به گزارش شهرآرانیوز؛ در روزهای اخیر، واریزی مبلغ ۷۰۰ هزار تومان تحت عنوان «متناسبسازی» حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی نه تنها مشکلات معیشتی این قشر را حل نکرده بلکه موجی از گلایه و نارضایتی را به همراه داشـته است. این موضوع در پیامکهای ارسالی بازنشستگان به تحریریه صفحه صدای مردم نیز به وضوح دیده میشود.
یکی از بازنشستگان در پیام خود نوشته است: امروز رفتم برنج بخرم، کیسهای یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان شده است. آن وقت برای همسان سازی حقوق بازنشستهها ۷۰۰ هزار تومان ریخته اند. با چه معیاری این رقم را محاسبه کرده اند؟ این جمله شاید بهترین توصیف از وضعیتی باشد که بازنشستگان کارگری با آن روبه رو هستند؛ وعدههای پررنگ و لعاب، اما خروجی ناچیز. گلایه دیگری به این شکل بیان شده است: ۷۰۰ هزار تومانی که برای همسان سازی به بازنشستهها دادند، پول یک کیلوگرم گوشت هم نیست!
بازنشستگان معتقدند این رقم نه تنها پاسخ گوی نیازهای ابتدایی زندگی نیست بلکه حتی با تعریف همسان سازی نیز هم خوانی ندارد. آنچه که در رسانهها و در ابتدا ازاین طرح یاد میکردند «همسان سازی» حقوق بود، اما در ادامه این واژه جای خود را به متناسب سازی حقوق داد. در کلیت طرح به این موضوع تأکید شده بود که قرار است با اجرای این طرح فاصله حقوق بازنشستگان با تورم کاهش یابد. همین موارد واریز اخیر را با ابهامات و پرسشهای بسیار بازنشستگان روبه رو کرد.
در پی این واریزی، برخی دیگر از بازنشستگان با اشاره به رقمهای پرداختی، به تبعیض میان بازنشستگان تأمین اجتماعی و کشوری و لشکری اشاره کردند. یکی از آنها نوشت: چطور میشود بازنشستههای کشوری و لشکری مبالغ بیشتری دریافت کنند و برای ما فقط ۷۰۰ هزار تومان واریز شود؟ آیا این همان متناسب سازی است که بارها در رسانهها وعده داده بودند؟
این گلایهها در حالی است که رحمت ا... پورموسی، دبیر کانون کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی خراسان رضوی، پیشتر در جلسهای با محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، خواستار اجرای طرح دوفوریتی متناسب سازی برای بازنشستگان تأمین اجتماعی شده بود. پورموسی تأکید کرده بود که زیرساختهای لازم برای اجرای این طرح در سازمان تأمین اجتماعی وجود دارد و انتظار میرود این طرح با فوریت تصویب و اجرا شود.
با این حال، واریزی ۷۰۰ هزار تومان نه تنها انتظارات را برآورده نکرده بلکه بازنشستگان را به شدت ناامید کرده است. بسیاری از آنها معتقدند با حقوقی که دریافت میکنند، نمیتوانند حتی حداقلهای زندگی را تأمین کنند. یکی از پیامهای دیگر به این نکته اشاره داشت: خط فقر زیر ۵۰ میلیون تومان است و حقوق ما بازنشستهها ۷ میلیون تومان. آیا با این ۷۰۰ هزار تومان قرار است وضعیت ما بهتر شود؟
گلایهها و اعتراضات بازنشستگان همچنان ادامه دارد. آنها از مسئولان میخواهند که به جای وعدههای تکراری و پرداختهای اندک، به مشکلات واقعی آنها توجه کنند و برای رفع تبعیض و افزایش حقوقها اقدام کنند. به نظر میرسد تأخیر در اجرای متناسب سازی به طور کامل و نادیده گرفتن فاصله حقوقها با هزینههای زندگی، شرایط را برای این قشر آسیب پذیر بیش از پیش دشوار کرده است. به همین منظور به سراغ رئیس کانون کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی مشهد رفتیم تا جزئیات بیشتری را جویا شویم.
