علیرضا ظهیری | شهرآرانیوز؛ به دنبال تهیه طرح جدید بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی که پس از گذشت چندین سال صورت گرفت، سال گذشته بود که اینطرح به تصویب کمیسیون ماده ۵ استانداری و شورای عالی شهرسازی و معماری کشور هم رسید. در ابتدای امسال نیز اینطرح از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری به استانداری خراسانرضوی ابلاغ و پس از آن نیز استانداری طرح تصویبشده را برای اجرا به شهرداری مشهد ابلاغ کرد و در نهایت شهردار سابق مشهد در آخرین روز کاری خود اینطرح را برای اجرا به شهرداری منطقه ثامن ابلاغ کرد تا عملا اجرای طرح «تاش» پس از ۲۵ سال متوقف و بهجای آن اجرای اقدامات بر مبنای طرح جدید بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی یا همان طرح «حریم رضوی» انجام شود.
محصول اجرای طرح تاش که از نیمه دهه ۷۰ با هدف بهسازی بافت پیرامونی حرم رضوی در دستورکار قرار گرفت، در عمل و بنا به نظر کارشناسان شهرسازی، آنگونه که انتظار میرفت نشد. در اینطرح قرار بود بافت فرسوده پیرامون حرم نوسازی شود، اما در عمل در برخی موارد منجر به سودجوییهایی شد و ضمن اینکه بعضی بافتهای تاریخی را نیز از بین برد، باعث کوچ تعداد زیادی از قدیمیهای اینمنطقه شد؛ تا اینکه شورای عالی شهرسازی را بر آن داشت تا برای رفع اینمعضل راهکاری بیندیشد و در نهایت در شهریور ۹۶ پیروز حناچی، دبیر وقت شورایعالی شهرسازیومعماری ایران، در نامهای به استاندار خراسانرضوی، مصوبه یازدهبندی شورا درباره طرح بافت پیرامونی حرم مطهر حضرت امامرضا (ع) با تأکید بر لغو طرح نوسازیوبهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی را ابلاغ کرد.
از سال ۹۸ نیز بازنگری طرح با هدایت وزارت راه و شهرسازی و همکاری دستگاههای محلی از اواخر پارسال در قالب «طرح ویژه تفصیلی» در دستورکار قرار گرفت؛ طرحی که خروجی آن به تأیید کمیسیون ماده ۵ و شورای عالی شهرسازی و معماری رسید و همینطرح پیشرو است.
درهمینزمینه مدیرعامل شرکت عمران و مسکنسازان ثامن در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه در روز آخر کاری آقای کلائی، شهردار سابق مشهد، آخرین مرحله ابلاغ طرح جدید بافت اطراف حرممطهر رضوی نیز انجام شد، اظهار کرد: پس از اینکه طرح تصویبشده حریم رضوی توسط شورای عالی معماری و شهرسازی به استانداری خراسانرضوی ابلاغ و استانداری نیز اینطرح را به شهرداری مشهد برای اجرا ابلاغ کرد، شهردار سابق مشهد در ۱۴ مردادماه اینطرح را برای اجرای نهایی به شهرداری منطقه ثامن ابلاغ کرد.
سعید شعربافتبریزی با بیان اینکه با ابلاغ اینطرح به شهرداری منطقه ثامن، اینشهرداری و معاونت شهرسازی و معماری شهرداری مشهد باید اسناد و ضوابط طرح را روی سیستم یکپارچه شهرسازی، پیاده کنند افزود: اکنون هم مشاور طرح و معاونت شهرسازی و معماری شهرداری بهصورت مشترک در حال پیادهسازی طرح ابلاغی روی سیستم یکپارچه شهرسازی هستند که به نظر میرسد تا کمتر از یک ماه دیگر اینضوابط و نقشههای آن برای پاسخگویی به مردم روی سیستم پیادهسازی شود.
وی تأکید کرد: دیروز هم نقشههای طرح جدید به دست ما رسیده است و برایناساس و البته از روز ابلاغ اینطرح به شهرداری منطقه ثامن، همه استعلامها، قیمتگذاریها، کارشناسیها، تملکهایی که شهرداری قصد انجام آن را دارد و همه عملیات منطقه ثامن باید بر مبنای طرح جدید باشد.
شعرباف با بیان اینکه بدین ترتیب دیگر طرح قبلی موسوم به طرح «تاش» پس از ۲۵ سال از زمان اجرای آن ملاک عمل نیست و طرح جدید بافت اطراف حرممطهر رضوی یا همان طرح «حریم رضوی» ملاک عمل است، گفت: پاسخگویی به مردم برای اعطای پروانه پس از پیادهسازی ضوابط روی سیستم یکپارچه شهرسازی انجام میشود.