ایشان و ترجمه کلمات آنحضرت که از قرن پیش با آثاری از برخی ادبای برجسته مسیحی لبنانی آغاز شده بود، همان چیزی است که امامهشتم (ع) میخواست؛ آنجا که فرمود: «سخنان روایی ما را به مردم در همهجای جهان منتقل کنید، زیرا اگر ایشان سخن ما را بیاموزند، بهسوی ما خواهند آمد!»