ریحانه موسوی
هم زمان با ایام اربعین شهادت سیدالشهدای مقاومت، شهید سیدحسن نصرا...، و هفته هنر مقاومت ایران و لبنان، رویداد هنری «پرچم بر زمین نمی افتد» طی مراسمی دیروز به میزبانی مرکز ارتباطات و رسانه حرم مطهر آغاز شد. این رویداد دوروزه با حضور چهل هنرمند در رشته های نقاشی، تصویرسازی، طراحی، گرافیک، کتیبه نگاری، کارتون و کاریکاتور، خوش نویسی و نگارگری از ساعت ۸:۳۰ تا ۲۰ در جوار مضجع شریف امام هشتم(ع) برگزار خواهد شد.
این برنامه با همکاری مرکز ارتباطات آستان قدس رضوی، حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی و نهضت مردمی پوستر انقلاب برپا شده است و در آن، هنرمندان با موضوعاتی همچون مقاومت مردم لبنان و فلسطین، بی تفاوتی برخی دولت ها و شیوخ عرب، حضور نسل جوان اروپا و آمریکا در طرف درست تاریخ و همچنین جهانی شدن مطالبه مقاومت به برکت خون های مردم لبنان و غزه به خلق اثر می پردازند.
رونمایی از اثر علیرضا خالقی که در رویداد هفته هنر مقاومت در حوزه هنری استان خلق شده است، بخشی از این برنامه بود که در آن سیدحسن نصرا... به تصویر درآمده است.
خلق اثر در حمایت از مردم لبنان و غزه
دبیر رویداد هنری «پرچم بر زمین نمی افتد» در حاشیه مراسم افتتاحیه آن به شهرآرا گفت: این رویداد در پانزده استان برگزار شده و پانزدهمین برنامه آن در مشهد در حال انجام است.
امیر خالقی افزود: چهل هنرمند در این پروژه حضور دارند و به مدت دو روز با موضوع لبنان و حمایت مردم از جبهه مقاومت، در حال خلق اثر هستند. این تولیدات هنری باعث ایجاد روحیه و تقویت استقامت آن ها خواهد شد.
وی تصریح کرد: در این کارگاه که در روز های ۲۲ و ۲۳ آبان در مرکز نمایشگاه های حرم مطهر رضوی و زیر نظر استادانی همچون علیرضا خالقی و محمدحسین نیرومند برگزار شده است، هنرمندانی همچون روح ا... ابوالفضلی، حسین رزاقی، محسن اسدی، مریم صدر، سیداحمد پژمان، مهدی انفرادی، سعید خاتمی، آزاده قربانی، احمد منصوب، حمید قربانپور، محبوبه جوادی پور، منصوره جوادی پور، ثویبه پروین، سعید دولتی، علیرضا صوفی، ساجده سادات قدمگاهی، حسین نقیب، جلیل صابری، زهرا ولی خانی، مریم سادات میرتوانا، اعظم واضحی مقدم،
حلیمه پیری، سعیده نصرتی فرد، سیدجواد مظفری، حامد امامی گردفرامرزی، هادی مهری، سیدایمان سجادی، محسن رمضانی، صادق صانعی، حسین فردوسیان و امیر ابروی به خلق اثر می پردازند.
حرم مطهر رضوی؛ محل بروز و ظهور آثار برجسته هنری
محسن هوشمند، رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی، در ابتدای این مراسم با بیان اینکه در سال های اخیر به تبعیت از سیره امام رضا(ع) گام هایی در توسعه هنر رضوی برداشته ایم، گفت: در طول تاریخ، حرم مطهر امام رضا(ع) محل بروز و ظهور آثار برجسته هنری بوده است. وقتی به موزه حرم مطهر نگاه می کنیم، آثاری در طول سال های گذشته به آن اهدا شده است.وی افزود: امیدواریم این مسیر با حضور هنرمندان ادامه داشته باشد و شاهد تولید آثار هنری باارزشی باشیم.
چگونه می توان در خلق اثر هنری به ایده رسید؟
محمدحسین نیرومند، طراح، گرافیست و کاریکاتوریست مشهدی، در ابتدای صحبت هایش با طرح این سؤال که چگونه کار کنیم که زودتر به ایده برسیم، گفت: بهتر است داستان را از مغز و چگونگی ارائه فکر شروع کنیم. خداوند این ویژگی را در مغز انسان قرار داده است که همه موضوعات مرتبط را در فایل های نزدیک به هم طبقه بندی می کند و ما با شبکه ارتباطی وسیعی روبه رو هستیم . این امر قاعده ای بسیار مهم به نام تداعی را به وجود می آورد و موتور محرکه خلاقیت است.
