در خراسان رضوی میانگین بارشها از میانگین بارش کشور، قاره آسیا و کره زمین خیلی کمتر است و میانگین تبخیر و تعرق خراسان از میانگین ایران و آسیا و سایر نقاط دنیا خیلی بیشتر است.
سمیرا شاهیان/ شهرآرانیوز، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در نشست خبری مشترک مدیران عامل شرکتهای آب منطقهای و آبوفضلاب خراسان رضوی و آبفای مشهد که صبح امروز، اول تیرماه، در ساختمان آبوفاضلاب برگزار شد، گفت: ایران کشور خشکی است. میانگین بارش در ایران حدود ۲۵۱ میلیمتر است و میانگین درازمدت بارش در خراسان رضوی ۲۲۱ میلیمتر است.
محمد علایی ادامه داد: دومین شاخص، نسبت تبخیر و تعرق است. این شاخص در دنیا حدود ۶۰ درصد، در آسیا حدود ۷۰ درصد و در ایران حدود ۷۴ درصد و در خراسان رضوی حدود ۸۰ درصد است. حاصل این ۲ میشود مجموع منابع تجدیدپذیر که این نسبت در استان، هم از ایران و هم از آسیا و هم از دنیا خیلی کمتر است.
او افزود: شاخص دیگر برداشت آب است. ما برابر استانداردهای جهانی حداکثر ۴۰ درصد آب تجدیدپذیر را باید برداشت کنیم. بارندگی بر مبنای قانون آمار و احتمالات است که بیشترین فراوانی را ۵۰ درصد مدنظر قرار میدهند. میگویند ۴۰ درصد زیر آن ۵۰ درصد برداشت شود تا با پدیدهای به نام خشکسالی مدیریتی روبهرو نشویم.
علایی با بیان اینکه در استان بهشدت دچار خشکسالی مدیریتی هستیم، اظهار کرد: خشکسالی مدیریتی وقتی است که مدیرِ آب، به شکلی منابع آب را تخصیص دهد که استان یا شهرستان یا کشور هر سال درگیر بحران کمبود آب باشد. برابر تجربه جهانی ۴۰ درصد منابع آب را تخصیص میدهند و برابر استاندارهای ایران ۷۵ درصد منابع آب را تخصیص میدهیم، در استان خراسان نیز قبلا ۱۶۰ درصد تخصیص دادیم و اکنون به حدود ۱۲۵ درصد رسیدهایم که این یعنی خشکسالی مدیریتی.
او افزود: حداکثر باید ۱۰۰ درصد برداشت کنیم، اما وقتی میگویید ۱۲۵ درصد یعنی هر سال چهتر و چه خشک، بحران آب داریم. با وجود اینکه در ۲ سال گذشته بارندگیهای خوبی داشتیم، بازهم در غرب مشهد چاههای آب یک میلیمتر افت کرده است. به این خشکسالی مدیریتی میگوییم که در نهایت شرکت آب منطقهای خراسان رضوی باید این مسئولیت را بپذیرد. باید بپذیریم که ما نتوانستیم کاری بکنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی بیان کرد: امسال بارندگی بسیار خوبی داشتیم. تا ۲۲ اردیبهشتماه امسال از سال گذشته هم بیشتر بارندگی داشتیم، اما از ۲۲ اردیبهشتماه بارندگیها تا امروز قطع شده است. بارندگیهای سال گذشته در ۵۰ سال قبل بینظیر بوده است. امسال دومین سال بینظیر در ۵۰ سال گذشته و سال دوم بهلحاظ فراوانی باران است. سدها هم متناسب با بارندگیها آب بسیار زیادی دارند.
او در پایان گفت: خشکسالی مدیریتی هنوز سرجایش است. یعنی آقایان اسماعیلیان و علوی در شرکتهای آبوفاضلاب مشهد و استان شلاق من را در حوزه آب میخورند. باز هم چاهها آبدهیشان کم میشود، باز هم آب شور میشود، باز هم باید تغییر محل بدهند.