بنیامین یوسفزاده | شهرآرانیوز؛ چهره کریه خشکسالی این روزها از دامنه زاگرس در استان چهارمحالوبختیاری تا کوههای آلاداغ در خراسانرضوی بهصورتی گستردگی یافته که آب آشامیدنی را به کیمیایی ارزشمند برای اهالی بسیاری از مردمان این مسیر بدل کرده است. بیم دامنگیرشدن این خشکسالی بیسابقه در نیمه شرقی کشور که طبعی گرم هم دارد، این نگرانی را بیش از پیش در دل پرورش میدهد که مبادا در فهرست بعدی قطعی آب، شهرهای خراسانرضوی هم جای داشته باشند. با این حال، صحبتهای مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب مشهد آبی بر آتش این نگرانی است؛ آنجا که میگوید: آتش این خشکسالی و قطعی عجیبوغریب دستکم تا پایان سال آبی جاری دامن مشهد را نمیگیرد.
حسین اسماعیلیان در گفتگو با خبرنگار شهرآرا البته این نکته را هم میگوید که تا پایان سال آبی جدید فقط سی روز دیگر باقی مانده است و برای سال بعد که از مهر آغاز میشود، باید دست دعا و نگاهمان به آسمان باشد.
به گفته او بیشتر نگرانی دستاندرکاران حوزه آب، سال آبی جدید است که با روند بارندگیهای دورهای و سالانه، بیم آن میرود که وضعیت بحرانی دشت مشهد تشدید شود.
اسماعیلیان ادامه میدهد: از تابستان امسال با تدابیری که در حوزه مدیریت آب انجام شد، گذر کردیم، اما همچنان نگرانی از سال آبی بعدی وجود دارد. وی با اشاره به سیرابشدن مشهد از طریق چهار سد دوستی، طرق، کارده و ارداک، اظهار میکند: مجموع ظرفیت آبی این سدها حدود یکمیلیاردو ۲۵۰ میلیون مترمکعب است که بهواسطه خشکسالیهای پیاپی، یکچهارم آن نصیب دومین کلانشهر ایران میشود. با حساب ۴۷۰ حلقه چاه، دو رشته قنات و یک دهنه چشمه، چشم امید مشهدیها به حدود ۵۰ درصد منابع سطحی است.
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب مشهد با ابراز امیدواری برای بارش مناسب باران در سال آبی جدید که از پاییز آغاز میشود، بیان میکند: متأسفانه با کاهش بارندگیها و تداوم خشکسالیها، موجودی سدهای شهر مشهد حالوروز خوبی ندارد و حتی سیلابهای اخیر هم نتوانست این کمبود را جبران کند.
اسماعیلیان در پاسخ به پرسشی درباره میزان افزایش سطح آب پشت سدهای مشهد در پی سیلاب مرداد بیان میکند: در خوشبینانهترین حالت ممکن و با جاریشدن یکمیلیون مترمکعب سیلاب به سدهای شهر، این میزان فقط کفاف یک روز از مصرف را در فصلی مانند تابستان میدهد.