وی ادامه داد: وقتی می خواهید درباره موضوعی مانند «پرچم بر زمین نمی افتد» دست به خلق اثر بزنید، زمانی که شروع به کار می کنید، ذهن آماده است همه مسائل مرتبط با این موضوع را به شما ارائه دهد، اما معمولا به این پیشنهادها توجه نمی کنیم و عادت کرده ایم درباره همان موضوع شروع به کار کنیم.
این هنرمند سرشناس کشور با اشاره به اینکه هنرمندی که دامنه اطلاعات قوی تری داشته باشد، ایده های خلاقانه تری دارد، گفت: در ابتدا باید همه آنچه را که با موضوع هنری شما مرتبط است، فهرست کنید . وقتی انبوهی از موضوعات و اتفاقات را برای خود فهرست کردید، نیازمند یک نشانه هستید که قابل رؤیت باشد. این نشانه راه ورود شما به مرحله اجراست که در تقسیم بندی کلی «شمایلی یا نمادین» و «نمایه ای» است. اصولا هنرهای تصویری بیش از هر چیز به نشانه های «نمایه ای» مربوط است. یعنی مخاطب را درگیر می کند که این چیست و تلاش می کند تا وارد اثر شود و درک درستی از مفهوم آن داشته باشد.
نیرومند افزود: غزه به بزرگ ترین زندان روباز عالم معروف است که گروهی در آن اسیر هستند و به جایی می رسند که بین اسارت و آزادی یکی را انتخاب کنند. آن ها آزادی را با شهادت انتخاب کرده اند. عملیات طوفان الاقصی و اتفاقی که باعث شد یهودی ستیزی مطرح شود، کاری کرده است که غربی ها جرئت نمی کنند از حقوق بشر و آزادی بیان صحبت کنند و این موضوعات می تواند دست مایه کار شما هنرمندان باشد.
خلاقیت هنری، مهم ترین اصل جذب مخاطب
علیرضا خالقی، هنرمند پیشکسوت نقاشی، در این مراسم گفت: من وقتی می خواهم اثری تولید کنم، بر چند نکته تأکید دارم. خلاقیت چیزی است که ناخودآگاه مخاطب را جذب می کند. این موضوع می تواند شامل طراحی، موضوع و رنگ باشد. دیگرموضوع فضاهای خالی در یک مجموعه هنری است که در مشخص کردن طراحی کار تأثیر دارد.
هنر حماسی، رویکرد جدی حوزه هنری
مجید عسکری، رئیس حوزه هنری استان، یکی از رویکردهای جدی حوزه هنری را بحث هنر حماسی دانست و گفت: روزی که سیدحسن نصرا... شهید شد، غم جدی در دل ما به وجود آمد و تصمیم گرفتیم در این حوزه آثاری خلق کنیم. فضایی را فراهم کردیم که سه هنرمند فرزانه یعنی احمد منصوب، محمدرضا میری و علیرضا خالقی آثار خود را خلق کنند. سعی شد در این مجموعه کارها علاوه بر شهید بزرگوار، به آینده نیز پرداخته شود. بی شک امروز و فردا اتفاقات خوبی در پس خلق این آثار رخ خواهد داد.
خلأ تولیدات گرافیکی در لبنان
محمدمهدی خالقی، مستندساز مطرح کشور، با بیان اینکه چهار فیلم مستند در لبنان ساخته ام، گفت: اولین کار ما نزدیک به فضای جنگ و دومین اثر درباره مجروحان و فضای بهداشت و درمان است. دیگری مربوط به حضور ایرانیان در آن فضاست و درنهایت آخرین کار ما به مهاجران جنگی در لبنان می پردازد.
وی افزود: در روزهای اول این سفر، نظرم به خلأ گرافیکی در لبنان جلب شد. این خلأ در روزهای جاری با توجه به نیازی که لبنانی ها به حماسه دارند، بسیار حس می شود. هرکس در فضای گرافیک کاری از دستش برمی آید، باید در این راه کمک کند و با ثبت حماسه هایی که در حال رخ دادن است، به مردم لبنان روحیه بدهد.
این هنرمند مشهدی بیان کرد: در لبنان معماری کافه ها، رستوران ها، پوسترها، نقاشی ها و... نزدیک به کارهای غربی و فرانسوی است. هنرمندان باید در مخاطب شناسی گوشه ای برای مخاطبان جهان عرب و به ویژه لبنانی ها بگشایند. درک فضا نیز نیاز به پژوهش و حتی سفر دارد.
وی با طرح این پرسش که چرا ما نهضت پوستر انقلاب اسلامی داریم اما نهضت پوستر جهان اسلام نداریم، تصریح کرد: باید اراده بزرگی در این حوزه بین هنرمندان گرافیست شکل بگیرد تا هنرمندان جهان اسلام را پیدا کنند و ارتباط مجازی برقرار شود.