تمجید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح از توانمندی های نیروی دریایی ارتش وزیر خارجه لبنان اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ دروازه برقراری ثبات دانست دریادار ایرانی: در تامین تجهیزات نیروی دریایی خودکفا هستیم رئیس جدید پلیس امنیت عمومی فراجا منصوب شد (۵ آذر ۱۴۰۳) اجلاس وزرای خارجه کشور‌های عضو اکو ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ در مشهد برگزار خواهد شد توافق نزدیک است | موافقت اولیه نتانیاهو برای آتش‌بس با لبنان (۵ آذر ۱۴۰۳) مؤمنی: تکلیف ۳ استاندار باقی‌مانده دولت چهاردهم تا چهارشنبه (۷ آذر ۱۴۰۳) مشخص خواهد شد رهبر معظم انقلاب: بمباران خانه‌های مردم پیروزی نیست | حکم اعدام این سران جنایتکار باید صادر شود (۵ آذر ۱۴۰۳) + عکس و فیلم انتخابات خرداد ۱۴۰۴ و ۱۳ نکته مهم درباره آن رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران: فراتر از تعهدات با آژانس همکاری داشته‌ایم ایران ادعای مداخله در قتل خاخام یهودی در امارات را رد کرد بازداشت عاملان قتل خاخام صهیونیست در امارات وزارت خارجه ایران: خشونت علیه زنان و دختران در غزه بی‌سابقه و تکان‌دهنده است تصویب قانون جوانی جمعیت این بار در روسیه|جریمه‌های سنگین برای تبلیغ زندگی بدون فرزند آغاز رزمایش مشترک نیروی زمینی سپاه و ارتش جمهوری آذربایجان پایگاه دریایی «حیفا» مورد هدف حزب‌الله قرار گرفت (۴ آذر ۱۴۰۳) سخنرانی رهبر معظم انقلاب در دیدار بسیجیان به صورت زنده از تلویزیون پخش می‌شود (۵ آذر ۱۴۰۳) تاکید پزشکیان بر ضرورت اتخاذ رویکرد و حرکت جهادی برای حل مشکلات کشور لاریجانی: ایران در حال برنامه‌ریزی برای پاسخ به اسرائیل است واکنش نتانیاهو به کشته شدن خاخام صهیونیست فرانسه مجوز استفاده از موشک‌های دوربرد خود را به اوکراین داد اجرای عملیات تخریب انشعابات غیر مجاز در روستای گمیزدر مشهد (۴ آذر ۱۴۰۳) محمد نوذری استاندار قزوین شد+سوابق مهدی یونسی رستم آبادی استاندار مازندران شد+ سوابق بیش از ۱۰ صهیونیست در حملات موشکی بی‌سابقه حزب‌الله زخمی شدند (۴ آذر ۱۴۰۳) محمدجواد کولیوند استاندار سمنان شد+ سوابق برگزاری جلسه مشترک مجلس و دولت در هفته آتی (۴ آذر ۱۴۰۳) آیت‌الله کعبی: عاملان کشتار شیعیان پاراچنار مجازات شوند
سرخط خبرها

اجلاس وزرای خارجه کشور‌های عضو اکو ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ در مشهد برگزار خواهد شد

  • کد خبر: ۳۰۲۰۶۲
  • ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۰
اجلاس وزرای خارجه کشور‌های عضو اکو ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ در مشهد برگزار خواهد شد
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور گفت: اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو ۱۲ و ۱۳ آذرماه امسال در مشهد برگزار خواهد شد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ احمد معصومی‌فر امروز، ۵ آذرماه، در نشست خبری با اصحاب رسانه پیرامون تحولات روابط خارجی و بین‌المللی استان که در محل نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور برگزار شد، اظهار کرد: بسیج مستضعفین میراث عظیم و ماندگار حضرت امام (ره) بود.

وی افزود: امروز این شجره طیبه اگرچه در ابتدا برای حوزه‌های دفاعی و نظامی تاسیس شده بود، اما در طول بیش از چهار دهه امروز بسیج در همه حوزه‌ها اعم از نظامی، دفاعی، آموزشی، بهداشت و درمان، عمرانی، ساخت‌وساز، مردم‌یاری و دانشگاهی در همه عرصه‌ها و بستر‌ها نقش‌آفرین و بلکه پیشران است.

