به گزارش شهرآرانیوز؛ اشیای این موزه به بیش از ۱۵ مجموعه تقسیم و شامل موزه قرآن، موزه هدایای مقام معظم رهبری، موزه آثار استاد فرشچیان، موزه تخصصی فرش، موزه تاریخ حرم، تمبر، اسکناس، سکه، هنرهای تجسمی، نجوم، ساعت، سلاح، ظروف، مدال و دیگر بخشها میشود.
این موزه نخستین موزه قرآن جهان با ماهیت دینی و هنری است که شکل و سیاق جدید آن در سال ۱۳۶۴ خورشیدی به پیشنهاد رهبر معظم انقلاب اسلامی افتتاح و در آن مجموعهای از قرآنهای خطی با قدمت تاریخی از قرون اولیه اسلامی تا قرن ۱۳ قمری نگهداری میشود. در این موزه همچنین مرقعاتی از دوره صفوی تا عصر حاضر و مجموعهای از جلدهای لاکی و روغنی و ابزار کتابت به نمایش در آمده است. قرآن با دستخط منسوب به حضرت امام علی (ع) نفیسترین نمونه در این مجموعه است.
این موزه که در سال ۱۳۷۳ بازگشایی شده، شامل آثاری است که شخصیتهای برجسته و هنرمندان داخلی و خارجی، سران کشورها و ارادتمندان مقام معظم رهبری به ایشان هدیه دادهاند. تابلوی آیات قرآن روی دُرّ نجف که ۸۵ قطعه حکاکی شده دارد و بقایای پرچم واقعه جهاد اسلامی عشایر عرب خوزستان علیه انگلیس بعد از جنگ جهانی اول مربوط به سال ۱۲۹۴ خورشیدی که از آن با عنوان نماد استکبارستیزی یاد میشود، از هدایای دیدنی این مجموعه است.
همچنین سید حسن نصرا...؛ دبیر کل حزبا... لبنان در ذیالقعده سال ۱۴۳۵ ق. مُهری از عقیق سبز یمنی هدیه میآورد که بر روی یکپایۀ انگشتر قرارگرفته است و بر روی آن جمله «عدتی یوم الوعید» حکشده و منسوب به عثمان بن سعید عمری اولین نایب خاص امام زمان (ع) است و طبق آزمایشهایی که در لندن انجامشده، قدمت آن به سالهای ۲۵۰ تا ۳۰۰ هجری قمری میرسد.
استادفرشچیان سال ۱۳۸۹، ۱۸ اثر ماندگار خود را که شامل تابلوهای «عصر عاشورا»، «پنجمین روز آفرینش»، «ضامن آهو»، «پرچمدار حق» و... میشود به موزه آستان قدس رضوی هدیه میدهد که اکنون در یک بخش مجزا نگهداری میشود.
در این گنجینه بیهمتا قالی و قالیچههایی با قدمت دوره صفویه تا هنوز که از نفیسترین شاهکارهای هنری هستند پیشچشم علاقهمندان قرار گرفته است. «قالی افشان شاهعباسی» معروف به «گلابتون» از زیباییهای این مجموعه است.
در این بخش علاوه بر کتیبههای طلای حرم مطهر رضوی، درهای چوبی، درهای طلا و نقره، محرابهای زرین فام، پنجره فولاد حرم مطهررضوی، ظروف شستوشوی ضریح مطهر، ابریقها و آفتابه لگنهای مورد استفاده در کشیکخانه و دفاتر حرم مطهر، انواع زیارتنامهها، انواع وسایل روشنایی و ضریحهای پیشین و قدیمی نصب بوده روی قبر مطهر حضرت رضا (ع) را ببینید.
گنجینه تمبر که در بهمن ۱۳۶۹ افتتاح شده، دارای بیش از ۸۰۰ هزار قطعه انواع تمبر و دیگر اقلام پُستی از ایران و ۲۴۰ کشور جهان است. یک نمونه از تمبر «پنی سیاه» نخستین تمبر پستی جهان (۱۸۴۰ م/ ۱۲۱۹ ش) در این مجموعه ماندگار شده است.
این گنجینه در سال ۱۳۷۸ با ۳۴ اثر افتتاح شده که ۴ اثر آن متعلق به استاد کمالالملک است.
گنجینه سلاح یکی از گنجینههای جذاب و پربیننده است که تعدادی از سلاحهای سرد و گرم ساخت دوران صفویه تا زمان معاصر را به نمایش گذاشته است. برخی از آنها عبارت است از: باروتدان، طپانچه، تفنگ دنگی یا چکشی، تفنگ سرپر، مجموعه دوئل، خنجر، شمشیر، کمان، سپر، کلاهخود، تبرزین و نیزه و...
سفالها مربوط به عصر آهن (۱۲۰۰ سال قبل از میلاد)، ظروف دوره تاریخی (مربوط به دوره پیدایش خط) و بسیاری از این دست را هم میتوان در مجموعه ظروف قدیمی به تماشا نشست.
گنجینه مدال، در اوایل انقلاب اسلامی با مدالهای اهدایی «مرحوم غلامرضا تختی» شکل گرفت، اما در سال ۱۳۷۸ این مجموعه تخصصیتر شد و بعدها بسیاری دیگر از ورزشکاران با اهدای مدالهای خود بر تعداد آثار این مجموعه افزودند.