لاله سادات کوثری | شهرآرانیوز؛ دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور گفت: وضعیت غبار خیزی خراسان رضوی کاملا روشن است و در این باره برنامه عمل ده ساله از سال ۱۴۰۰ به تفکیک همه دستگاههای عضو و همه استانها تهیه شده است که این برنامه علاوه بر خراسان رضوی در دیگر استانهای دارای گرد و غبار نیز اجرایی خواهد شد.
علاوه بر موضوع آلایندههای صنعتی که باعث آلودگی هوای مشهد میشود، موضوع دیگری به نام وقوع پدیده گرد و غبار و استقرار ریزگردها در هوای مشهد و در استان هم گاه و بیگاه تنفس هوای سالم در شهر را نشانه میگیرد. وقوع این پدیده که به طور عمده با منشأ خارجی نفس شهر و استان را به شماره میاندازد بیشتر از تصمیمات محلی و استانی نیازمند تدبیر فرا استانی و در سطح ملی است.
اتفاقا توجه به این مهم نیز مورد توجه و تأکید دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور قرار گرفت و علی محمد طهماسبیبیرگانی در نشستی با متولیان محیط زیست استان در مشهد گفت: اقدامات سیاست گذاری و برنامه ریزی برای این مهم در همه کشور، به ویژه خراسان رضوی انجام شده است.
وی اظهار کرد: در ۲ سال گذشته با همکاری دستگاههای ملی ذی ربط مطالعات منشأیابی خارجی گرد و غبار مبتنی بر برنامه عمل برون مرزی و بر اساس کشورهایی که از آنها تأثیر میپذیریم، انجام شده است.
طهماسبی اظهار کرد: در بحث منشأیابی داخلی، مناطق دارای غبارخیزی با همکاری سازمان زمین شناسی کشور تهیه شده است. در خراسان رضوی نیز یک سوم مساحت استان غبارخیز است.
وی درباره منشأیابی کانونهای خارجی گرد و غبار بیان کرد: بیشترین تأثیر خارجی بر استان خراسان رضوی در وقوع پدیده گرد و غبار مربوط به دو کشور ترکمنستان و بخشهایی از قزاقستان است.
وی افزود: در ۴ سال گذشته حدود ۶۰ میلیارد تومان پول ملی از ناحیه ستاد ملی گرد و غبار به خراسان رضوی تخصیص یافته است و همه دستگاههایی که وظیفه اجرایی داشته اند، از ستاد ملی گرد و غبار اعتبار مورد نیاز را دریافت کرده اند.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ما گفت: بالغ بر ۳۰ کانون گرد و غبار در خراسان رضوی وجود دارد و بنابراین مساحتی بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار در حوزه استحفاظی ۲۲ شهرستان استان غبارخیز شناسایی شده است. مهدی اله پور با بیان اینکه ماه گذشته غلظت آلایندگی و گرد و غبار سرخس به عدد بالای ۳۵۰۰ میکرو گرم رسید ادامه داد: زمانی که استاندارد این عدد به بالای ۳۰۰ برسد، فعالیتهای اجتماعی محدود خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه وقوع پدیده گرد و غبار در استان تحت تأثیر رخدادهای داخلی و خارج از کشور است، اظهار کرد: طبق ماده ۴ آیین نامه ستاد مقابله با گرد وغبار کشور، وظایف مدیریت و مسئولیت موضوعات حوزه گرد و غبار به کارگروه امور زیر بنایی استان محول شده است که هم اکنون از طریق این کارگروه پیگیر حل معضلات موجود هستیم.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: همچنین از شورای برنامه ریزی استان درخواست کرده ایم در روند تخصیص رقم اعتباری و قانونی این حوزه مساعدت و تسهیل شود. اله پور با گلایه از اینکه اکنون تعداد ایستگاههای سنجش آلودگی هوا و گرد و غبار در استان کافی نیست، ادامه داد: این مهم در استان باید در اولویت قرار بگیرد.