معصومی‌فر ادامه داد: امروز بسیج تبدیل به یک فرهنگ و گفتمان در ایران شده و در هر حوزه‌ای که چالش یا نیاز به اقدام عظیمی بوده، بسیج پیشگام است. گفتمان و فرهنگ بسیجی امروز از مرز‌های جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران فراتر رفته و به عنوان یک گفتمان فرامنطقه‌ای در کشور‌های دیگر جا افتاده است.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور اضافه کرد: اتفاقاتی که در حوزه مقاومت افتاده همه الهام گرفته از بسیج است. مردمی که خودشان را برای دفاع از کشور و آزادی مسئول می‌دانند، ثمره همین شجره طیبه است. تفکر، فرهنگ و گفتمان بسیجی نه تنها در کشور‌های اسلامی بلکه همه کشور‌ها الهام‌بخش است.

وی در خصوص اجلاس وزرای خارجه کشور‌های عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو عنوان کرد: در دولت جدید دکتر عراقچی در هفته اولی که مسئولیت جدید خود را آغاز کردند، سفری به مشهد داشتند. در این سفر این پیشنهاد از طرف ما مطرح شد که ظرفیت‌های بین‌المللی مشهد بسیار وسیع بوده و امروز مشهد به عنوان یک جهانشهر برکت و کرامت مطرح است، بنابراین باید تلاش کنیم ظرفیت‌های موجود در مشهد را ارتقا دهیم و مشهد در سطح جهانی بیش از آنچه هست، مطرح شود و درخشش پیدا کند.

معصومی‌فر بیان کرد: پیشنهاد ما این بود که ظرفیت و آمادگی دارد برخی اجلاس‌های بین‌المللی و منطقه‌ای به مشهد منتقل شود. آن زمان آقای عراقچی موافقت کردند و تصمیم ایشان این بود اجلاس وزرای خارجه کشور‌های عضو اکو را از تهران به مشهد منتقل کنند. تاکنون این اجلاس خارج از تهران برگزار نشده و اولین بار است که خارج از پایتخت برگزار می‌شود.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور خاطرنشان کرد: در واقع اولین اجلاس در این سطح در مشهد است که امیدواریم تجربه خوبی باشد و بتوانیم اجلاس‌های مشابه را در مشهد برگزار کنیم. ظرف دو هفته پیش تصمیم بر انتقال محل اجلاس از تهران به مشهد گرفته شد. اصل بر این بوده که این اجلاس در پایتخت کشور‌ها برگزار شود. امیدواریم این انتقال آورده‌هایی برای مشهد داشته باشد.



وی با اشاره به اینکه اوایل نگرانی‌هایی در خصوص اجرای این اجلاس در مشهد وجود داشت، اما با مجموعه ظرفیت‌های استان و همکاری همه مقامات استانی تصویب نهایی شد، تصریح کرد: ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۲۷امین اجلاس شورای وزیران کشور‌های عضو سازمان اکو در مشهد برگزار خواهد شد. اجلاس وزرا سه‌شنبه ۱۳ آذرماه برگزار می‌شود و روز قبل اجلاس مقامات ارشد برای تهیه دستور کار اجلاس وزرا است. در پایان بیانیه مشهد انتشار خواهد یافت.

معصومی‌فر گفت: معمولا در اجلاس وزرا، شورای وزیران مهم‌ترین رکن تصمیم‌گیری برای اکو است. در این اجلاس برنامه‌های سال گذشته بررسی می‌شود و برنامه‌هایی برای سال آینده به تصویب می‌رسد. ایران از ابتدای سال ۲۰۲۴ ریاست شورای وزیران اکو را برعهده دارد که در طول این سال نشست‌های متعددی در سطوح مختلف برگزار شده است. در پایان اجلاس وزیران امور خارجه برای تصویب برنامه‌های سال آینده را خواهیم داشت. از ابتدای سال بعد ریاست به قزاقستان انتقال پیدا می‌کند.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور با بیان اینکه سازمان همکاری‌های اقتصادی اولین بار در سال ۱۳۴۱ توسط سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه با نام سازمان همکاری عمران منطقه‌ای تاسیس شد، عنوان کرد: در سال ۱۳۵۷ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وقفه‌ای ایجاد شد و در سال ۱۳۶۴ سازمانی به نام اکو حیات مجدد پیدا کرد که بیشتر رویکرد اقتصادی داشت.

