قاسمی | شهرآرانیوز، امروز، ۲۳ فروردینماه، روز دندانپزشک است. خود من تابهحال به موضوع دندانپزشکی غیر از وقتهایی که با مشکل دندان روبهرو میشوم، فکر نکردهام، چه برسد به اینکه تصور کنم دندانپزشکی ممکن است جنبههای دیگری هم داشته باشد. این تصور اما زمانی که با یک دندانپزشک خاص روبهرو باشید که تخصص خودش را صاحب رسانه کرده است، رنگ واقعیت میگیرد.
دکتر سیامک شایانامین، سالهاست در کنار فعالیت تخصصی خود یعنی دندانپزشکی، به فعالیتهای رسانهای در همین زمینه پرداخته و بهگونهای توانسته است دندانپزشکی را بهعنوان یک تخصص صاحب رسانه کند.
شروع کار با «شهرآرا»
دکتر سیامک شایانامین دوران دانشجوییاش را در مشهد سپری میکرد. این فرصت مناسبی بود تا بهدلیل علاقهاش به کار رسانهای، در هفتهنامه شهرآرا مشغول نوشتن و تهیه مطلب باشد. او در آن زمان در حوزه فرهنگی و اجتماعی فعالیت میکرد: «در سالهای ابتدایی دهه ۸۰ من با تعداد دیگری از دوستان جوان روزنامهنگار به شهرآرا پا گذاشتم. در آن زمان شهرآرا هنوز به شکل هفتهنامه منتشر میشد. شروع همکاری ما با شهرآرا به دعوت دوست فرهیختهام، بهروز فرهمند، رخ داد که بهتازگی سردبیری این هفتهنامه را عهدهدار شده بود و با دعوت از چند چهره جوان برای حضور و همکاری با شهرآرا تلاش کرد روح تازهای به کالبد این هفتهنامه، که مدتی بود اسیر رخوت و تکرار و یکنواختی شده بود، بدمد. من نزدیک به ۳ سال دبیر صفحه جوان هفتهنامه بودم. دبیر سرویسیِ شهرآرا اولین شغل و بهعبارتی مسئولیت حرفهای من در حوزه روزنامهنگاری بود که بابت آن حقوق دریافت میکردم؛ هرچند که رقم آن بسیار کم بود. حضور در شهرآرا زمینهساز تجربه روزنامهنگاری حرفهای و آشنایی من با جمع زیادی از روزنامهنگاران خراسانی از یک سو و برقراری ارتباط با چهرهها و سازمانها و مدیران مرتبط با جوانان از سوی دیگر بود.
پرمخاطبترین رسانه دندانپزشکی
شایانامین دندانپزشکی است که چندیدن رسانه مرتبط با دندانپزشکی را مدیریت کرده است. او در دوران دانشجوییاش در هفتهنامهها و رسانههای مشهد و تهران مطلب مینوشته است و پس از فارغالتحصیلی تصمیم میگیرد فعالیت رسانهای خود را در حوزه علومپزشکی ادامه دهد. از همین رو مطالب خود را به روزنامههای مختلف مثل «همشهری» و «جام وجم» میفرستاد و همزمان در ۲ هفتهنامه «سپید» و «سلامت» هم بهعنوان دبیر سرویس فعالیت میکرد.
او پس از مدتی تصمیم میگیرد فعالیتش را به حوزه دندانپزشکی متمرکز کند و برای این کار بهتر میبیند تا رسانه خودش را در همین حوزه راهاندازی کند.
او مجوز یک پایگاه خبری بهنام «دندانه» را میگیرد و بهاینترتیب خودش صاحب رسانهای رسمی میشود.
سال ۹۴ نیز مجوز ماهنامهای بهنام «نگین دندانپزشکی» را دریافت و بهعنوان مدیرمسئول و صاحبامتیاز آن فعالتیش را آغاز میکند. بهگونهای که ۳۰ شماره از این ماهنامه منتشر میشود و بهگفته شایان پرمخطبترین رسانه دندانپزشکی به حساب میآمده است و مخاطبان آن دندانپزشکان بودند.
«طرح لبخند» نشریه دیگری است که در همین حوزه منتشر میشود، با این تفاوت که مخاطب آن مردم بودند که اطلاعات دندانپزشکی را دریافت میکردند.
همچنین سال ۹۶ مجوز انتشاراتی بهنام «دندانه» را میگیرد که تاکنون ۴۰ عنوان کتاب در حوزههای دندانپزشکی و برخی دیگر حوزهها در آن چاپ شده و همچنان درحال فعالیت است.
او میگوید: اکنون بهدلیل افزایش قیمت ارز و گرانی کاغذ و... انتشار نشریات متوقف شدند، اما فعالیت انتشارات پابرجاست.
بهگفته شایان مقداری با حمایت ارشاد و بخشی کاربردیبودن کتابهاست که بههرحال فروخته میشوند و گردش مالی اتفاق میافتد. همین امر باعث شده است انتشارات همچنان فعال بماند.
