به گزارش شهرآرانیوز؛ سیدمحمد صاحبکار خراسانی در مراسم راهاندازی محاکم صلح در دادگستری شهرستان مشهد که امروز، ۱۶ آبان ۱۴۰۳، در سالن اجتماعات مجتمع قضایی امامخمینی(ره) برگزار شد، عنوان کرد: در موضوع مدنظر ما، محوریت کار با دادگاه صلح است و شورای حل اختلاف به عنوان یکی از ابزارها و یکی از روشهای صلح و سازش در کنار این دادگاهها انشاءالله فعالیت خواهند کرد.
وی ادامه داد: مجلس مصوب کرده و ما موظف هستیم که این را اجرا بکنیم. در عالیترین سطح قوه قضائیه، یعنی معاوناول، جلسه به صورت منظم تشکیل شده و در طول چند ماه گذشته، هر هفته چندین ساعت مدیران ارشد دستگاه قضا گرد هم مینشستند و آخرین وضعیت را پیگیری میکردند تا ما به نحو مناسبی بتوانیم این قانون را اجرا کنیم.
صاحبکار افزود: ما در دین مبین اسلام تأکیدات بسیار زیادی داریم بر اصلاح ذات بد؛ یعنی کافیست یک کتاب حدیث را باز کنید تا چندین حدیث مفصل در مورد فواید و در مورد ثواب این کار مطرح شود. حل مسائل و مشکلات از اصلاح و ذاتالبین، یکی از موارد بسیار مهمی است که همیشه مدنظر بوده و ما در قانون هم داریم. اولین کاری که وکیل باید انجام بدهد این است که از طرفین دعوت بکند تا راه صلح و سازش را در پیش بگیرند. همچنین قضات ما نیز چنین وظیفهای دارند و اگر مشکل از راه صلح و سازش برطرف نشد، آنوقت سایر امور قضایی مورد اقدام قرار خواهد گرفت.
معاون راهبردی قوه قضائیه خاطرنشان کرد: کاهش ورودیهای پروندههای قضایی برای ما اهمیت دارد و هیچ راهی به غیر از این نداریم؛ یعنی مهمترین موضوعی که ما در معاونت راهبردی در موردش فکر میکنیم، این است که چگونه میتوانیم به کاهش ورودی پروندهها برسیم.
صاحبکار یادآور شد: آیتالله هاشمی شاهرودی ایده شورای حل اختلاف را مطرح کردند، با این هدف که ما بتوانیم به سنتهای خود برگردیم و سازش را در این زمینه توسعه بدهیم. پس از آنکه آقای آملی لاریجانی به قوه قضائیه آمدند، سؤال این بود که آیا ما مسیر شورای حل اختلاف را با همین شرایط دنبال میکنیم یا تغییر خواهیم داد و در همین راستا، بحثهای کارشناسی متعددی مطرح شد. شهید رئیسی هم که آمدند، باز دوباره مسائل متعددی مطرح شد و جناب آقای اژهای نیز که آمدند، بحثهای متعددی مطرح شد مبنی بر اینکه آیا همین روند شوراها را ادامه بدهیم یا برنامه جدیدی را برای صلح و سازش بچینیم.
این مقام ارشد قضائی کشور افزود: بنابراین، باید یک نهادسازی میکردیم و جمعبندی این شد که یک نهاد جدید و یک محکمه جدید را به نام «دادگاه صلح» ایجاد کنیم که بتوانیم به عنوان محور و ستون خیمه فرایند صلح و سازش در دادگستری را که جایگاه بسیار بلندی دارد، به وجود آوریم.
صاحبکار خراسانی در ادامه ابراز کرد: ما در کلانتریها و پاسگاهها، واحدهایی داریم تا همانجا مسئله را حل کنند که الحمدلله فعال هستند. همچنین صلحیارانی در مساجد با محوریت امامان جماعت هر مسجد، در امر صلح و سازش مستقر خواهند شد که نمونه آن را در مشهد به عنوان نمونه موفق کشور داریم.
وی ادامه داد: شوراهای حل اختلاف که در گذشته بودند، حتماً نیاز داشتهاند که مجموعه ویژهای بالای سر آنها باشد تا به صورت دقیقتر نظارت بکند که در مجموع، دادگاه صلح شکل گرفت و فرایندهای متعددی الان برای این مسئله مطرح شده است.
صاحبکار در پایان تأکید کرد: قضات فعال در محاکم صلح، قضات متخصص، توانمند و دارای امضایی هستند که حکمشان قطعی است؛ لذا باید بهترین قضاتمان را در این مجموعهها به کار بگیریم.
در ادامه این برنامه، حکم انتصاب تنی چند از قضات محاکم صلح دادگستری شهرستان مشهد صادر و به قضات مذکور برای آغاز خدمتشان ابلاغ شد.
گفتنی است در حال حاضر، ۱۶۴ شعبه دادگاه صلح در کل خراسان رضوی دایر شده است که ۸۹ شعبه از این دادگاهها فعال هستند. همچنین از این تعداد، ۱۴ شعبه کیفری، ۱۰ شعبه خانواده و مابقی حقوقی هستند.