وی افزود: در سال ۱۳۷۲ بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل جمهوری‌های آسیای میانه، هفت عضو جدید به این سازمان اضافه شد که در حال حاضر اکو دارای ۱۰ عضو است. امروز سازمان دارای هفت عضو رسمی و سه ناظر است. این سازمان به لحاظ موقعیت ژئوپلتیک موقعیت بسیار فوق‌العاده‌ای در منطقه دارد. نیم میلیارد جمعیت کشورهای عضو سازمان، ۸.۵ میلیون کیلومتر مربع مساحت کشورهای عضو و دارای منابع عظیم نفت، گاز و صنعت بوده و به لحاظ حمل‌ونقل و ترانزیت با چند آب‌راه استراتژیک جهان و با پنج دریای مهم همسایه است.
معصومی‌فر ادامه داد: سازمان پل ارتباطی بین شرق آسیا مانند چین، ژاپن و هند و غرب عالم بوده و برای ارتباط تجاری یا حمل‌ونقل میان شرق و غرب هیچ مسیری ارزان‌تر و سریع‌تر از مسیر اعضای سازمان اکو وجود ندارد. این سازمان به نوعی یک سازمان بین‌المللی بوده، ظاهر منطقه‌ای دارد اما فرامنطقه‌ای است. حجم تجارت ایران با اکو‌ سالانه ۲۰ میلیارد دلار است. یکی از مهم‌ترین اهداف تشکیل سازمان این بوده که تجارت درون‌منطقه‌ای گسترش پیدا کند.

تولید ناخالص داخلی مجموعه اعضای کشور‌های عضو سازمان اکو ۱.۸ تریلیون دلار است

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور اضافه کرد: امروز سازمان اکو اگرچه نامی اقتصادی است، اما در بسیاری از حوزه‌ها موسساتی را تاسیس و گسترش پیدا کرده و در حوزه تجارت، سرمایه‌گذاری، حمل‌ونقل، مخابرات، انرژی، مواد معدنی، محیط زیست، کشاورزی، صنعت، توریسم، منابع انسانی، همکاری بیمه و کشتی روابط بین‌المللی دارد. تولید ناخالص داخلی مجموعه اعضای کشور‌های عضو سازمان اکو ۱.۸ تریلیون دلار و مجموعه تجارت خارجی کشور‌های عضو این سازمان ۱.۲ تریلیون دلار بوده و تجارت درون‌منطقه‌ای ۱۰۰ میلیارد دلار است. مهم‌ترین محصولات صادراتی کشور‌های عضو این سازمان انرژی، پلاستیک، مواد معدنی، ماشین‌آلات، مس و آهن‌آلات است.

وی با اشاره به اینکه سازمان اکو ساختاری دارد، تصریح کرد: بالاترین مرجع اجلاس سران است که هر دو سال یک بار در یکی از کشور‌های عضو برگزار می‌شود. ساختار پایین‌تر شورای وزیران بوده که جلسات سالانه دارد و آخرین باری که در ایران برگزار شد، سال ۹۲ در تهران بود. ساختار پایین‌تر شورای نمایندگان دائم شامل سفرا بوده که جلسات آن ماهانه است. شورای برنامه‌ریزی منطقه‌ای نیز سالانه در تهران برگزار می‌شود. دبیرخانه سازمان در تهران قرار دارد که هر سه سال یک بار دبیر کل سازمان به شکل دوره‌ای از یکی از کشور‌های عضو انتخاب می‌شود.

معصومی‌فر خاطرنشان کرد: سازمان اکو در حال حاضر هفت موسسه دارد که شامل موسسه فرهنگی اکو در تهران، موسسه آموزش عالی اکو، بیمه اکو، بانک توسعه و تجارت اکو در ترکیه، مجمع اتاق‌های بازرگانی اکو، بنیاد علمی آموزشی اکو و موسسه منطقه‌ای استانداردسازی است. مراکزی به عنوان مرکز منطقه‌ای نیز وجود دارد که شامل مرکز منطقه‌ای انتقال تکنولوژی در تهران، مرکز منطقه‌ای مبارزه با فساد و مرکز منطقه‌ای مدیریت ریسک بلایای طبیعی در مشهد است.