شایانامین معتقد است شانس آورده و همه دغدغههایش در یک راستا قرار گرفته است: شانسی که من در زندگی آوردهام این است که رشته تحصیلیام، شغلم و دغدغههایم همگی در یک راستا یعنی دندانپزشکی قرار گرفتهاند. خوشحالم که همه زندگی من در دندانپزشکی خلاصه شده است، اما در عین حال یک انسان تکبعدی نیستم و توانستهام در میان زندگی حرفهایام بهعنوان دندانپزشک، برای رسیدگی به تمام مشغلهها و آرزوهایم زمان داشته باشم.
مدیریت رسانه بین ۲ نوبت کاری
شایانامین با اینکه تقریبا در همه نوبتهای کاری هفته مشغول فعالیت درمانی در مطب و کلینیک است، همزمان سایت خبری و شبکههای اجتماعی مرتبط با آن را مدیریت میکند، یادداشت مینویسد و بر مطالب خبرنگاران همکار نظارت میکند و از طرفی روند تولید و چاپ کتابهای انتشارات دندانه را نیز پیگیری میکند. او میگوید این کارها را در فاصله رفتوآمد بیماران یا زمان استراحت میان ۲ نوبت کاری انجام میدهد یا در زمان حضور شبانه در خانه و روزهای تعطیل: درکل تعریف من برای استراحت این است که وقتی از یک کار فارغ میشوم، بهسراغ کار دیگر بروم و همین تنوع کاری و تفاوت فضا موجب تمدد اعصاب و خالیشدن ذهن و درکردن خستگیام میشود! البته چنین رویهای را در زندگی مدیون فداکاری و همراهی همسرم هستم که با درک علاقه توأم من به دندانپزشکی و فعالیت فرهنگی و رسانهای، چنین امکانی را برایم مهیا کرده است.
معرفی فیلمهای مرتبط با دندانپزشکی
یکی از بخشهایی که در سایت دندانه توجه شما را به خود جلب خواهد کرد، معرفی فیلم است. شایانامین دراینباره میگوید: در پایگاه خبری دندانه، ما در کنار تهیه و تولید محتوای علمی برای دندانپزشکان و مردم، تلاش میکنیم از میان خبرها و مطالب رسانهها، بخشهای مرتبط با دندانپزشکی و جذاب و مهم برای دندانپزشکان را جدا کنیم و به همهچیز از زاویه دندانپزشکی بنگریم.
چنین رویکردی را در نشر دندانه نیز دنبال میکنیم. برنامه ما در این انتشارات، چاپ کتابهای علمی دندانپزشکی نیست، چون اکنون چند ناشر باسابقه و حرفهای در این حوزه فعالاند و همه نیاز دانشجویان و دانشگاهیان را تأمین میکنند. هدف ما در انتشارات دندانه پرکردن خلأهای موجود میان فضای دندانپزشکی و حوزه فرهنگ، هنر، علوم انسانی و اجتماعی و انتشار کتابهایی بود که در دستورکار ناشران دندانپزشکی دیگر نبود.
سختی انتقاد از ساختار و سیاستها در رسانه
او درباره سختی کار در رسانه میگوید: از مشکلات اقتصادی و تبعات محدودکننده آن که بگذریم، یکی از سختیهای دامنگیر رسانههای ما این است که انتقاد از ساختار و سیاستها و بهچالشکشیدن مدیران و مسئولان روزبهروز پرهزینهتر میشود بهویژه در جامعه کوچکی مثل دندانپزشکی که همه اعضا فقط با یک واسطه میتوانند بههم متصل شوند.
مشکل دیگری که شاید خاص و محدود به رسانههای تخصصی چون دندانه باشد، این است که با اینکه دندانه تلاش کرده است در بسیاری از چالشهای صنفی پشت سر دندانپزشکان و صدای آنها باشد و دغدغهها و خواستههاشان را به گوش مسئولان برساند و خواستههای آنها را از مدیران مطالبه کند، در بسیاری از همین چالشها تنها مانده و آنجا که نیاز به حمایت دندانپزشکان برای پیشبرد برخی اهداف و مطالبات جمعی داشته یا برای طرح همین مطالبات زیر فشار و تهدید و شکایت بوده است، تنها مانده و حمایتی از طرف آنها دریافت نکرده است.
وقتی ساختار دندانپزشکی شبیه به فوتبال میشود
این دندانپزشک در پایان از مهمترین دغدغههایش میگوید: اگر از مشغلههای دوران کرونا و سختی و خطرات کار درمانی و نبود واکسن برای کادر درمان در یک سال گذشته و حمایتنکردن وزارت بهداشت از جامعه پزشکی بگذریم، مهمترین دغدغهام بهعنوان دندانپزشک، افزایش فشارهای اقتصادی بر مردم جامعه است که موجب کوچکترشدن سفرههای مردم و خارجشدن دندانپزشکی از اولویتهای زندگی بسیاری از افراد جامعه شده است.
از طرف دیگر ضعف مدیریت در دندانپزشکی این حوزه را به نابودی کشانده است. ساختار دندانپزشکی درست شبیه فوتبال ما شده، سیاستگذاریهای اشتباه و مافیای اقتصادی به حوزه درمان، آموزش و مواد و تجهیزات دندانپزشکی رخنه کرده است و تضاد منافع در میان بسیاری از مدیران وزارت بهداشت و انجمنها و دانشگاهها به چشم میآید که این برای من بهعنوان یک دندانپزشک و فعال رسانه بسیار غمانگیز است.
بیشتر بخوانید: