بنیامین یوسفزاده | شهرآرانیوز - دخل و خرج نامیزان آبی دشت مشهد سبب شده است تا اینبار دولت با تمرکززدایی بخشی از اختیاراتش، تصمیمسازی برای احیای دشت را به مسئولان مرتبط با این حوضه آبریز بسپارد. اکنون به گفته رئیس مشهدی کمیسیون اصل ۹۰ براساس پیگیریها قرار است شورایی با عنوان «شورای عالی آب» نخستینبار و بهصورت پایلوت در خراسانرضوی ایجاد شود تا اینبار ذینفعان حقیقی آب در کنار دلسوزان و مدیران آبی استان بنشینند و برای تعادلبخشی این دشت تشنه و ممنوعه بحرانی و همچنین کشفرود به عنوان مهمترین رود در مسیر این دشت فکرشان را روی هم بریزند.
حجتالاسلاموالمسلمین نصرا... پژمانفر در گفتگو با خبرنگار شهرآرا و با اشاره به نشست اخیر مدیران استان با معاون وزیر نیرو درباره وضعیت بحرانی منابع آبی خراسان رضوی و شهر مشهد اظهارکرد: در این نشست بر تشکیل این شورا تأکید و در این راستا کارگروهی متشکل از همه ذینفعان آب استان تا یکماه آینده ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: تصمیمسازیهای این شورا برای مدیران ملی اتفاقات بزرگی را در حوزه تعادلبخشی به منابع آبی استان به وجود خواهد آورد.
رئیس کمیسیون اصل۹۰ مجلس شورای اسلامی این را هم گفت که این کمیسیون بهواسطه تخلفات، ضعف نظارت و عملکرد دستگاههای متولی و دریافت شکایات درباره مسئله آلایندگی کشفرود مشهد، پرونده تشکیل داده است و بهصورت مستمر در این زمینه پیگیری خواهد کرد.
وی ادامه داد: در این راستا و براساس پرونده تشکیلشده در کمیسیون اصل۹۰، وزارت کشور پیگیر تخلفات شده و به استانداری خراسانرضوی دراینباره مسئولیت داده است تا در دو هفته آینده معاون عمرانی استاندار این استان تخلفات و کوتاهیها در این زمینه را پیگیری و مشخص کند.
پژمانفر با بیان اینکه در مسیر رودخانه کشفرود و پیش از اتصال تصفیهخانه پرکندآباد بهعلت نبود آب، بحرانی هم وجود ندارد، اضافه کرد: با این حال از جایی که آب تصفیهخانهها و تانکرهای فاضلاب و برخی صنایع به کشفرود میریزد، مسئله چالشی کشفرود و آبیاری محصولات کشاورزی در منطقه آغاز میشود.
وی با ذکر چند عامل آلایندگی در مسیر رودخانه تاریخی کشفرود، گفت: ورود آبهای آلوده برخی صنایع همانند چرمشهر، تصفیه نادرست در برخی تصفیهخانههای مسیر و تخلیه روزانه بیش از چهارصد تانکر فاضلاب در نقاط مختلف کشفرود از عوامل مهم آلایندگی زیاد این رودخانه به شمار میآید و باید در این زمینه اقدامات لازم انجام شود.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مسئله مهم دیگر برداشت همین آب از کشفرود برای بخش کشاورزی وبرداشت محصولاتی همچون سبزی و گوجهفرنگی است که متأسفانه جمعیت درخورتوجهی مصرفکننده روزانه این محصولات هستند.
وی با بیان اینکه همه دستگاههای مربوط باید پاسخگو باشند که بر چه اساس و مجوزی پساب صنعتی و فاضلابها را در کشفرود رها میکنند، افزود: در این راستا کمیسیون اصل۹۰ مجلس برای بررسی و برخورد با این تخلفات وارد شده ئاست.
پژمانفر به ضعف نظارت بر برداشت آب خروجی از کشفرود اشاره کرد و گفت: ضعف عملکرد دستگاهها در اینباره مشهود است. دانشگاه علومپزشکی مشهد باید گزارش کاملی از میزان آلایندگی آب کشفرود برای تولید محصولات کشاورزی ارائه میداد، اما تاکنون گزارش مفصلی نیامده و فقط این مجموعه بهشکل کلی اعلام کرده آب کشفرود آلوده است و امکان استفاده برای کشاورزی ندارد.