حضور حدود ۹۰ تا ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی در اجلاس وزرای خارجه اکو

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور گفت: هفته آینده که اجلاس برگزار می‌شود، علاوه بر وزرای خارجه کشور‌های عضو، پنج دبیر کل اتحادیه‌های منطقه‌ای نیز دعوت می‌شوند. گاهی سازمان اکو با برخی اتحادیه‌های منطقه‌ای نشست‌های مشترک دارد. سفرای کشور‌های عضو در تهران شرکت خواهند کرد، روسای موسسات وابسته به اکو و همچنین اعضای ناظر سازمان که سه عضو ناظر دارد نیز در اجلاس شرکت می‌کنند. حدود ۹۰ تا ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی خواهیم داشت.

وی بیان کرد: اجلاس به ریاست دکتر عراقچی برگزار خواهد شد. تعدادی از مقامات وزارت امور خارجه حضور دارند و از مقامات استان نیز استاندار و برخی از مقامات دیگر حضور خواهند داشت. این اجلاس فرصتی برای معرفی فرصت‌های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری مشهد و خراسان رضوی است. به دنبال این هستیم از فرصت برگزاری اجلاس استفاده کنیم تا مشهد و خراسان رضوی نیز از این فضا بهره ببرد. برگزاری یک نمایشگاه کوچک از دستاورد‌های خراسان در حوزه‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های نو در محل برگزاری اجلاس برپا خواهد شد.

معصومی‌فر با بیان اینکه محور‌های اجلاس دستور کاری است که شورای نمایندگان دائم سفرای تهران در طول یک سال فراهم کردند، عنوان کرد: مهم‌ترین موضوعات همکاری‌های درون‌منطقه‌ای، حمل‌ونقل، محیط زیست، گردشگری، ترانزیت، تجارت و انرژی بوده، اما یکی از فرصت‌هایی که فراهم می‌کند، ملاقات‌های دوجانبه است. در این ملاقات‌ها قطعا موضوعات دوجانبه میان جمهوری اسلامی ایران و کشور‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. خراسان رضوی با چند کشور عضو اجلاس همسایه بوده و مشهد نیز دروازه ورود به آسیای میانه است. ۶ عضو اکو از اعضای پیمان شانگهای نیز حضور دارند، بنابراین ارتباط آنها هم‌افزایی خوبی فراهم می‌کند.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور خاطرنشان کرد: از زمان حاکمیت طالبان با تصمیم دبیرخانه اکو که تصمیم اجماعی است، افغانستان به این اجلاس دعوت نمی‌شود، این تصمیم مربوط به ایران نیست، بلکه تصمیمی جمعی است.

اتباع غیر مجاز باید تا پایان سال کشور را ترک کنند

وی در خصوص عودت اتباع غیر مجاز افغانستانی گفت: برای بازگرداندن یا عودت اتباع غیر مجاز نیاز به تفاهم نیست، این جزو قوانین هر کشوری است که اتباع غیر مجاز را بدون هیچ پیش‌شرطی اخراج کنند. حداکثر اقدام ما این است که مهلتی داده شود. براساس تصمیم قطعی جمهوری اسلامی ایران باید اتباع غیر مجاز تا پایان سال کشور را ترک کنند. افغانستان هم این را درک می‌‎کند، ما بار‌ها در مذاکرات به آنها بیان کردیم و قطعا آنها هم دفاع نمی‌کنند.

معصومی‌فر افزود: به دلیل شرایط سخت سیاسی و اقتصادی در افغانستان ایران با نگاه کریمانه فضایی را فراهم کرد که اتباع افغانستانی به داخل ایران وارد شوند، اما الان با توجه به ثبات نسبی شرایط افغانستان دلیلی برای ادامه حضور آنها وجود ندارد. شرایط اتباع مجاز فرق می‌کند، اما اتباع غیر مجاز حتما از کشور خارج خواهند شد.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور ادامه داد: زمانی ورودی اتباع غیر مجاز ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر بود، اما الان ورودی‌های اتباع غیر مجاز به شدت کاهش پیدا کرده است، با این وجود بسیاری از افرادی که روادید دریافت می‌کنند، به صورت غیر مجاز در کشور می‌مانند که تصمیم این است این افراد نیز عودت داده شوند. در حال حاضر حدود ۲ تا ۲.۵ میلیون اتباع غیر مجاز در ایران حضور دارند. 