رحمت ا... پورموسی، در این گفتگو اعلام کرد که قانون افزایش حقوق بازنشستگان با مشکلات جدی روبه رو ست و حقوق بازنشستگان همچنان فاصله زیادی با میزان تورم و نیازهای معیشتی واقعی دارد.
به گفته رئیس کانون کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی مشهد، اعتراضات گستردهای از سوی بازنشستگان برای اصلاح این وضعیت انجام شده است. او به نخستین تلاشها برای اجرای قانون «متناسب سازی حقوق بازنشستگان» بر اساس بند «ب» ماده ۱۲ قانون برنامه ششم توسعه از سال ۱۳۹۹ اشاره کرد و گفت: به استناد بخشنامه ۷۶.۱ اجرای این قانون از تاریخ ۱ شهریور ۱۳۹۹شروع شد. در ابتدا مقرر شد که ۷۵ درصد از اهداف آن محقق شود و ۲۵ درصد باقی مانده در سال ۱۴۰۰ اجرا شود، اما در نهایت ناقص ماند.
پورموسی افزود: در پیش نویس برنامه هفتم توسعه، ابتدا هیچ توجهی به بازنشستگان تأمین اجتماعی نشده بود، اما پس از پیگیریهای کانونهای بازنشستگان و مکاتبات متعدد، موضوع متناسب سازی حقوق در الحاقیه جز ۱ و ۲ ماده ۲۸ برنامه هفتم توسعه گنجانده شد. طبق این قانون، دولت متعهد شد بخشی از بدهی خود به تأمین اجتماعی را از طریق اوراق، سهام، و منابع دیگر پرداخت کند. همچنین مبلغ ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان و به خصوص برای حداقل بگیران در نظر گرفته شود. اخیرا طبق تصمیم سران قوا، مقررشد ۱۰ درصد از محل حقوق سالیانه برای حفظ قدرت خرید و نه به عنوان قانون متناسب سازی واریز شود.
به گفته رئیس کانون کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی مشهد، حقوق بازنشستگان به دو گروه تقسیم میشود: حداقل بگیران که ۷۲ درصد از بازنشستگان هستند و شامل این قانون نشده اند، بااین حال ۱۰ درصد از محل حداقل حقوق سال به عنوان حفظ قدرت خرید برای آنها درنظر گرفته شد. دسته دوم این گروه افرادی هستند که حقوق آنها نزدیک به حداقل حقوق است، ضریب آنها نیز به مرور زمان کاهش یافته است.
به گفته پورموسی، این ماده قانونی برای حفظ قدرت خرید و جبران افت ضریب حقوق در زمان بازنشستگی طراحی شده است، اما تاکنون به طور کامل اجرا نشده است.
رئیس کانون کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی مشهد افزود: برای بهبود وضعیت معیشتی و درمانی بازنشستگان، اجرای دقیق ماده ۹۶ و ماده ۵۴ قانون تأمین اجتماعی ضروری است.
ماده ۹۶ به افزایش حقوق و ماده ۵۴ به پوشش درمانی کامل بازنشستگان اشاره دارد. از سوی دیگر، تأمین منابع پایدار سازمان تأمین اجتماعی، که بیش از ۹۵ درصد آن از محل بیمه پردازی ۱۴ میلیون کارگر شاغل تأمین میشود، نقش کلیدی در این فرایند دارد.
پورموسی همچنین خواستار اجرای صحیح ماده ۴۱ قانون کار شد که بر افزایش حقوق کارگران مطابق با نرخ تورم و سبد معیشت تأکید دارد. او گفت: اگر حقوق کارگران مطابق با این قانون افزایش پیدا کند، ورودیهای مالی تأمین اجتماعی نیز تقویت شده و امکان اجرای کامل ماده ۹۶ فراهم میشود. او در پایان بر ضرورت هم افزایی میان نمایندگان مجلس، دولت و سازمان تأمین اجتماعی برای رفع مشکلات موجود تأکید کرد.