حالا که ماسک به یکی از کالاهای اساسی موردنیاز هر شخص تبدیل شده، مهم است که با چه قیمتی به دست مصرفکننده میرسد. هرچند سازمان صمت، نرخ مصوب این کالا را برای هر عدد ماسک سهلایه صنعتی ۱۳۰۰ تومان و هر عدد ماسک سهلایه کارگاهی ۱۵۰۰ تومان تعیین کرده است، هنوز این کالا با نرخ مصوب به دست مردم نمیرسد.
ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ حالا که ماسک به یکی از کالاهای اساسی موردنیاز هر شخص تبدیل شده، مهم است که با چه قیمتی به دست مصرفکننده میرسد. هرچند سازمان صمت، نرخ مصوب این کالا را برای هر عدد ماسک سهلایه صنعتی ۱۳۰۰ تومان و هر عدد ماسک سهلایه کارگاهی ۱۵۰۰ تومان تعیین کرده است، هنوز این کالا با نرخ مصوب به دست مردم نمیرسد. در این میان واحدهای صنفی و داروخانهها، توزیع کنندگان را دلیل گرانی ماسک عنوان میکنند، اما توزیع کنندگان نیز این مساله را به مشکلات کمبود ماسک نسبت میدهند. همین مساله باعث ایجاد هرج و مرج در بازار ماسک شده است.
در این راستا شهرآرانیوز با راهاندازی پویش «ماسک با نرخ مصوب» با همکاری سازمان صنعت معدن و تجارت درصدد است که جوانب مختلف تولید، توزیع و عرضه این کالا را بررسی کرده و درنهایت نرخ مصوب ماسک ازطریق اطلاعرسانی و نظارت تثبیت کند. اگر گزارش «
پشت پرده گرانی ماسک» را خوانده باشید، در آنجا از قول بازرس انجمن داروسازان ایران و عضو هیئتمدیره انجمن داروسازان خراسان رضوی نوشتیم که ماسک سهلایه طبی با نرخ مصوب به دست داروخانهداران نمیرسد و بعضی از شرکتها برای عرضه این نوع ماسک با نرخ دولتی، داروخانهداران را مجبور به خرید سایر اقلام میکنند.
از کجا تهیه کنیم؟
دیگر داروخانهها هم گفتههای این عضو هیئتمدیره انجمن داروسازان استان را تایید میکنند. دکتر ناصری، صاحب داروخانه شبانهروزی در خیابان فرامرز عباسی، با گله از نبود ماسک با نرخ مصوب دراینباره به شهرآرا میگوید: لطفا قبل از اینکه همه تقصیرها را به گردن ما بیندازند و مردم نسبت به داروخانهها بدبین شوند، فقط یک شرکت پخش ماسک با این قیمت را به ما معرفی کنند.
دکتر ناصری با تاکید بر اینکه «هر فاکتوری لازم باشد ارائه میکنیم تا ببینید ماسک سهلایه را کمتر از ۱۷۰۰ تومان و ماسک دولایه را کمتر از ۱۲۰۰ تومان نمیتوانیم تهیه کنیم» ادامه میدهد: در هفتههای اخیر، ماسک کارخانهای را از شرکتهای تاییدشده سازمان غذا و دارو با ۳ نرخ ۹۰ هزار تومان، ۱۱۴ هزار تومان و ۱۲۰ هزار تومان به صورت نقد تهیه کردیم تا بتوانیم نیاز مردم را برطرف کنیم. مردم از ما ناراحت هستند، اما اصلا ماسک با نرخ مصوب به دست داروخانهها نمیرسد که بخواهیم با قیمت ۱۳۰۰ تومان آن را عرضه کنیم.
دکتر دقیق، پزشک یکی از داروخانهها در اطراف بیمارستان دکتر شیخ، هم با تایید حرفهای همکارانش میگوید: ماسکی با مشخصات استاندارد و به قیمت مصوب به دست ما نرسیده است؛ اگر ماسک با این کیفیت و این قیمت وجود دارد، بگویید از کجا باید تهیه کنیم.
دنبال ماسک کارخانهای نباشید
دکتر نجفی، مسئول فنی یکی از داروخانهها در میدان امام رضا (ع)، نیز میگوید: اصلا ماسک با این کیفیت و این قیمت به دست ما نمیرسد و اگر ماسکی هم باشد دست واسطههاست. حتی ماسکهای کارگاهی هم با نرخ مصوب به دست ما نمیرسد. او شماره یکی از توزیعکنندههای ماسک را به ما میدهد تا خودمان قیمت ماسک سهلایه را از وی بپرسیم.