وی با اشاره به اینکه بحث ریزگرد‌ها سال‌هاست در دستور کار و در مذاکرات ما با ترکمنستان مطرح می‌شود، تصریح کرد: سال گذشته نشستی برگزار شد و این دستور تا تحقق کامل ادامه دارد. کشور ترکمنستان معتقد است بخش قابل توجهی مربوط به ترکمنستان نیست، بلکه بخش زیادی مربوط به ایران و سرخس است. این مبحث در اجلاس اکو در ملاقات وزیر خارجه ایران با همتای ترکمنستانی خود جزو محور‌های مذاکرات خواهد بود.

معصومی‌فر در خصوص معطلی کامیون‌ها و رانندگان در مرز ایران و افغانستان عنوان کرد: تعدادی از تانکر‌های حامل سوخت در گمرک اسلام قلعه حدود ۸۰ روز معطل ماندند که این روز‌ها درگیر این موضوع هستیم. ۴۰ تانکر عودت داده می‌شود و برای بقیه نیز تصمیم‌گیری خواهد شد. سوخت‌ها به دلیل نداشتن استاندارد لازم اجازه تخلیه ندارند، اما این کامیون‌ها متعلق به ایران نیست، بلکه محموله از سلیمانیه عراق به مقصد افغانستان است.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور اضافه کرد: تعدادی از رانندگان ایرانی که سوخت حمل می‌کنند نیز دچار مشکل شدند که شرکت آن در تهران بوده و سوخت بی‌کیفیت نیست. کار ما دفاع از حقوق رانندگان خودمان است. معطلی کامیون‌ها، تریلر‌ها یا تانکر‌ها در مرز را نیز داریم که به این موضوع ورود کردیم و مشکل برطرف شد. در حوزه‌های تردد مرزی هم دچار مشکل هستیم. نگاه وزارت خارجه این است ناوگان باید سهولت رفت‌وآمد داشته باشد. طی یکی، دو ماه گذشته گزارش جدیدی از صف‌های طولانی دریافت نکردیم، در حال حاضر مرز روان است، اما مطلوب ما نیست. توقف واگن‌ها نیز حدود چهار تا پنج روز است که در این زمینه هم مشکل داریم.

وی در خصوص فعالیت کنسولگری افغانستان و عربستان در ایران بیان کرد: ماموریت سرکنسول قبلی افغانستان که مربوط به دوره جمهوریت بود، تمام شد و مشهد را ترک کرد، اکنون کنسولگری با سرپرست اداره و کار‌ها طبق روال عادی انجام می‌شود. کنسولگری عربستان نیز سرپرست دارد، ساختمان‌ها را تحویل گرفتند و نهایی کردند، به زودی به ساختمان جدید منتقل می‌شوند. 

معصومی‌فر در زمینه انتقال گاز از ترکمنستان عنوان کرد: بعد از وقفه‌ای که به دلیل اختلافات گازی ایجاد شد، از ابتدای دولت سیزدهم مشکل برطرف شد و الان دنبال این هستیم در حوزه‌های جدید همکاری‌های گازی را مخصوصا برای مجموعه گاز خانگیران پیگیری کنیم. برای چندین پروژه در حال مذاکره هستیم.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور در خصوص حق‌آبه هیرمند خاطرنشان کرد: این موضوع از زمان‌های گذشته در حال پیگیری بود، اما تغییرات اقلیمی موانعی را ایجاد کرد، با این وجود همچنان در دستور کار وزارت خارجه قرار دارد. توافقات قبلی پابرجا است، اما میزان انتقال آب براساس نزولات آسمانی به ایران داده می‌شود. این همیشه در دستور کار بوده و در حال پیگیری است.

وی افزود: تغییراتی هم در سفارت ما ایجاد و سرپرست جدید ایران در افغانستان منصوب شده که امیدواریم در دوره جدید مدیریت این موضوعات دوجانبه با افغانستان به سرعت انجام شود. استفاده از خاک ایران برای ترانزیت افغانستان و هند با جدیت در دستور کار قرار دارد. دنبال این هستیم خط آهن خواف-هرات و مسیر ریلی افغانستان به چابهار تکمیل شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->