به عنوان یک مشتری با او تماس میگیریم. پس از چند بوق، مردی جوان، با لهجه مشهدی پاسخ میدهد. از او نام فامیلیاش را میپرسیم که خود را غلامی معرفی میکند و میگوید خودش تولیدکننده ماسک پارچهای است، اما ماسک سهلایه پرستاری پرسی با دماغگیر هم برای فروش دارد که قیمتش ۱۷۰۰ تومان است. او ادامه میدهد که این ماسکها کارگاهی، اما کیفیت آن کارخانهای است و به ما گوشزد میکند دنبال ماسک کارخانهای نباشیم؛ چون اگر هم پیدا کنیم، چند دست چرخیده تا به ما رسیده است.
این سوال پیش میآید که پس ماسکهای تولیدشده با نرخ مصوب کجاست؟ مدیر تجهیزات پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد دراینباره میگوید: ماسکی که بر تولید آن نظارت داریم، ماسک طبی سهلایه است که باید دارای لایه ملتبلون باشد. ماسکهایی که اکنون با این مشخصات تولید میشود نیاز دانشگاه علوم پزشکی مشهد و حداکثر واحدهای درمانی دولتی نظام پزشکی را تامین میکند، اما متاسفانه تعداد زیادی ماسک خارج از ضوابط تولید و به قول معروف از در پشت کارخانه در بازار توزیع میشود.
علیرضا جوان ادامه میدهد: در نظارت بر تولید با کارخانهها مشکل داریم؛ برخی از کارخانهها در ساعت غیرکاری ماسک تولید میکنند یا تولید واقعی خود را به ما اعلام نمیکنند. همچنین بعضی افراد نیز دستگاه آورده و خط تولید راه انداختهاند و بدون مجوز ماسک تولید و توزیع میکنند.
او با تاکید بر اینکه «اگر با هماهنگی و همکاری همه نهادها جلو توزیع این ماسکها گرفته شود و توزیع فقط از مبادی دانشگاه علوم پزشکی باشد این امکان را داریم که نیاز داروخانهها را نیز تامین کنیم»، اضافه میکند: اکنون مشکل مشهود در تولید ماسک کمبود، پارچه ملتبلون است که با قیمت دهبرابر بهصورت آزاد به فروش میرسد و بعضی کارخانهها نیز با تهیه این پارچه از بازار آزاد ماسک را با قیمت زیاد در بازار پخش میکنند.
مدیر تجهیزات پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید میکند: مسلما ماسکی که بهصورت غیرقانونی تولید میشود به قیمت قانونی فروخته نمیشود. به گفته جوان اگر پارچه باشد، ظرفیت تولید ۵ کارخانه تا روزی ۵۰۰ هزار عدد هم میرسد، اما الان بیشتر از ۱۰۰ هزار عدد تولید نمیشود، چون کارخانه تامینکننده پارچه، آن را دراختیار نمیگذارد.
در واحدهای تولیدی نیروی نظارتی مستقر میشود
کارشناسمسئول اداره نظارت بر کالا و خدمات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز با تایید اینکه تولید کفاف تقاضا را نمیدهد، میگوید: نیاز معاونت غذا و دارو علوم پزشکی مشهد برای تامین ماسک، با تولید این کالا در استان توازن ندارد. عباس اخوان اضافه میکند: قرار است برای نظارت بر تولید و توزیع عرضه ماسک در کارخانهها، دانشگاه علوم پزشکی مشهد با همکاری بسیج اصناف در واحدهای تولیدی، نیرو مستقر کند و این افراد لیست توزیع را به ما اعلام کنند و بتوانیم آن را رصد و پایش کنیم تا شبکه توزیع شفاف شود. اکنون نیز بهصورت جدی بر حوزه ماسک نظارت میکنیم و آمادگی برخورد با هر تخلفی را داریم.
درقالب پویش «ماسک با قیمت مصوب»، شهروندان میتوانند تخلفات مربوطبه گرانفروشی ماسک را با شماره ۱۲۴ سازمان صمت اعلام کنند تا این موضوع پیگیرى شود.